Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihi birçok kırılmalara şahit olmuş ve bu kırılmalar demokratik konsolidasyon açısından gerilemeleri ve ilerlemeleri beraberinde getirmiştir. “Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu” olarak adlandırılan, iktisadi bir politika da bu kırılmalardan en önemli olanlarından birine öncülük etmiştir. Bu politikanın kanun tasarısının görüşülmesi sırasında meclis içi muhalefet, alışılanın aksine kendini daha şiddetle göstermiş ve bu durum tek parti döneminden çok partili hayata geçişle sonlanan bir dönemin kapılarını açmıştır. İlk kez iktisadi bir politikanın siyaseti şekillendirdiği bu dönemin iç-dış dinamikleri ve gelişmeleri de yine bu önemli kırılmanın yaşanmasında pek çok faktörün etkili olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın amacı çok partili hayata geçişte etkili olan iç ve dış faktörlerin, tek parti yönetiminin son dönemini nasıl biçimlendirdiğini ve hangi dinamiklerin etkili olduğunu incelemektir. Ayrıca, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu tasarısının dönemdeki belirleyici rolünü de analiz etmektir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde siyasi, sosyal ve ekonomik önemli dönüşümleri ve değişimleri de beraberinde getiren bu olaylar silsilesi, Türk siyasal yaşamında önemli ölçüde etkili olmuştur. Çalışmada genel olarak tarihsel karşılaştırmalı ve tanımlayıcı yöntemlerden faydalanılmıştır. Çalışmanın en önemli bulgusu ise dönemde konjonktürel dalgalanmaların etkisiyle, özlemi duyulan muhalefet olgusunun güdümlü bir durum yerine, bağımsız ve doğal şekilde ortaya çıkması ve yükselmesidir.
Tek Parti Dönemi Milli Şef Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu Muhalefet Toprak Reformu
-
-
The political history of the Republic of Türkiye has witnessed many breaks, which have brought about regressions and advances in democratic consolidation. An economic policy called the "Law of Giving Land to the Farmer" also caused one of the most important of these ruptures. While the draft law was being discussed, the opposition within the parliament showed itself more strongly than usual and this law opened the doors of a period that ended with the transition from the single-party period to the multi-party system. The internal-external dynamics and developments of this period, in which an economic policy shaped politics for the first time, also show that many factors were effective in this important rupture. This study aims to examine how the internal and external factors that are effective in the transition to the multi-party system have shaped the last period of the single-party rule and which dynamics are effective. It also analyses the decisive role of the Draft Law of Giving Land to the Farmer in this period. This series of events, which brought along important political, social and economic transformations and changes in the history of the Republic of Türkiye, had a significant impact on Turkish political life. Historical, comparative and descriptive methods were generally used in the study. The study’s most important finding is that with the effect of cyclical fluctuations in the period, the longed-for opposition phenomenon emerged and rose independently and naturally instead of in a guided situation.
Single Party Period National Chief Law of Giving Land to the Farmer Opposition Land Reform
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Politika ve Yönetim (Diğer) |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 20 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 23 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.