ABSTRACT
Objective: Root canal irrigation is very important for successful root canal treatment. During this procedure, root dentin and periapical tissues are in contact with irrigation solutions. These solutions should ideally remove pulpal tissues without damaging the oral tissues. The aim of this study was to evaluate the effects of 7 different irrigation solutions (Rocanal, BioPure MTAD, SmearClear, chlorhexidine gluconate, EDTA, hydrogen peroxide, NaOCl) on the viability of human osteoblastic cell lines (SaOS-2).
Methods: The tested solutions were diluted with culture medium and prepared in 6 different concentrations (1:2, 1:4, 1:8, 1:16, and 1:32). SaOS-2 cells were exposed to all concentrations of irrigation solutions, respectively (n = 12). Cell culture medium without test material was used as a control group. Cell viability was evaluated with the MTT cytotoxicity test. The cell viability of the control group was equal to 100%, and the data were statistically evaluated by One-way ANOVA and post-hoc Tukey's HSD tests.
Results: All tested solutions had cytotoxic effects on SaOS-2 cells at all concentrations (P < 0.05). There was difference in percentage between the cell viability values of the materials (P <0.05). No statistically difference between SmearClear and chlorhexidine gluconate groups. However, the difference between these groups and other groups (Rocanal, BioPure MTAD, hydrogen peroxide, EDTA, and NaOCl) was found to be significant. In group differences were detected in BioPure MTAD, hydrogen peroxide, EDTA groups at different concentrations.
Conclusion: According to the results of this study, all the tested solutions showed a cytotoxic effect on the selected cell culture.
Keywords: Biocompatibility, Irrigation solutions, Cytotoxicity, Osteoblastic cell
Biocompatibility Irrigation solutions Cytotoxicity Osteoblastic cell
ÖZ
Giriş/Amaç: Kök kanallarının yıkanması, kanal tedavisinin başarılı olabilmesi için uygulanan en önemli basamaklardan biridir. Uygulanan bu işlem sırasında kök dentini ve dişin periapikal dokuları yıkama solüsyonlarıyla sürekli temas halindedirler. Bu solüsyonların içindeki ajanların ideal olarak oral dokulara zarar vermeyerek pulpal dokuları uzaklaştırması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, 7 farklı yıkama solüsyonunun (Rocanal, BioPure MTAD, SmearClear, klorheksidin glukonat, EDTA, hidrojen peroksit, NaOCl) insan osteoblastik hücre dizisinin (SaOS-2) canlılıkları üzerine etkilerini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler:Test edilen solüsyonlar kültür ortamı ile seyreltilerek 6 farklı konsantrasyonda (1:2, 1:4, 1:8, 1:16 ve 1:32) hazırlandı. SaOS-2 hücreleri yıkama solüsyonlarının tüm konsantrasyonlarına sırasıyla maruz bırakıldı (n = 12). Kontrol grubu olarak test materyali içermeyen hücre kültür ortamı kullanıldı. Hücre canlılığı MTT sitotoksisite testi ile değerlendirildi. Kontrol grubunun hücre canlılığı %100’e eşitlendi, veriler istatistiksel olarak One-way ANOVA ve post-hoc Tukey’s HSD testleri ile değerlendirildi.
Bulgular: Test edilen yıkama solüsyonlarının tüm konsantrasyolarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında SaOS-2 hücreleri üzerine sitotoksik etkileri olduğu gözlenmiştir (P <0.05). Materyallerin hücre canlılık değerleri arasında yüzdesel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür (P <0.05). SmearClear ve klorheksidin glukonat grupları arasında istatistiksel olarak bir fark gözlenmemiştir. Ancak, bu gruplar ile diğer gruplar (Rocanal, BioPure MTAD, hidrojen peroksit, EDTA ve NaOCl) arasındaki fark önemli bulunmuştur. BioPure MTAD, hidrojen peroksit, EDTA gruplarında farklı konsantrasyonlarda grup içi farklılıklar tespit edilmiştir.
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre test edilen yıkama solüsyonlarının hepsi seçilen hücre kültürü üzerinde sitotoksik etki göstermiştir.
Anahtar Sözcükler: Biyouyumluluk, Yıkama solüsyonları, Sitotoksisite, Osteoblastik hücre.
Biyouyumluluk Yıkama solüsyonları Sitotoksisite Osteoblastik hücre
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 10 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |