Tarihsel süreç içerisinde çeşitlenen feminizmde kadın olmak; toplumsal cinsiyet ekseninde baskı ve eşitsizlikle ilişkilendirilerek tartışılmaktadır. Bu bağlamda kadın sorununa yönelik çok sayıda feminist teori ortaya çıkmış ve farklı çözümler üretilmiştir. Son yıllarda kesişimsellik yaklaşımı hem akademik literatür hem de feminist hareket açısından sıcak bir konu olarak varlığını sürdürmektedir. Kesişimsellik kavramını ilk kez Kimberle Crenshaw kullanmıştır. Crenshaw’ın kesişimsellik yaklaşımı; kadınların yaşadığı baskı ve eşitsizlik sorunlarının tek boyutlu olmadığı, bu baskı ve eşitsizliğin birbirlerine bağlı sistemler ve iktidar yapılarıyla gerçekleştiğini iddia etmektedir. Bu çalışmada, kadına yönelik baskı ve eşitsizlik olgusu çeşitli feminist teorilere dayalı olarak açıklanması amaçlanmıştır. Böylece kadına yönelik baskı ve eşitsizliklerin nasıl sorunsallaştırıldığı ve farklı feminist perspektiflerin kadının maruz kaldığı toplumsal cinsiyet eşitsizliğine çözüm üretmede hangi yöntemleri kullandığı, kuramsal ve kavramsal bir çerçevede ele alınmaktadır. Amaca yönelik baskı ve eşitsizlik bağlamında kadın sorununa değinen liberal, radikal, Marksist ve sosyalist egemen feminist kuramlar ve egemen feminist kuramların eleştirisini yapan siyahi feminizm ve kesişimsellik paradigması ilişkisi eleştirel teorik bir yaklaşımla tartışılmıştır.
Feminizm Kesişimsellik Siyahi Feminizm Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği
In the scope of feminism, which has constantly evolved throughout history, the condition of being a woman has been discussed in relation to oppression and gender inequality. In this context, many feminist theories have emerged, proposing different solutions to address women's issues. In recent years, the intersectionality approach has become a hot topic in both academic literature and the feminist movement. Kimberlé Crenshaw first introduced the concept of intersectionality. Crenshaw's intersectionality approach asserts that the problems of oppression and inequality experienced by women are not one-dimensional but are shaped by interdependent systems and power structures. This study aims to explain the phenomena of oppression and inequality towards women based on various feminist theories. Thus, it examines how oppression and inequalities against women are problematized and the methods employed by different feminist perspectives to generate solutions to gender inequality. A critical approach has been employed to discuss the relationship between dominant feminist theories—liberal, radical, Marxist, and socialist—that address women's issues in the context of oppression and inequality, and black feminism and the intersectionality paradigm, which critique dominant feminist theories.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kadın Araştırmaları |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 26 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.