This study was carried out to evaluate the possible use of poultry by-product meal (PBM) instead of soybean meal (SM)in practical diets of Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica) breeders. The diets were isocaloric containing 2900 kcal/kg of metabolizable energy and isonitrogenous (20% crude protein) on an as fed basis. Ten replicate groups of quails were fed with five diets containing 0 (Control- group 1), 20 (group 2), 40 (group 3), 60 (group 4) and 80% (group 5) of PBM protein as a replacement of SM protein. Fifty male Japanese quails (initial mean body weight, SE 182.621.31 g) and one hundred female quails were (initial mean body weight, SE 242.221.40 g) randomly assigned to a five groups of two females and one male quail per replicate. The experiment was continued out for sixteen weeks. Hatchability data were measured at fifth, tenth and fifteenth weeks; egg quality data were obtained fourth, eighth, twelfth and sixteenth weeks of the experimental period. Average hatchability, incubation outcomes, fertility rate and egg weight data of group fed 80% PBM were impaired (P0.05) while egg quality characteristics (Haugh unit, yolk index, shape index, albumen index, shell thickness and specific gravity) of experimental groups were not different from the control group.
Bu çalışma, damızlık Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonca) tavuk kesimhane artıkları ununun (TKAU), soya küspesi (SK) yerine kullanılma olanaklarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme başı ortalama canlı ağırlıkları, sırasıyla, 182.621.31 ve 242.221.40 g olan 50 erkek ve 100 dişi bıldırcın tamamen şansa bağlı olarak 5 farklı gruba ayrılmışlardır. Rasyonlar izokalorik (2900 kcal ME kg-1) ve izonitrojenik (%20 ham protein) olarak hazırlanmışlardır. Kontrol rasyonundaki SK’nden sağlanan proteinin % 0 (kontrol-1. grup), 20 (2. grup), 40 (3. grup), 60 (4. grup) ve 80’nini (5. grup) karşılayacak şekilde TKAU ikamesiyle oluşturulan 5 karma yem, her gruba ait 10 alt grupta bulunan bıldırcınların yemlenmesinde kullanılmıştır. Deneme 16 hafta sürmüştür. Kuluçka ile ilgili özellikler 5, 10 ve 15, yumurta kalite özeliklerine ait veriler ise 4, 8, 12 ve 16. haftalarda belirlenmiştir. Yumurta kalite özelliklerinden, haugh birimi, sarı indeksi, şekil indeksi, ak indeksi, kabuk kalınlığı ve özgül ağırlık sonuçları bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar çıkmazken, ortalama kuluçka randımanı, çıkış gücü ve döllülük oranları ile yumurta ağırlığı özellikle TKAU ikame oranının %80 olduğu grupta olumsuz etkilenmiştir (P0.05).
Tavuk Kesimhane Artıkları Unu Bıldırcın Kuluçka Yumurta Kalitesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 17 Sayı: 1 |