Technological developments are progressing very rapidly in today’s business world and reflections are also observed in the accounting science. The Covid-19 era changed individuals’ habits and did lead to new technological improvements. This era even encouraged or forced some individuals who are not really knowledgeable of technology to dwell into recent technological developments. During the Covid-19 era, technology was actually the only factor that brought people closer. The concept of the metaverse, the foundations of which were first laid in the science fiction novel named Snow Crash dated 1992, has started to be talked more frequently today especially after the Covid-19 pandemic and has made everyone to question whether a new virtual world is possible. In this virtual world, just like the physical world, stores can be opened, lands can be purchased and many financial activities can be carried out. Thus, metaverse is an emerging concept in accounting and it is actually linked to other new fields, which are cryptocurrencies, artificial intelligence (AI), virtual reality (VR), augmented reality (AR) and generally information technologies (IT). Definitely, the life cycle of accounting in the new field of metaverse is not completed, debates go and some issues are in the grey area. In this study, the concept of metaverse was first analyzed in the introduction section. Then, a literature review was run on the subject. The research includes journal entries as applications concerned with metaverse accounting in the following section. The study is finalized with conclusion and recommendations for future research.
Günümüz iş dünyasında teknolojik gelişmeler çok hızlı ilerlemekte ve yansımaları muhasebe biliminde de gözlemlenmektedir. Covid-19 dönemi bireylerin alışkanlıklarını değiştirmiştir ve yeni teknolojik gelişmelere yol açmıştır. Hatta bu dönem, teknoloji konusunda pek bilgi sahibi olmayan bazı bireyleri, güncel teknolojik gelişmelere yönelmeye teşvik etmiş veya zorlamıştır. Covid-19 döneminde insanları yakınlaştıran tek faktör aslında teknoloji olmuştur. İlk kez 1992 tarihli Snow Crash adlı bilim kurgu romanında temelleri atılan metaverse kavramı, özellikle Covid-19 salgını sonrasında günümüzde daha sık konuşulmaya başlanmış ve herkesin yeni bir sanal dünya olup olmadığını sorgulamasına neden olmuştur. Bu sanal dünyada tıpkı fiziksel dünyada olduğu gibi mağazalar açılabilir, arsalar satın alınabilir ve birçok finansal faaliyet gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla metaverse, muhasebede yeni ortaya çıkan bir kavramdır ve aslında kripto paralar, yapay zeka (YZ), sanal gerçeklik (SG), artırılmış gerçeklik (AG) ve genel anlamda bilgi teknolojileri (BT) ile bağlantılıdır. Elbette yeni bir alan olan metaverse hususunda muhasebenin yaşam döngüsü henüz tamamlanmamıştır, tartışmalar sürmektedir ve bazı konular gri alanda yer almaktadır. Bu çalışmada metaverse kavramı ilk olarak giriş bölümünde incelenmiştir. Daha sonra konuyla ilgili literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın bir sonraki bölümünde ise metaverse muhasebesi ile ilgili uygulamalar kapsamında yevmiye kayıtlarına yer verilmiştir. Çalışma, sonuç ve gelecek araştırmalara yönelik öneriler bölümü ile noktalanmıştır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Finans ve Yatırım (Diğer) |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 6 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.