Utilization of the chemical, organic, organomineral, soil regulator and microbial fertilizer have increased in recent years. This study was conducted to determine the effects of the control, organic, chemical, chemical (1/1)+organic, chemical (1/2)+organic, chemical+ foliar organic fertilizer on yield and quality of cucumber. The trial was set up as a completely randomized design experiment with 4 replicates. Yield, fruit K, Ca, Cu and Mn contents, a and b value of fruit color component, EC and pH of fruit juice, fruit diameter, weight, titretable acidity were affected significantly by fertilizer applications. Yield, titretable acidity, content of K and fruit juice EC were increased by especially full dose chemical+ organic fertilizer application. As a result, compared with the control, organic fertilizer applications increased the yield and quality. But enhancement of these attributes lagged behind those of chemical fertilizer applications. According to chemical fertilizer applications, chemical+organic fertilizers provided higher yield and quality increase.
Organic fertilizer Chemical fertilizer Cucumber Yield Fruit quality
Son yıllarda bitkisel üretimde verimliliğin arttırılması amacıyla kimyasal ve çiftlik gübrelerinin
yanı sıra organik, organomineral, toprak düzenleyiciler ve mikrobiyal gübrelerin kullanım
oranları da artmıştır. Bu çalışma, bitkisel kökenli sıvı organik gübrelerin, kimyasal gübreler ve
bunların farklı kombinasyonlarının örtü altı hıyar yetiştiriciliğinde verim ve meyve kalite
kriterleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tesadüf parselleri deneme
desenine göre 4 tekrarlamalı kurulan çalışmada kontrol, topraktan organik gübre, tam doz
kimyasal gübre, tam doz kimyasal+organik gübre, yarı doz kimyasal+organik gübre, topraktan
kimyasal+yapraktan organik gübre uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Gübre
uygulamalarının verim, meyve Ca, K, Mn ve Cu içeriği, renk bileşenlerinden a ve b değerleri,
meyve suyu pH’sı, EC’si, meyve çapı ve ağırlığı, titre edilebilir asitlik içeriği üzerine etkileri
istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Özellikle tam doz kimyasal gübre+organik gübre
uygulaması ile verim, titre edilebilir asitlik, meyve suyu EC’si ve K içeriği artmıştır. Sonuç
olarak sadece organik gübre uygulamaları; verim ve kalite kriterlerini kontrole göre önemli
oranda artırmasına rağmen kimyasal gübre uygulamalarının gerisinde kalmıştır. Bununla
birlikte organik gübrelerin kimyasal gübrelerle birlikte verildiği uygulamalarda ise sadece
kimyasal gübre verilen uygulamalara göre verim ve incelenen diğer parametrelerde önemli
oranda artış sağlandığı belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 24 Sayı: 2 |