Bu makale, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projelerin Türkiye'nin işgücü piyasası politikaları, özellikle de kadın istihdamı politikaları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) ile finanse edilen Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi (Women-Up) Operasyonu, bu etkiyi anlamak için bir vaka çalışması olarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada iki temel araştırma yöntemi kullanılmıştır: İlk olarak, AB-Türkiye mali işbirliği, Women-up Operasyonunun çıktıları ve Türkiye’de kadın istihdamının dinamikleri üzerine kaynaklar incelenerek eleştirel literatür taraması yapılmıştır. Literatür taraması, bir sosyal politika aracı olarak Türkiye'ye tahsis edilen AB mali yardımlarının kadın istihdamını artırmadaki etkisini ortaya koymuştur. İkinci olarak projeden faydalanan 3400 kadından 2500`üne anket formu gönderilmiş ve 1202 kişiden alınan yanıtlar analiz edilmiştir. Basit örnekleme tekniği ile yapılan çalışma ile projenin amacına ulaşıp ulaşmadığı, söz konusu müdahale ile projeden faydalanan kişilerin mevcut durumlarında nasıl bir değişiklik olduğu ve projenin kadın istihdamına olan katkıları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, kadınların hem istihdama kazandırılmalarında hem de sigortalı olarak istihdamda kalmalarının teşviki noktasında projenin büyük etkisi olduğunu göstermiştir.
This article explores the impact of European Union-funded projects on Türkiye's labor market policies, particularly on women's employment policies. The Support to Registered Women's Employment (Women-Up) Operation, funded with EU Pre-Accession Assistance (IPA), was examined in detail as a case study to understand this impact. Two main research methods were used in the study: First, a critical literature review was conducted on aspects of EU-Türkiye financial cooperation, outputs of Women-up Operation and the dynamics of women's employment in Türkiye. The literature review revealed the impact of EU financial assistance allocated to Türkiye as a social policy instrument to increase women's employment. Secondly, a survey form was sent to 2500 women out of 3400 women who benefited from the project and the responses received from 1202 people were analyzed. With the simple sampling technique, the study examined whether the project has achieved its purpose, how the current situation of the project's beneficiaries has changed with the intervention and the project's contributions to women's employment. The results showed that the project greatly impacted both the employment of women and the incentive for them to remain in registered employment.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Politika ve Yönetim (Diğer), Kadın Araştırmaları |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 6 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 25 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.