Çalışma, farklı tane iriliği ve ekim derinliklerinin buğdayın fide gelişimi üzerine etkilerini belirleyebilmek amacıyla, SDÜ Ziraat Fakültesi Kampüs alanındaki seralarda yürütülmüştür. Araştırma Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş ve materyal olarak Kutluk-94, Gerek-79 ve Gün-91 ekmeklik buğday çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada incelenen özelliklere, çeşitlerin tepkisi farklı olmuştur. Çıkış oranı ve fide boyu bakımından Gün91 çeşidi en yüksek değerlere sahip olurken, kardeşlenme sayısı bakımından Gerek-79 çeşidi, toprak üstü kuru madde ağırlığı bakımından ise Kutluk-94 çeşidi daha iyi sonuç vermiştir. Çıkış oranı, fide boyu, toprak üstü ve kök kuru madde ağırlıkları değerleri büyük tohumlarda daha yüksek olurken, kardeşlenme ve toprak üstü/kök kuru madde ağırlığı oranı tane iriliğinden etkilenmemiştir. Çıkış oranı, toprak üstü ve kök kuru madde ağırlığı yüzlek ekimlerde daha yüksek olurken, fide boyu ve kardeşlenme sayısı derin ekimlerde daha yüksek olmuştur
The study was carried out with aim to determine the effects of different grain sizes and sowing depths on seedling growth of wheat in the Campus Research Greenhouses of Suleyman Demirel University. The research was set up as randomized block design with split-split plot arrangement with three replications and three bread wheat cultivars Kutluk-94, Gerek-79 and Gün-91 were used as experimental materials.
There were different responses between the wheat cultivars on characters studied in the research. While the highest emergence rate and seedling length was obtained from Gün-91 cultivars, the better results were obtained in respect of tiller number from Gerek-79 cultivar and dry weight of above-soil surface organs from Kutluk-94 cultivar. While emergence rate, seedling length, dry weight of above-soil surface organs and root dry weight were higher in large seeds than small and medium seeds, tillering and root/dry weight ratio of above-soil surface organs were not effected from grain size. Emergence rate, dry weight of above-soil surface organs and root dry weight were higher in shallow sowing, while seedling length and tillering number were higher in deep sowing.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 20 Sayı: 2 |