The aim of this study is to examine the role of civil society organizations combating violence against women from a feminist social work perspective and to articulate their views on violence against women. In this qualitative research, the convenience sampling method was utilized, and four social workers from four women-focused civil society organizations agreed to participate. Three of the participating organizations have foundation status, while one has association status. The Civil Society Organizations involved in the research are the Women's Solidarity Foundation, Mor Çatı Women's Shelter Foundation, Violence Prevention and Rehabilitation Association (İMDAT), and Kamer Foundation (Women's Center Foundation). The research adopts a case study design suitable for qualitative research. The interpretive-constructivist approach, based on the understanding of participant women's experiences in their workplaces, is employed. Thus, a semi-structured interview form was prepared to collect data, and in-depth interviews were conducted. After transcribing the data, five thematic analysis units were manually identified and analyzed for interpretation and comments. The emerged themes include civil society organizations' perspectives on women's issues, perspectives on violence against women, the source of violence against women, the relationship between civil society organizations and feminist social work, and civil society organizations' perspectives on state practices. According to the findings of the study, civil society organizations combating violence against women engage in advocacy activities within the framework of feminist social work for the empowerment of women and enforcement of laws. These organizations conduct their work not solely based on women's solidarity but also on a support-oriented approach. Another significant finding is that the root of women's issues lies in the male-dominated societal order and discourses, and any regulations made for women are often framed from a male perspective.
Feminist Social Work Non-Governmental Organization Violence Against Women Women Social Work
Bu çalışmanın amacı kadına şiddet ile mücadele eden sivil toplum örgütlerinin feminist sosyal hizmet bağlamında incelenerek, kadına yönelik şiddete ilişkin görüşlerinin ortaya konulmasıdır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Çalışmaya belirlenen kadın odaklı çalışan dört sivil toplum örgütünden görüşmeyi kabul eden dört sosyal çalışmacı katılmıştır. Çalışmaya katılan sivil toplum örgütlerinin 3’ü vakıf, 1’i dernek statüsündedir. Araştırmada yer alan Sivil Toplum Örgütleri; Kadın Dayanışma Vakfı, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Şiddet Önleme ve Rehabilitasyon Derneği (İMDAT) ve Kamer Vakfı (Kadın Merkezi Vakfı)’dır. Araştırma nitel araştırmaya uygun olan durum çalışması desenindedir. Çalışmada, özne olarak katılımcı kadınların çalıştıkları kurumlardaki deneyimlerini anlamlandırması temeline dayanan yorumcu-inşacı yaklaşım kullanılmıştır.Bu nedenle araştırmada veri toplamak amacı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak, derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Verilerin deşifre edilmesinin ardından manuel olarak temalaştırılmış beş adet analiz birimi oluşturulmuştur. Tematik analiz birimleri üzerinden anlamlandırma ve yorumlar gerçekleştirilmiştir. Buna göre ortaya çıkan temalar; sivil toplum örgütlerinin kadın sorunlarına ilişkin bakış açısı, kadına yönelik şiddete ilişkin bakış açısı, kadına yönelik şiddetin kaynağı, sivil toplum örgütü’nün feminist sosyal hizmet ile ilişkisi ve sivil toplum örgütü’nün devlet uygulamalarına bakış açısı şeklindedir. Araştırmanın bulgularına göre; kadına şiddet ile mücadele eden sivil toplum örgütleri kadınların güçlenmesi ve yasaların uygulanması için feminist sosyal hizmet çerçevesinde savunuculuk çalışmaları yapmaktadır. Kadına şiddet ile mücadele eden sivil toplum örgütleri, çalışmalarını savunuculuk ekseninde, kadın dayanışmasından ziyade destek anlayışı ile gerçekleştirmektedir. Kadın sorunlarının temelinde de erkek egemen toplumsal düzen ve söylemlerin olduğu, ayrıca kadınlar için yapılan her türlü düzenlemenin yine erkekler tarafından erkek bakış açısı ile yapıldığı ortaya çıkan bir diğer sonuçtur.
Feminist Sosyal Hizmet Sivil Toplum Örgütü Kadına Şiddet Kadının Güçlenmesi Sosyal Hizmet
Akdeniz Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu'nun 25.03.2022 toplantı tarihi ve 134 numaralı kararı gereğince etik kurul kararı alınmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kadın Araştırmaları |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 5 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 26 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.