Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri

Yıl 1997, Cilt: 10 Sayı: 1, 345 - 357, 01.12.1997

Öz

Bu derlemede, yemin tanımı, kaba yemler ve bileşimlerindeki değişiklikler, çeşitli yem katkı maddeleri, samanlar ve yem değerleri, samanın sindirilebilirliğinin artırılması yöntemleri gibi konular üzerinde durulmuştur.
Sonuç olarak, besin değeri düşük kaba yemlerin yem bitkileri üretiminden sağlanan kuru otun yaklaşık 10-15 katı bir potansiyel oluşturduğu, bu tür materyallerin besleyicilik ve sindirilebilirlik değerlerinin arttırılması için uygulanan yöntemlerle organik madde sindirim derecelerinin % 60’lara kadar çıkartılabildiği görülmüştür. Aynı zamanda bu tür çalışmalar ile atık veya yarayışsız formda olan kaba yemlerin değerlendirilmesi dolayısıyla da girdi masraflarının azaltılarak karlılığın arttırılabileceği anlaşılmıştır.

Kaynakça

  • 1. AÇIKGÖZ,E., Yem Bitkileri, U.Ü. Basımevi, BURSA, 465 s, 1991
  • 2. AKSOY, U., Samanın Sindirilebiürliğmi Arttırma Yöntemleri, A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, ANKARA, 1991
  • 3. AKYILDIZ, A.R., Yemler Bilgisi Ve Teknolojisi, A.Ü. Ziraat Fak. Yayınlan:974, Ders Kitabı: 286, ANKARA, 411 s, 1986 a.
  • 4. AK YILDIZ, A.R., Samanın Hidroliz Yoluyla Yem Değerinin Arttırılması, Yem Sanayi Dergisi: 51, ANKARA, 17-26 s, 1986 b
  • 5. ERGÜL, M., Yemler Bilgisi Ve Teknolojisi, E.Ü. Zır. Fak. Yayınlan: 487, Ders Kitabı, İZMİR, 316 s, 1988.
  • 6. KARABULUT, A., Üre Ve NaOH ile Muamele Edilmiş Buğday Samanının Yem Değeri Üzerinde Bir Araştırma, U.Ü. Zir. Fak. Dergisi, Cüt 5, BURSA, 1-9 s, 1988.
  • 7. KILIÇ,A., SEVGİCAN, F., ŞAYAN, , Y., Buğday Şamarım Yem Değerinin Susuz Amonyak İle Arttırılması Üzerine Araştırmalar, Yem Sanayi Dergisi, Sayı: 44, ANKARA, 2-9 s, 1984
  • 8. SARIÇİÇEK, B.Z., OKUYAN, R., Üre-Sodyum Hidroksit Ve Amonyak İle Muamele Edilmiş Şamarım Süt Sığırlarında Süt Verimine Ve Bileşimine Etkisi Üzerine Bir Araştırma, O.M.Ü. Zir. fak. Dergisi, Cilt 6, Sayı : 1-2, SAMSUN, 99-107 s, 1991.
  • 9. SARIÇİÇEK, B.Z., Samanın Sindirilebilirliğinin Arttinlması İçin Uygulanan Metodlar. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 214, S.13-16, 1989.
  • 10. ŞAYAN, Y., Tahıl Samanı Yem Değerinin Kimyasal Yollar İle Arttırılması Olan akalan, Sivas Yöresinde Tarımın Geliştirilmesi Simpozyumu, 30 Mayıs -3 Haziran, Sivas Hizmet Vakfı Yayınlan No.l, 713-717 s, 1989.
  • 11. YAVUZ, O., Sap Ve Şamarım Besleme Değeri Kimyasal Yolla Zenginleştirilerek Karma Yem Sanayii’nde Ve Büyük Ve Küçük Baş Hayvanların Beslenmesinde Kullanılması, DOYYEM Tarım Ürünleri Sanayi Ve Ticaret A.Ş. (Yayınlanmamış).
  • 12. YELDAN, M., Yemler Ve Hayvan Besleme, A.Ü. Zir. Fak. Yayınlan: 923, Ders Kitabı: 261, ANKARA, 148 s, 1984.
  • 13. YÜRÜR, N., Serin İklim Tahılları (Tahıllar-1), U.Ü. Basımevi, BURSA, 250s, 1994.

The Methods of Increasing Nutritional Value and Digestibility of Low Quality Forages

Yıl 1997, Cilt: 10 Sayı: 1, 345 - 357, 01.12.1997

Öz

In this review, descriptions of forage and hay variability in their contents, various feed additives, straw and its nutrient value, possible methods to increase the digestibility of different dry forage materials.
The review, indicated that low quality forage are higher 10-15 times in terms of the total amount compared to the high quality. Nutritional value and digestibility of this kind of material could be increased up to 60 % by using different processes. Thus, feeding costs could be decreased and the profit be increased by utilising low quality forages in animal nutrition.

Kaynakça

  • 1. AÇIKGÖZ,E., Yem Bitkileri, U.Ü. Basımevi, BURSA, 465 s, 1991
  • 2. AKSOY, U., Samanın Sindirilebiürliğmi Arttırma Yöntemleri, A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, ANKARA, 1991
  • 3. AKYILDIZ, A.R., Yemler Bilgisi Ve Teknolojisi, A.Ü. Ziraat Fak. Yayınlan:974, Ders Kitabı: 286, ANKARA, 411 s, 1986 a.
  • 4. AK YILDIZ, A.R., Samanın Hidroliz Yoluyla Yem Değerinin Arttırılması, Yem Sanayi Dergisi: 51, ANKARA, 17-26 s, 1986 b
  • 5. ERGÜL, M., Yemler Bilgisi Ve Teknolojisi, E.Ü. Zır. Fak. Yayınlan: 487, Ders Kitabı, İZMİR, 316 s, 1988.
  • 6. KARABULUT, A., Üre Ve NaOH ile Muamele Edilmiş Buğday Samanının Yem Değeri Üzerinde Bir Araştırma, U.Ü. Zir. Fak. Dergisi, Cüt 5, BURSA, 1-9 s, 1988.
  • 7. KILIÇ,A., SEVGİCAN, F., ŞAYAN, , Y., Buğday Şamarım Yem Değerinin Susuz Amonyak İle Arttırılması Üzerine Araştırmalar, Yem Sanayi Dergisi, Sayı: 44, ANKARA, 2-9 s, 1984
  • 8. SARIÇİÇEK, B.Z., OKUYAN, R., Üre-Sodyum Hidroksit Ve Amonyak İle Muamele Edilmiş Şamarım Süt Sığırlarında Süt Verimine Ve Bileşimine Etkisi Üzerine Bir Araştırma, O.M.Ü. Zir. fak. Dergisi, Cilt 6, Sayı : 1-2, SAMSUN, 99-107 s, 1991.
  • 9. SARIÇİÇEK, B.Z., Samanın Sindirilebilirliğinin Arttinlması İçin Uygulanan Metodlar. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 214, S.13-16, 1989.
  • 10. ŞAYAN, Y., Tahıl Samanı Yem Değerinin Kimyasal Yollar İle Arttırılması Olan akalan, Sivas Yöresinde Tarımın Geliştirilmesi Simpozyumu, 30 Mayıs -3 Haziran, Sivas Hizmet Vakfı Yayınlan No.l, 713-717 s, 1989.
  • 11. YAVUZ, O., Sap Ve Şamarım Besleme Değeri Kimyasal Yolla Zenginleştirilerek Karma Yem Sanayii’nde Ve Büyük Ve Küçük Baş Hayvanların Beslenmesinde Kullanılması, DOYYEM Tarım Ürünleri Sanayi Ve Ticaret A.Ş. (Yayınlanmamış).
  • 12. YELDAN, M., Yemler Ve Hayvan Besleme, A.Ü. Zir. Fak. Yayınlan: 923, Ders Kitabı: 261, ANKARA, 148 s, 1984.
  • 13. YÜRÜR, N., Serin İklim Tahılları (Tahıllar-1), U.Ü. Basımevi, BURSA, 250s, 1994.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sadık Çakmakçı Bu kişi benim

Nurcan Barut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çakmakçı, S., & Barut, N. (1997). Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 10(1), 345-357.
AMA Çakmakçı S, Barut N. Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. Aralık 1997;10(1):345-357.
Chicago Çakmakçı, Sadık, ve Nurcan Barut. “Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik Ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10, sy. 1 (Aralık 1997): 345-57.
EndNote Çakmakçı S, Barut N (01 Aralık 1997) Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10 1 345–357.
IEEE S. Çakmakçı ve N. Barut, “Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 10, sy. 1, ss. 345–357, 1997.
ISNAD Çakmakçı, Sadık - Barut, Nurcan. “Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik Ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10/1 (Aralık 1997), 345-357.
JAMA Çakmakçı S, Barut N. Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10:345–357.
MLA Çakmakçı, Sadık ve Nurcan Barut. “Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik Ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, c. 10, sy. 1, 1997, ss. 345-57.
Vancouver Çakmakçı S, Barut N. Besin Değeri Düşük Kaba Yemlerin Sindirebilirlik ve Besleyicilik Değerinin Arttırılması Yöntemleri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10(1):345-57.