Venezuela yüksek oranda göç veren önemli bir ülkedir. Kitlesel göçler sonucunda Venezuela nüfusu büyük oranda azalırken, özellikle Latin Amerika coğrafyasında ekonomik, siyasi, demografik sonuçlara ve kaygılara yol açmıştır. Çeşitli dönemlere ve çeşitli toplumsal gruplara dağılan bu göç akını, ülkeyi kıta içerisinde bir problem haline getirirken, Venezuelalı göçmenlerin durumu da diğer ülkelerin politik alanları içerisinde önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Öyle ki Venezuela’nın verdiği göçler, iç savaş yaşayan Suriye’nin verdiği göçlerle karşılaştırılmaya başlanmıştır. Venezuela verdiği göçlerle hem önemli oranda işgücü ve sermaye kaybetmiş hem de uluslararası alanda birçok otokratik yönetimle beraber anılmaya başlamıştır. Venezuela 2018 yılında Anayurda Dönüş Planı’nı (Plan Vuelta a la Patria) uygulamaya koymuştur. Bu plan yurtdışındaki Venezuela vatandaşlarını ülkeye döndürme amacını izlerken, aynı zamanda Venezuela’nın diğer ülkelerle göçmenler üzerinden diplomatik ilişkilerini düzeltmesini ve işbirliğini arttırmasını sağlayan bir araca dönüşmüştür. Çalışma Venezuela’dan göçün sebeplerini, göçün Venezuela’yı ve diğer ülkeleri nasıl etkilediğini, göçmenlerin gittikleri ülkelerde ne gibi durumlarla karşılaştıklarını, Venezuela’nın bu göçleri geri çevirmeye yönelik uygulamaya koyduğu planı ve göçmenlerin geri dönüş nedenlerini incelemektedir. Çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmış, uluslararası raporlar ve gazete haberleri ile ayrıntılı bir analiz ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmada Venezuela’nın verdiği göçlerle ekonomik, siyasi ve demografik olarak olumsuz etkilendiği anlaşılmıştır. Sonuç olarak ise Venezuela’nın uygulamaya koyduğu plan ile tüm bu olumsuzlukları ve siyasi imajını düzeltme yoluna gittiği ve istenilen yoğunluğa henüz ulaşmamış olsa da, uygulanan planın uluslararası alanda geliştirilebilir bir örnek olduğu anlaşılmıştır.
Venezuela is an important country which has a high rate of emigration. Venezuela's population has decreased significantly, leading to economic, political, demographic consequences and concerns, especially in the Latin American geography. This influx of migration, which is distributed over various periods and social groups, has made the country a problem within the continent, while the situation of Venezuelan migrants has become an important topic of discussion within the political spheres of other countries. Venezuela's migration has been compared to Syria, which is experiencing a civil war. Venezuela has not only lost a significant amount of labor and capital, but has also became mentioned together with many other autocratic governments. In 2018, Venezuela launched the Return to the Homeland Plan (Plan Vuelta a la Patria). While this plan pursues the goal of repatriating citizens abroad, it has also become a tool for improving Venezuela’s diplomacy and increasing cooperation with other countries through migrants. The study examines the causes of emigration, how affects Venezuela and other countries, what kind of situations migrants had in the other countries, how that plan reverse these migrations and the reasons for the return. The study uses a literature review methodology, international reports and newspaper articles for a detailed analysis. The study reveals that Venezuela has been affected economically, politically and demographically by the migration. As a result, it is understood that the plan implemented an improvable example in the international arena, although it has not yet reached the desired intensity.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bölgesel Çalışmalar |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.