Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Different Drought Periods on Germination and Development of Certain Legume Foage Plants

Yıl 1997, Cilt: 10 Sayı: 1, 95 - 108, 01.12.1997

Öz

The germination and development characters of four legume forage plants that are important in forage plants (Vida sativa, Vida viîlosa, Vida narbonensis and Piston antense) were investigated in drought conditions created during germination period.
In the study, shoot lenght, root lenght, shoot weight, root weight and root /shoot ratio were determinated. These characters were evaluated in 6 drought periods.
As a result, drought on germination stage caused different morphological developments in plants, the higly resistant plant to drought was hairy vetch, the less resistant plant was field peas. Higher root/shoot values from big seeded species among all periods were obtained.

Kaynakça

  • 1. AÇIKGÖZ, E. , Tarımsal Ekoloji, UÜ Zir. Fak. Ders Notlan No:8, Bursa, 131 s, 1985.
  • 2. CEYLAN, A. , Tarla Tanmı, EÜ Zir. Fak. Yayın No:491, İzmir, 1988.
  • 3. ERGİN, İ. Z., AVCIOGLU, R. , Yem Kültürünün İlkeleri, EÜ Zir. Fak. Yayınlan, Ders Teksiri No:103-1, İzmir, 105 s, 1984.
  • 4. ERİŞ, A. , Bahçe Bitkileri Fizyolojisi, 2. baskı, UÜ Zir.Fak. Deis Notlan NO.T1, Bursa, 152 s, 1990
  • 5. KAÇAR, B. , Bitki Fizyolojisi , AÜ Zir. Fak. Yayın No: 1153, Ders Kitabı:323, Ankara, 1989.
  • 6. KATKAT, V. , Bitki fizyolojisi UÜ Zir. Fak. Ders Notlan No:ll, Bursa, 180 s, 1986.
  • 7. KOÇ, M. , GENÇ, İ. , Tahıllarda Ürün Oluşumunun Morfolojik ve Fizyolojik Esasları, ÇÜ Zir. Fak. Yardımcı Ders Kitabı No:8, Adana, 1988.
  • 8. LEVIT, J. , Responses of Plants to Environmental Stress, Volume II , Academic Press, p. 13, 1980.
  • 9. 0EHMICHEN, J., Pflanzenproduktion Band 1: Grundlagen, Berlin und Hamburg, 531 s, 1983.
  • 10. TARMAN, Ö., Türkiye Tarla Kültürünün Temelleri, Menteş Matbaası, İstanbul, 1973.
  • 11. TOSUN, F. , ALTIN, M. , Çayır- Mer’a Yayla Kültürü ve Bunlardan Faydalanma Yöntemleri, 2. baskı, OMÜ Zir. Fak. Yayın No:9, Samsun, 229s, 1986.
  • 12. VARDAR, Y. , Bitki Fizyolojisinle Giriş, 4. baskı , EÜ Zir. Fak. Kitaplar Serisi No:19, İzmir, 19Ss, 1976.
  • 13. WEAWER, J, E. , ALBERTSON, F.W. , Ecol, Mnogr,13-l, 1943.
  • 14. YURTSEVER, N. , Deneysel İstatistiki Metotlar, T. C. Tar. Orm. ve Köy İşi. Başk. Köy Hizm. Gen. Müd. Yayınlan No: 121, Ankara

Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri

Yıl 1997, Cilt: 10 Sayı: 1, 95 - 108, 01.12.1997

Öz

Yem bitkileri içinde önemli yerlen olan 4 baklagil yem bitkisinin (Adi fiğ, Tüylü fiğ, Koca fiğ ve Yem bezelyesi) çimlenme döneminde suni olarak oluşturulan kuraklık koşullarında çimlenme ve gelişme durumları araştırılmıştır.
Çalışmada çimlenme oram, sürgün uzunluğu, kök uzunluğu, sürgün ağırlığı, kök ağırlığı ve kök/sürgün oram değerleri üzerinde durulmuştur. Ele alman bu özellikler belirlenen altı kuraklık periyodunda irdelenmiştir.
Sonuç olarak çimlenme yönünden kurak koşullara en dayanıklı türün tüylü fiğ, en dayanıksız olanın ise yem bezelyesi olduğu belirlenmiştir. Kök/sürgün oranı en yüksek olanlar tüm periyotlarda genel olarak iri tohumlu türlerden elde edilmiştir.

Kaynakça

  • 1. AÇIKGÖZ, E. , Tarımsal Ekoloji, UÜ Zir. Fak. Ders Notlan No:8, Bursa, 131 s, 1985.
  • 2. CEYLAN, A. , Tarla Tanmı, EÜ Zir. Fak. Yayın No:491, İzmir, 1988.
  • 3. ERGİN, İ. Z., AVCIOGLU, R. , Yem Kültürünün İlkeleri, EÜ Zir. Fak. Yayınlan, Ders Teksiri No:103-1, İzmir, 105 s, 1984.
  • 4. ERİŞ, A. , Bahçe Bitkileri Fizyolojisi, 2. baskı, UÜ Zir.Fak. Deis Notlan NO.T1, Bursa, 152 s, 1990
  • 5. KAÇAR, B. , Bitki Fizyolojisi , AÜ Zir. Fak. Yayın No: 1153, Ders Kitabı:323, Ankara, 1989.
  • 6. KATKAT, V. , Bitki fizyolojisi UÜ Zir. Fak. Ders Notlan No:ll, Bursa, 180 s, 1986.
  • 7. KOÇ, M. , GENÇ, İ. , Tahıllarda Ürün Oluşumunun Morfolojik ve Fizyolojik Esasları, ÇÜ Zir. Fak. Yardımcı Ders Kitabı No:8, Adana, 1988.
  • 8. LEVIT, J. , Responses of Plants to Environmental Stress, Volume II , Academic Press, p. 13, 1980.
  • 9. 0EHMICHEN, J., Pflanzenproduktion Band 1: Grundlagen, Berlin und Hamburg, 531 s, 1983.
  • 10. TARMAN, Ö., Türkiye Tarla Kültürünün Temelleri, Menteş Matbaası, İstanbul, 1973.
  • 11. TOSUN, F. , ALTIN, M. , Çayır- Mer’a Yayla Kültürü ve Bunlardan Faydalanma Yöntemleri, 2. baskı, OMÜ Zir. Fak. Yayın No:9, Samsun, 229s, 1986.
  • 12. VARDAR, Y. , Bitki Fizyolojisinle Giriş, 4. baskı , EÜ Zir. Fak. Kitaplar Serisi No:19, İzmir, 19Ss, 1976.
  • 13. WEAWER, J, E. , ALBERTSON, F.W. , Ecol, Mnogr,13-l, 1943.
  • 14. YURTSEVER, N. , Deneysel İstatistiki Metotlar, T. C. Tar. Orm. ve Köy İşi. Başk. Köy Hizm. Gen. Müd. Yayınlan No: 121, Ankara
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sadık Çakmakçı Bu kişi benim

Semiha Çeçen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çakmakçı, S., & Çeçen, S. (1997). Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 10(1), 95-108.
AMA Çakmakçı S, Çeçen S. Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1997;10(1):95-108.
Chicago Çakmakçı, Sadık, ve Semiha Çeçen. “Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme Ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10, sy. 1 (Aralık 1997): 95-108.
EndNote Çakmakçı S, Çeçen S (01 Aralık 1997) Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10 1 95–108.
IEEE S. Çakmakçı ve S. Çeçen, “Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 10, sy. 1, ss. 95–108, 1997.
ISNAD Çakmakçı, Sadık - Çeçen, Semiha. “Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme Ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10/1 (Aralık 1997), 95-108.
JAMA Çakmakçı S, Çeçen S. Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10:95–108.
MLA Çakmakçı, Sadık ve Semiha Çeçen. “Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme Ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 10, sy. 1, 1997, ss. 95-108.
Vancouver Çakmakçı S, Çeçen S. Farklı Kuraklık Periyodlarının Bazı Baklagil Yem Bitkilerinin Çimlenme ve Gelişmeleri Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10(1):95-108.