Bu derlemede, yemin tanımı, kaba yemler ve bileşimlerindeki değişiklikler, çeşitli yem katkı maddeleri, samanlar ve yem değerleri, samanın sindirilebilirliğinin artırılması yöntemleri gibi konular üzerinde durulmuştur.
Sonuç olarak, besin değeri düşük kaba yemlerin yem bitkileri üretiminden sağlanan kuru otun yaklaşık 10-15 katı bir potansiyel oluşturduğu, bu tür materyallerin besleyicilik ve sindirilebilirlik değerlerinin arttırılması için uygulanan yöntemlerle organik madde sindirim derecelerinin % 60’lara kadar çıkartılabildiği görülmüştür. Aynı zamanda bu tür çalışmalar ile atık veya yarayışsız formda olan kaba yemlerin değerlendirilmesi dolayısıyla da girdi masraflarının azaltılarak karlılığın arttırılabileceği anlaşılmıştır.
Kaba Yemler Sindirilebilirlik ve Besleyicilik Değeri Yöntemler
In this review, descriptions of forage and hay variability in their contents, various feed additives, straw and its nutrient value, possible methods to increase the digestibility of different dry forage materials.
The review, indicated that low quality forage are higher 10-15 times in terms of the total amount compared to the high quality. Nutritional value and digestibility of this kind of material could be increased up to 60 % by using different processes. Thus, feeding costs could be decreased and the profit be increased by utilising low quality forages in animal nutrition.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1997 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1997 Cilt: 10 Sayı: 1 |