Politicians often segment populations and tailor policies to appeal to specific voter demographics they believe are more likely to support them. Yet, in the increasingly competitive political landscape, securing votes from individuals on a one-time basis is insufficient for long-term success. Engaging voters for sustained support over time is crucial. In this context, young voters emerge as a critical demographic due to their potential for long-term political engagement. Despite generally exhibiting low political participation rates, understanding the factors that influence young voters' decision-making processes and preferences is vital. This study aims to uncover the determinants of young voters' voting behavior. Through in-depth interviews with 16 young voters, using qualitative content analysis, five themes were identified as influential factors in their voting preferences and decision-making processes: loyalty, self-confidence, satisfaction, reference groups, and social media. The findings are anticipated to offer theoretical insights for academic literature and practical strategies for politicians, providing a comprehensive understanding of young voters.
Young Voters Voter Decision Process Political Participation Qualitative Research
Politikacılar nüfusu bölümlendirme ve oy vermesi en muhtemel olan seçmenlerin ilgisini çekecek politikalar hazırlama eğilimindedirler. Ancak, siyaset arenasındaki artan rekabet ile birlikte seçmenlerin tek seferlik oy vermesi başarı için yeterli bir kriter değildir. Ayrıca, onları uzun vadede seçmen tabanına eklemeleri gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında, daha uzun süreli çıktı sunma potansiyeline sahip olan gençler önemli bir seçmen pazarı haline gelmektedir. Dolayısıyla, genellikle düşük siyasi katılım eğilimine sahip olan genç seçmenlerin anlaşılması önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, mevcut çalışma genç seçmenlerin oy kullanıma ilişkin karar süreçlerine ve tercihlerine etki eden faktörleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bunu yapmak için, 16 genç seçmen ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde ise, nitel içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, genç seçmenlerin oy kullanma tercihlerinde ve karar süreçlerinde etkili olan faktörleri ifade eden beş faklı temaya (sadakat, öz(güven), memnuniyet, referans grubu ve sosyal medya) ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar ilgili literatüre yönelik teorik katkı ve genç seçmenlerin anlaşılması hususunda bir rehber sunduğu için politikacılar için pratik katkı sunması beklenmektedir.
Genç Seçmenler Seçmen Karar Süreci Siyasal Katılım Nitel Araştırma
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Demografi (Diğer), Sosyoloji (Diğer) |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.