Bu çalışmada kamu politikaları analizindeki referans çerçeveleri yaklaşımı çerçevesinde Türkiye’de Yerli ve Milli Yeni Türkiye anlatısı ve Milli Savunma Sanayii alanındaki söylem ve politikaların bu anlatı içerisindeki konumu ve önemi açıklanmaya çalışılacaktır. Referans çerçeveleri yaklaşımında global referans çerçevesi ve ilgili sektör arasındaki uyumlaşmanın anlatılmasında bu iki seviye arasında bulunan ve her ikisi arasındaki koordinasyonu ve bütünleşmeyi sağlayan medyatörler önemli bir yere sahiptir. Bu doğrultuda özellikle Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan ve BAYKAR-Selçuk Bayraktar’ın medyatörlük işlevine odaklanılacaktır. Yerli ve Milli Yeni Türkiye anlatısı, AK Parti ve onu destekleyen toplumsal kesimler için aynı zamanda Eski Türkiye olarak tarif edilen zihniyet ve aktörleri ile olan hegemonya mücadelesinde kullanılan önemli bir araç olma özelliği taşımaktadır. Çalışmada bu hegemonya mücadelesine de odaklanılacaktır. Milli Savunma Sanayii alanındaki gelişmelerin analizi de bu hegemonya mücadelesi içerisinde açıklanacaktır. Bununla birlikte tüm bu söylem ve icraatlar, tarihsel bir perspektif dâhilinde ele alınacaktır. Bu bağlamda kurumsal ve stratejik arka plana yer verilecek, konunun dış politika, ekonomi ve teknoloji alanına dair politikalar ile olan ilişkisinin ortaya konması ile de sunumda bir bütünsellik sağlanmaya çalışılacaktır.
Hegemonya Kamu Politikası Milli Savunma Sanayii Referans Çerçevesi Yaklaşımı Yeni Türkiye
Within the framework of the référentiel approach in public policy analysis, the main objective of this work would be to set up an analysis concerning the emergence of the New Turkey (“native” and “national”) narrative and the relationship of the National Defense Industry policies with the latter. With regard to the référentiel approach, the role of médiateurs who seek to constitute coordination and integration between the global level and the sectoral level is important. In this perspective, the role of President R.T. Erdoğan and the sectoral activities of the Baykar company and its CEO Selçuk Bayraktar will be explained and described. The New Turkey (native and national) narrative also presents itself as a discursive and strategic tool for AK Party and its supporters in their hegemonic struggle with the defenders and the supporters of the Old Turkey. The evolution and development of the National Defense Industry will be explained in the context of this hegemonic struggle. In addition, attention will also be paid to the historical perspective while looking at the institutional and strategical developments that have marked the evolution of the National Defense Industry. In this context, the explanation of the relations between the National Defense Industry and foreign policy as well as economic and technological policies will strengthen the analytical approach of this work.
Hegemony National Defense Industry New Turkey Public Policy Référentiel in Public Policy Analysis
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Politika ve Yönetim (Diğer) |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 23 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.