Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Korkuteli ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi

Yıl 2000, Cilt: 13 Sayı: 2, 159 - 170, 01.12.2000

Öz

Bu çalışma, Korkuteli ve Elmalı yörelerinde elma bahçelerinin makro ve mikro besin elementleri bakımından beslenme durumunu incelemek ve ortaya çıkan beslenme sorunlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Bu amaçla, Korkuteli ve Elmalı yörelerinde elma yetiştirilen 38 bahçeden yaprak örnekleri ve 0-30 ve 30-60 cm derinlikten toprak örnekleri alınmıştır. Toprak örneklerinde pH, CaCO3, elektriksel iletkenlik (EC), bünye, organik madde, azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), mangan (Mn), çinko (Zn) ve bakır (Cu); yaprak örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn ve Cu analizleri yapılmıştır. Yaprak ve toprak örneklerine ait analiz sonuçları, sınır değerleri ile karşılaştırılarak, incelenen bahçelerin besin maddeleri durumları ve beslenme sorunları saptanmaya çalışılmıştır.
Elde edilen bulgulara göre, araştırma yöresi toprakları hafif alkali ve alkali reaksiyonludur. Toprakların büyük çoğunluğu çok yüksek ve aşırı derecede kireçli; ayrıca tuzsuzdur. Organik maddece fakir, bünyelerinin ise killi tın, siltli kil ve killi olduğu belirlenmiştir. Toprakların total N ve alınabilir P miktarı genellikle yeterli, değişebilir K bakımından genellikle yüksek düzeyde, değişebilir Ca ve Mg ve alınabilir Mn ve Cu bakımından yeterli düzeyde, alınabilir Fe ve Zn bakımından ise noksan düzeydedir. Yaprak örnekleri ise N ve P içerikleri yönünden genellikle yeterli, K bakımından genellikle yetersiz, Ca ve Mg bakımından yeterli, Fe ve Mn bakımından yeterli, Zn bakımından yetersiz, Cu bakımından ise yeterli düzeydedir.

Kaynakça

  • Anonim, 1991. Türkiye istatistik Yıllığı. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. Yayın No: 1528, ss. 639. Ankara
  • Anonim, 1997. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Antalya İl Müdürlüğü Verileri, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü.
  • Anonim, 1999a. Zirai ve İktisadi Rapor, 1997-1998. Türkiye Ziraat Odaları Birliği.
  • Anonim, 1999b. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Antalya İl Müdürlüğü Verileri, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü.
  • Anonymous, 1982. Methods of Soil Analysis (Ed. A.L. Page). Number 9, Part 2, Madison, Wisconsin, USA.
  • Anonymous, 1983. Fertilizers Recommendations. ADAS Reference Book 209. Ministry of Agriculture Fisheries and Food, England.
  • Anonymous, 1999. FAO Yearbook Production 1998. Vol: 52, Rome.
  • Aktaş, M. 1991. Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 1202, Ders Kitabı: 347, 267-283.
  • Aydeniz, A., Danışman, S., Genç, Ç. 1984a. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Starking Delicious Elma Çeşidinin Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe 13 (1): 42-51.
  • Aydeniz,, A., Danışman, S., Genç, Ç., Kaptan, H. 1984b. Göller Yöresi ve Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Starking Delicious ve Amasya Elma Çeşitlerinin Besin Kapsamlarının Belirlenmesi üzerinde Araştırmalar. Bahçe, 13 (2): 31-45.
  • Ballinger, W.E., Bell, H.K., Childers, N.F. 1966. Peach Nutrition (Ed. N.F. Childers). In: Fruit Nutrition. By Somerset Press, Inc. Somerville, New Jersey, USA. 276-390.
  • Black, C.A. 1957. Soil-Plant Relationships. John Wiley and Sons Inc., Newyork.
  • Black, C.A. 1965. Methods of Soil Analysis. Part 2, Amer. Society of Agronomy Inc., Publisher Madisson, Wilconsin, USA, 1372-1376.
  • Bouyocous, G.J. 1955. A Recalibration of the Hydrometer Method for Making Mechanical Analysis of the Soils, Agronomy Journal 4 (9): 434.
  • Çağlar, K.Ö. 1949. Toprak Bilgisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları Sayı: 10.
  • Danışman, S. 1981. Akdeniz Bölgesi’nde Turunçgillerin Yoğun Olarak Yetiştirildiği Topraklarının Demir Durum ve Bu Toprakların alınabilir Demir Miktarlarının Belirlenmesinde Kullanılacak Yöntemler. Bahçe 10 (1): 25-36.
  • Evliya, H. 1964. Kültür Bitkilerinin Beslenmesi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları Sayı: 10.
  • Gaynard, J. 1984. Plant Analysis as a Guide to the Nutrient Requirements of Temperature and Tropical Crops. Edit by: P. Martin-Prevel, J. Garnald, P. Gautier, 722 p.
  • Gedikoğlu, İ. 1994. Ankara Yöresinde Elmanın Azotlu ve Fosforlu Gübre İsteği. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müd. Genel Yayın No: 199, Rapor Seri No: R-117, Ankara.
  • Jackson, M.L. 1967. Soil Chemical Analysis. Prentice Hall of India private Limited, New Delhi, USA.
  • Jones, Jr., Benton, J., Wolf, B., Mills, H.A. 1991. Plant Analysis Handbook. I. Methods of Plant Analysis and Interpretation. Micro-Macro Publishing, Inc. 183. Paradise Blud., Suite 108, Athens, Georgia 30607 USA, 213 pp.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal analizleri. II. Bitki Analizleri. A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları: 453, Ankara.
  • Kacar, B. 1995. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri, III. Toprak Analizleri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:3, Ankara.
  • Kacar, B., Kovancı, İ. 1982. Bitki, Toprak ve Gübrelerde Kimyasal Fosfor Analizleri ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 354.
  • Kellogg, C.E. 1952. Our Garden Soils. The Macmillan Company, Newyork.
  • Krivoruchko, K.I. 1980. Relationships Between Nutrition Level and the Concentration of Nutrient Elements in Apple and Pear Leaves. Khimiyav Sel’skam Khozyaistue. No. 5, 22-24 (Ru, 10 ref.) NII Gornogo Sadovostva Tsvetovodstva, Krasnodarski. Kraı, USSR. Soil and Fertilizers. Vol: 44, 1981, p: 491.
  • Kovancı, İ.1988. Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği Ders Notları. E.Ü. Ziraat Fak. Teksir No: 107, İzmir.
  • Köseoğlu, A.T. 1995. Effect of Iron Chlorosis on Mineral Composition of Peach Leaves. Journal of Plant Nutrition, 18 (4): 765-776.
  • Kurucu, N. 1986. İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinde Mikro Besin Maddeleri Kapsayan Gübrelerin Elma ve Şeftali Ağaçlarında Etkenlik Derecelerinin Saptanması. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enst. Müd. Genel Yayın No: 117, Rapor Seri No: R-55, Ankara.
  • Küden, A., Gezerel, Ö., Kaşka, N. 1992. Farklı Klonal ve Çöğür Anaçları Üzerine Aşılı Bazı Elma Çeşitlerinin Bitki Besin Madde İçerikleriyle Verim Düzeyleri Arasındaki İlişkiler. I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1: 115-119, 13-16 Ekim 1992, İzmir.
  • Lang, J.H, Reed, D.Wm. 1987. Comparison of HCl Extraction Versus Total Iron Analysis for Iron Tissue Analysis. Journal of Plant Nutr. 10 (7), 795-804.
  • Lindsay, W.L., Norvell, W.A. 1978. Development of a DTPA Soil Test for Zinc, Iron, Manganese and Copper. Soil Sci. Amer. Jour., 42 (3): 421-428.
  • Loué, A. 1968. Diagnostic Petiolaire de Prospection. Etudes Sur la Nutrition et al Fertilisation Potassiques de la Vigne. Societe Commerciale des Potasses d’Alsace Services Agronomiques, 31-41.
  • Olsen, S.R., Sommers, E.L. 1982. Phosphorus Soluble in Sodium Bicarbonate, Methods of Soil analysis, Part 2, Chemical and Microbiological Properties. Edit: A.L. Page, R.H. Miller, D.R. Keeney, 404-430.
  • Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Ç.Ü. Ziraat Fak. Yayınları: 128, Ders Kitabı: 11, Adana.
  • Pizer, N.H. 1967. Some Advisory Aspect. Soil Potassium and Magnesium. Tech. Bull. No. 14: 184.
  • Soil Survey Staff, 1951. Soil Survey Manual. Agricultural Research Administration, U.S. Dept. Agriculture, Handbook No: 18.
  • Thun, R., Hermann, R., Knickman, E. 1955. Die Untersuchung Von Boden. Neuman Verlag, Radelbeul und Berlin, s: 48-48.

Determination of Nutritional Status Apple Orchard in Korkuteli and Elmalt Regions

Yıl 2000, Cilt: 13 Sayı: 2, 159 - 170, 01.12.2000

Öz

This experiment was carried out to investigate mineral status and to determine the nutrient problems of apple orchards in the Korkuteli and Elmalı regions.
For this objective, 76 soil samples (from depth of 0-20 cm and 20-40 cm) were collected to analyze for pH, CaCO3, EC, texture, organic matter, total N, available P, exchangeable K, Ca, Mg, available Fe, Mn, Zn and Cu, and 38 leaf samples were collected to analyze for N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn and Cu.
The pH of the soil samples was slightly alkaline and alkaline. Most of the soil samples were highly calcareous and had none salinity. The textures were clay loam, silty clay and clay. Soil samples were mostly poor in organic matter content. The total N and available P content were sufficient. The exchangeable K content were high level. The levels of exchangeable Ca and Mg and available Mn and Cu were sufficient. The available Fe and Zn contents were insufficient. The results of leaf analysis showed that the N and P contents of the samples were generally sufficient, While K contents were generally insufficient, Ca and Mg contents were sufficient. While Fe and Mn contents were sufficient, Zn contents were insufficient. And Cu contents were sufficient.

Kaynakça

  • Anonim, 1991. Türkiye istatistik Yıllığı. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. Yayın No: 1528, ss. 639. Ankara
  • Anonim, 1997. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Antalya İl Müdürlüğü Verileri, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü.
  • Anonim, 1999a. Zirai ve İktisadi Rapor, 1997-1998. Türkiye Ziraat Odaları Birliği.
  • Anonim, 1999b. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Antalya İl Müdürlüğü Verileri, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü.
  • Anonymous, 1982. Methods of Soil Analysis (Ed. A.L. Page). Number 9, Part 2, Madison, Wisconsin, USA.
  • Anonymous, 1983. Fertilizers Recommendations. ADAS Reference Book 209. Ministry of Agriculture Fisheries and Food, England.
  • Anonymous, 1999. FAO Yearbook Production 1998. Vol: 52, Rome.
  • Aktaş, M. 1991. Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 1202, Ders Kitabı: 347, 267-283.
  • Aydeniz, A., Danışman, S., Genç, Ç. 1984a. Marmara Bölgesinde Yetiştirilen Starking Delicious Elma Çeşidinin Besin Kapsamlarının Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. Bahçe 13 (1): 42-51.
  • Aydeniz,, A., Danışman, S., Genç, Ç., Kaptan, H. 1984b. Göller Yöresi ve Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Starking Delicious ve Amasya Elma Çeşitlerinin Besin Kapsamlarının Belirlenmesi üzerinde Araştırmalar. Bahçe, 13 (2): 31-45.
  • Ballinger, W.E., Bell, H.K., Childers, N.F. 1966. Peach Nutrition (Ed. N.F. Childers). In: Fruit Nutrition. By Somerset Press, Inc. Somerville, New Jersey, USA. 276-390.
  • Black, C.A. 1957. Soil-Plant Relationships. John Wiley and Sons Inc., Newyork.
  • Black, C.A. 1965. Methods of Soil Analysis. Part 2, Amer. Society of Agronomy Inc., Publisher Madisson, Wilconsin, USA, 1372-1376.
  • Bouyocous, G.J. 1955. A Recalibration of the Hydrometer Method for Making Mechanical Analysis of the Soils, Agronomy Journal 4 (9): 434.
  • Çağlar, K.Ö. 1949. Toprak Bilgisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları Sayı: 10.
  • Danışman, S. 1981. Akdeniz Bölgesi’nde Turunçgillerin Yoğun Olarak Yetiştirildiği Topraklarının Demir Durum ve Bu Toprakların alınabilir Demir Miktarlarının Belirlenmesinde Kullanılacak Yöntemler. Bahçe 10 (1): 25-36.
  • Evliya, H. 1964. Kültür Bitkilerinin Beslenmesi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları Sayı: 10.
  • Gaynard, J. 1984. Plant Analysis as a Guide to the Nutrient Requirements of Temperature and Tropical Crops. Edit by: P. Martin-Prevel, J. Garnald, P. Gautier, 722 p.
  • Gedikoğlu, İ. 1994. Ankara Yöresinde Elmanın Azotlu ve Fosforlu Gübre İsteği. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müd. Genel Yayın No: 199, Rapor Seri No: R-117, Ankara.
  • Jackson, M.L. 1967. Soil Chemical Analysis. Prentice Hall of India private Limited, New Delhi, USA.
  • Jones, Jr., Benton, J., Wolf, B., Mills, H.A. 1991. Plant Analysis Handbook. I. Methods of Plant Analysis and Interpretation. Micro-Macro Publishing, Inc. 183. Paradise Blud., Suite 108, Athens, Georgia 30607 USA, 213 pp.
  • Kacar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal analizleri. II. Bitki Analizleri. A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları: 453, Ankara.
  • Kacar, B. 1995. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri, III. Toprak Analizleri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:3, Ankara.
  • Kacar, B., Kovancı, İ. 1982. Bitki, Toprak ve Gübrelerde Kimyasal Fosfor Analizleri ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 354.
  • Kellogg, C.E. 1952. Our Garden Soils. The Macmillan Company, Newyork.
  • Krivoruchko, K.I. 1980. Relationships Between Nutrition Level and the Concentration of Nutrient Elements in Apple and Pear Leaves. Khimiyav Sel’skam Khozyaistue. No. 5, 22-24 (Ru, 10 ref.) NII Gornogo Sadovostva Tsvetovodstva, Krasnodarski. Kraı, USSR. Soil and Fertilizers. Vol: 44, 1981, p: 491.
  • Kovancı, İ.1988. Bitki Besleme ve Toprak Verimliliği Ders Notları. E.Ü. Ziraat Fak. Teksir No: 107, İzmir.
  • Köseoğlu, A.T. 1995. Effect of Iron Chlorosis on Mineral Composition of Peach Leaves. Journal of Plant Nutrition, 18 (4): 765-776.
  • Kurucu, N. 1986. İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinde Mikro Besin Maddeleri Kapsayan Gübrelerin Elma ve Şeftali Ağaçlarında Etkenlik Derecelerinin Saptanması. T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Gübre Araştırma Enst. Müd. Genel Yayın No: 117, Rapor Seri No: R-55, Ankara.
  • Küden, A., Gezerel, Ö., Kaşka, N. 1992. Farklı Klonal ve Çöğür Anaçları Üzerine Aşılı Bazı Elma Çeşitlerinin Bitki Besin Madde İçerikleriyle Verim Düzeyleri Arasındaki İlişkiler. I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1: 115-119, 13-16 Ekim 1992, İzmir.
  • Lang, J.H, Reed, D.Wm. 1987. Comparison of HCl Extraction Versus Total Iron Analysis for Iron Tissue Analysis. Journal of Plant Nutr. 10 (7), 795-804.
  • Lindsay, W.L., Norvell, W.A. 1978. Development of a DTPA Soil Test for Zinc, Iron, Manganese and Copper. Soil Sci. Amer. Jour., 42 (3): 421-428.
  • Loué, A. 1968. Diagnostic Petiolaire de Prospection. Etudes Sur la Nutrition et al Fertilisation Potassiques de la Vigne. Societe Commerciale des Potasses d’Alsace Services Agronomiques, 31-41.
  • Olsen, S.R., Sommers, E.L. 1982. Phosphorus Soluble in Sodium Bicarbonate, Methods of Soil analysis, Part 2, Chemical and Microbiological Properties. Edit: A.L. Page, R.H. Miller, D.R. Keeney, 404-430.
  • Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik (Kışın Yaprağını Döken Meyve Türleri). Ç.Ü. Ziraat Fak. Yayınları: 128, Ders Kitabı: 11, Adana.
  • Pizer, N.H. 1967. Some Advisory Aspect. Soil Potassium and Magnesium. Tech. Bull. No. 14: 184.
  • Soil Survey Staff, 1951. Soil Survey Manual. Agricultural Research Administration, U.S. Dept. Agriculture, Handbook No: 18.
  • Thun, R., Hermann, R., Knickman, E. 1955. Die Untersuchung Von Boden. Neuman Verlag, Radelbeul und Berlin, s: 48-48.
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sahriye Sönmez Bu kişi benim

Mustafa Kaplan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sönmez, S., & Kaplan, M. (2000). Korkuteli ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 13(2), 159-170.
AMA Sönmez S, Kaplan M. Korkuteli ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 2000;13(2):159-170.
Chicago Sönmez, Sahriye, ve Mustafa Kaplan. “Korkuteli Ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 13, sy. 2 (Aralık 2000): 159-70.
EndNote Sönmez S, Kaplan M (01 Aralık 2000) Korkuteli ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 13 2 159–170.
IEEE S. Sönmez ve M. Kaplan, “Korkuteli ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 13, sy. 2, ss. 159–170, 2000.
ISNAD Sönmez, Sahriye - Kaplan, Mustafa. “Korkuteli Ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 13/2 (Aralık 2000), 159-170.
JAMA Sönmez S, Kaplan M. Korkuteli ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2000;13:159–170.
MLA Sönmez, Sahriye ve Mustafa Kaplan. “Korkuteli Ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 13, sy. 2, 2000, ss. 159-70.
Vancouver Sönmez S, Kaplan M. Korkuteli ve Elmalı Yöreleri Elma Bahçelerinin Beslenme Durumlarının Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2000;13(2):159-70.