Kamu diplomasisi; ülkelerin dış politika hedeflerini gerçekleştirmek üzere politikalarını, değerlerini ve kültürünü anlatmak suretiyle yabancı kamuoylarının kalplerini ve zihinlerini kazanmaya yönelik bir iletişim yöntemidir. Ülkeler, dil, eğitim, spor, inanç ve ulusal mutfak gibi yumuşak güç unsurlarını kullanarak yabancı halklar nezdinde imajlarını güçlendirmeye çalışmaktadır. Bu bağlamda gastrodiplomasi, yabancı ülke halklarıyla karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesinde mutfağın kullanımını esas alan bir kamu diplomasisi uygulama alanıdır. Yüzyıllardır devletlerarası temaslarda, müzakerelerde ve kültür alışverişlerinde önemli bir rol oynayan yemek, günümüzde ulusların kimliklerini ve kültürlerini ifade edebildiği; ülkelerarası ilişkilerin güçlendirilmesine ve yeni diplomatik ilişkiler kurulmasına imkân tanıyan önemli bir kamu diplomasisi aracı haline gelmiştir. Son yıllarda, başta Doğu Asya ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin imajının güçlendirilmesinde ve aynı zamanda ekonomik ve ticari getiriler elde edilmesinde gastrodiplomasi önemli bir rol oynamıştır. Bu makalede, geçmişten bugüne gastronomi ile diplomasi arasındaki ilişki incelenerek gastrodiplomasi kavramı ele alınmış ve günümüzde mutfağın/gastronominin etkili bir yumuşak güç unsuru olarak kamu diplomasisi faaliyetlerinde nasıl kullanıldığı dünyadan örneklerle açıklanmıştır. Çalışmada, bugüne dek gastrodiplomasi kampanyası yürüten başarılı devletler örneklem olarak değerlendirmeye alınmış; gastrodiplomasinin imkân ve sınırlılıkları irdelenmiş ve etkili bir gastrodiplomasi kampanyası yürütülmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Gastrodiplomasi Kamu Diplomasisi Yumuşak Güç Dış Politika Gastronomi
Public diplomacy is a communication method that aims to win the hearts and minds of foreign publics by explaining the policies, values and culture of the countries in order to realize their foreign policy goals. Countries try to strengthen their image in the eyes of foreign publics by using soft power elements such as education, sports, faith and national cuisine. In this context, gastrodiplomacy is a public diplomacy branch based on the use of cuisine for the enhancement of mutual relations with the foreign peoples. Food, which has played an important role in inter-state contacts, negotiations and cultural exchanges for centuries, has become an important public diplomacy tool that allows nations to express their identities and cultures, strengthen bilateral relations and establish new diplomatic relations. In recent years, gastrodiplomacy has played an important role in strengthening the image of many countries, particularly in East Asia, and in achieving economic and trade benefits.This article examines the relationship between gastronomy and diplomacy from past to present, discusses the concept of gastrodiplomacy and explains how cuisine/gastronomy is used in public diplomacy activities as an effective soft power element with examples from around the world. In this article, successful states that have run gastrodiplomacy campaigns are evaluated as a case-study group; the opportunities and limitations of gastrodiplomacy are examined and suggestions for running an effective gastrodiplomacy campaign are presented.
Gastrodiplomacy Public Diplomacy Soft Power Foreign Policy Gastronomy
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Uluslararası İlişkiler (Diğer) |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.