Etik İlkeler ve Yayın Politikası

YAYIN İLKELERİ

1. Yılda 2 sayı yayımlanmaktadır. 
2. Derginin yazım dili Türkçe ve İngilizcedir.
3. Dergiye gönderilmek üzere gönderilmeden önce başka bir yerde yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir.
4. Çalışmaların Editör tarafından ön inceleme yapılır. Bu incelemede derginin kurallarına hakim olunur. Daha fazla kitap dağıtımı rehberlerine yönlendirilir. Hakemlik işleme çifte körlik uygulanır.
5. Akademik Düşünce Dergisi yayından yazarlar, hakemler editörler Üniversite Yönergesi'nde belirtilen hususları öncelikle dikkate alınır.
6. Tüm benzerlik programından örneklerle benzerlik göstermektedir.
7. Dergide yayınlanan yazıların tüm bölümü yazara aittir.
8. Dergiye çalışma çalışmaları bir başka çalışmadan (tez, araştırma vb.) türetilmişse veya çalışma bir etkinlikte sunulmuşsa bu durumdaki bilgilerdeki ilk geliştirmen örneğin dipnot olarak yazılmalıdır.
9. Hakem sürecinin yayımlanması. Bu yönlendirme sürecinden olumlu bir şekilde anlatılmak üzere tasarlanmaktadır. Ayrıca, yayına bağlı olarak kabul edilen bir sonraki sayıya hazırlanır. Her iki durumda da yazarlara bilgilendirme yapılıyor.
10.(lar) değerlendirme değerlendirme değerlendirmesine tamamlanana kadar Yayın kurulu'na yazarla geri almak için sahiptir.
11. Yayınlanan yazarlara herhangi bir ücret ödenmemekte ve yazarlardan ücret alınmamaktadır. Aynı zamanda sayı editörlerine, hakemlere ve yazarlara ücret ödemesi yapılmamaktadır.
12)Hakemlerden bir olumlu ve bir olumsuz rapor alınması halinde çalışma Dergi Editörlüğü tarafından uygun görülmesi halinde üçüncü bir hakeme gönderilir.

Not: Çalışmaların yayın kararı editörlere aittir. Hakem değerlendirmeleri sonucunda kabul edilen çalışmaların yayımlanma zorunluğu bulunmamaktadır. Editörler, dergi sayıları arasındaki uyumu sağlamak için kabul edilen çalışmaları bir sonraki sayıya bırakma hakkına sahiptir.

ETİK İLKELER

1-) Editör Etiği
Editör(ler):
• Aday makalenin konusuna uygun en az bir atamakla ile.
• Körlik göz önünde bulundurulur.
• Herhangi bir yazar ve yönlendirmeden yapılmayacak şekilde şekillendirilebilir ve bir biçimli devam ettirilebilir.
• Bulundukları kendi konumları ve kişisel çıkarları üzerindedir.
• Ret verecekleri makaleler için açık ve eğitimler bildirmelidir.
• Hakem, bilimsel araştırma ve yayın etiklerini de göz önünde bulundurmalıdır.

2-)Hakem Etiği
Hakem(ler):
• Mutlaka aday makalenin hitap ettiği alanlarda uzman kişiler olmalıdır.
• Aday makale için eleştirilerini objektif ve açık bir biçimde yapmakla yükümlüdür. Kendi kişisel çıkarları/görüşleri doğrultusunda hareket etmemeli, gerekirse hakemlik yapmayı reddetmelidir.
• Hakemlik sürecinde yer alan metinlerin kişiye özel olduğu göz önünde bulundurulup metinler üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır.
• Hakemlik sürecindeki aday makaleden kendi çalışmaları için bilgi aktarımı yapmamalı, herhangi bir akademik/kişisel çıkar gözetmemelidir.
• Ret cevabı verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.
• Derginin bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarını da göz önünde bulundurmalıdır.

3-)Bilimsel Araştırma Etiği:
• Araştırma verilerinin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.
• Araştırma sürdürülürken ulusal ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalınarak hareket edilmesi ve yetkili makamlardan izin alınması gerekmektedir.
• Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği sınırlar dahilinde ve yine yetkililerin istediği biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.
• Araştırmacılar, araştırma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumları ilgili kişilere ve kurumlara bildirmek zorundadır. Her araştırmacı, ortaya çıkabilecek bu olumsuz durumlar sebebiyle araştırmaya katılmama hakkına sahiptir.

4-) Yayın Etiği:
• Bilimsel araştırma ve çalışmanın yazım aşamasında çalışmaya herhangi bir katkısı olmayan kişiler yazar olarak gösterilmemelidir.
• Yazar(lar), etik sayılmayan davranışlar olarak belirtilen sorumsuz yazarlık, korsanlık, uydurmacılık, çoklu yayın, bölerek yayınlama, taraflı kaynak, taraflı yayın, insan-hayvan etiğine aykırılık gibi durumlardan kaçınmak zorundadır.
• Yazar(lar), aday makalenin yazım aşamasında, dergide belirtilen atıf sistemi kurallarına uygun bir şekilde hareket etmelidir.
• Yayınlanmamış veya sunulmamış çalışmalar kaynak olarak gösterilmemelidir.
• Herhangi bir çalışmanın tümü veya bir bölümü, izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden (intihal) yayımlanamaz.
• Yazar(lar), -varsa- çalışmanın destekleyici (finansal) kaynaklarını belirtmelidir.

Gönderilen çalışmaların bilimsel araştırma ve yayın etiği açısından uygunluğuyla ilgili yukarıda belirtilmeyen tüm konularda “Yükseköğretim Kurumu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi” ( https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx ) hükümlerine göre hareket edilmiştir.

Buna ek olarak yayın etiği etik görev ve sorumluluklarda açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan ilkeler benimsenmiştir.


ETİK KURULU ONAYI

TR Dizin Dergi kabul şartlarına "Sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir" ibaresi eklenmiştir. Bu kapsamda etik kurul izni gerektiren araştırmalar şunlardır: 

Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar, insan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar.

Etik kurulu onayına ilişkin şu hususlarına dikkat etmeniz gerekmektedir:
1. Akademik Düşüncek Dergisi yayınları etik kurul toplantısına hazırlanır. 

2. Gönderilen Yayın "Makalelerde Araştırma ve Etiğine uyulduğuna" günlük konuşmalara yerlerle ilgili.

3. Etik kuruluş hakkında kapsamlı bilgiler, izinle ilgili (kurul adı, tarih ve sayı) yöntem bölümünde ve ayrıntılı ilk/son ürün yelpazesi.

Kaynak: https://trdizin.gov.tr/?p=456