Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Reddu’l-hadîs min ciheti’l-metni: dirâseti fî menâhici’l-muhaddisîn ve’l-usûliyyîn

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 91 - 94, 30.12.2020

Öz

Ülkemizde yapılan metin tenkidi konulu çalışmalarda konunun fıkıh usûlcüleri ve muhaddislere göre tasnif edilmeden ele alındığı görülmektedir. Hadisçiler, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) kavil ve fiillerinin kendisine aidiyetini tespit etmeye çalışırken onlardan şer’î hüküm çıkarma konusunu ikinci planda değer-lendirmelerine almışlardır. Tabiî olarak hadisçiler daha çok senedle meşgul olmuşlardır. Bununla birlikte özellikle ilk dönem muhaddislerinin metni ihmal ettikleri iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Fıkıh usûl-cülerinin ise nihâî amacı şer’î bir hükmü tespittir. Dolayısıyla rivâyetlerin sıhhatiyle ilgilinnmekle birlikte yoğunlaştıkları asıl yer metindir. Metin tenkidini konu alan çalışmalar genel olarak, usûlcüler ve muhad-disler arasındaki bu yöntem farklılıklarına satır aralarında değinilmiştir. Bundan dolayı Muʿtez el-Hatîb’in çalışması, fıkıh usûlcülerinin ve muhaddislerin hadislerin reddi konusundaki yöntemlerini sis-tematik olarak ele alması bakımından oldukça kıymet taşımaktadır.

Kaynakça

  • .Reddu’l-hadîs min ciheti’l-metni: dirâseti fî menâhici’l-muhaddisîn ve’l-usûliyyîn
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Kitap Tanıtımı
Yazarlar

Esma Yılmazlar 0000-0002-0926-3339

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2020
Kabul Tarihi 25 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Yılmazlar, Esma. “Reddu’l-hadîs Min ciheti’l-Metni: Dirâseti Fî menâhici’l-muhaddisîn ve’l-usûliyyîn”. Akademik-Us 4/2 (Aralık 2020), 91-94.

Artvin İlahiyat Dergisi orijinal bilimsel yayınları içerir. Editöryal çalışmalar hariç yayımlanan tüm makaleler çift taraflı kör akran değerlendirmesi sürecine tabidir.