This study explores the critical contributions of the New Ottomans and Young Turks to the development of Turkish nationalism in the Ottoman Empire and their legacy to the modern Turkish Republic. It first identifies the ideological evolution and practical practices that characterised the New Ottomans and Young Turk movements. Both movements, this study argues, were the roots or sources of Turkish nationalism. The New Ottomans, in their attempt to synthesise Ottomanism with emerging nationalist sentiments, laid the foundations of a distinct Turkish identity. The Young Turks, on the other hand, built on this foundation with a more ambitious nationalist agenda that shaped the trajectory of the modern Turkish state. This study, which also addresses the similarities and differences between the New Ottomans and the Young Turks, emphasizes the importance of these two movements from the mid-19th century to the early 20th century to look at the historical origins of Turkish nationalism. It also claims to contribute to a better understanding of the complex dynamics of nationalism in a multi-ethnic empire by filling gaps in the existing literature and offering new perspectives.
Bu çalışma, Yeni Osmanlılar ve Jön Türkler'in Osmanlı İmparatorluğu'nda Türk milliyetçiliğinin gelişimine yaptıkları önemli katkıları ve modern Türkiye Cumhuriyeti'ne bu minvaldeki mirasını incelemektedir. Çalışmada öncelikle Yeni Osmanlılar ve Jön Türkler hareketlerini karakterize eden ideolojik evrim ve pratik uygulamalar tanımlamaktadır. Zira her iki hareket de bu çalışmanın argümanına göre Türk milliyetçiliği için birer kök ya da kaynak niteliği taşımaktadır. Yeni Osmanlılar, Osmanlıcılık ile gelişmekte olan milliyetçi duyguları sentezleme girişimleriyle, farklı bir Türk kimliğinin temellerini atmışlardır. Jön Türkler ise bu temel üzerine inşa ettikleri daha iddialı bir milliyetçi gündemle modern Türk devletinin yörüngesini şekillendirdiler. Yeni Osmanlılar ve Jön Türklerin benzerlikleri ve farklılarını da ele alan bu çalışma, Türk milliyetçiliğinin tarihsel kökenlerine bakabilmek için 19. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına kadar geçen sürede bu iki hareketin önemine değinmektedir. Çalışma ayrıca mevcut literatürdeki boşlukları doldurarak ve yeni perspektifler sunarak, çok etnikli bir imparatorlukta milliyetçiliğin karmaşık dinamiklerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunma iddiası taşımaktadır.
Milliyetçilik Yeni Osmanlılar Jön Türkler Osmanlı İmparatorluğu.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Politika ve Yönetim (Diğer) |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 21 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 26 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.