This study was conducted to examine the relationship between borderline personality disorder and rejection sensitivity, self-disclosure level, and sexual satisfaction. The research included a total of 702 adult participants, 398 of whom were women and 304 of whom were men, who participated on a voluntary basis. A personal information form, the Borderline Personality Scale (BPS), the Rejection Sensitivity Scale (RSS), the Self-Disclosure Level in Romantic Relationships Scale (SDLRRS), and the New Sexual Satisfaction Scale (NSSS) were used. In the context of this study, statistical analyses were performed using SPSS 27 software. The results revealed a low-level negative relationship between the sub-dimensions of the self-disclosure level in romantic relationships—namely openness, communication, sexual closeness—and affective rejection sensitivity. There was also a low-level negative relationship between sexual satisfaction and the level of self-disclosure in romantic relationships, and a low to medium-level positive relationship between the rejection sensitivity of borderline personality traits and the rejection sensitivity of the self-disclosure level. A moderate positive correlation was found between sexual satisfaction and the level of self-disclosure in romantic relationships, and a low to medium-level negative correlation was found between borderline personality traits and the level of self-disclosure in romantic relationships. As a result, it was determined that borderline personality traits were related to sexual satisfaction, rejection sensitivity, and self-disclosure based on both literature research and findings. The purpose of this study was to examine the relationship between borderline personality disorder and rejection sensitivity, self-disclosure level, and sexual satisfaction in a descriptive research design.
borderline personality disorder rejection sensitivity sexual satisfaction
Bu çalışma, borderline kişilik bozukluğunun reddedilme duyarlılığı, kendini açma düzeyi ve cinsel doyumla arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada gönüllülük esasına bağlı olarak 398’i kadın 304’ü erkek olmak üzere toplam 702 yetişkin katılımcı bulunmaktadır. Araştırmada kişisel bilgi formu, Borderline Kişilik Ölçeği (BKÖ), Reddedilme Duyarlılığı Ölçeği (RDÖ), Romantik İlişkide Kendini Açma Düzeyi Ölçeği (RİKADÖ) ve Yeni Cinsel Doyum Ölçeği (YCDÖ) kullanılmıştır. Bu çalışma bağlamında, istatistiksel analizler SPSS 27 yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmanın sonucuna göre romantik ilişkide kendini açma düzeyinin alt boyutları olan açıklık, iletişim, cinsel yakınlık ve duygulanımın reddedilme duyarlılığı için düşük düzey negatif, cinsel doyum ile romantik ilişkide kendini açma düzeyi arasında düşük düzey negatif, borderline kişilik özelliklerinin reddedilme duyarlılığı ile düşük ve orta düzey pozitif, cinsel doyum ile romantik ilişkide kendini açma düzeyi arasında orta düzey pozitif, borderline kişilik özellikleri ile romantik ilişkide kendini açma düzeyi arasında düşük ve orta düzey negatif korelasyon saptanmıştır. Sonuç olarak Borderline Kişilik Özelliği’nin Cinsel Doyum, Reddedilme Duyarlılığı ve Kendini Açma ile ilişkisi olduğu hem literatür kapsamında yapılan araştırmalar hem de bulgular sonucunda saptanmıştır. Bu çalışmanın amacı, betimsel araştırma deseninde, Borderline Kişilik Bozukluğu’nun Reddedilme Duyarlılığı, Kendini Açma Düzeyi ve Cinsel Doyumla arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
borderline kişilik bozukluğu rededilme duyarlılığı cinsel doyum kendini açma
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Psikolojide Davranış-Kişilik Değerlendirmesi |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.