Sinop ekolojik şartlarında yürütülen bu araştırmada, Çukurova-86 ve izmir-85 ekmeklik buğday çeşitlerinde farklı azot dozlarının tane verimine etkisi incelenmiştir. Artan azot dozlarının tane verimi üzerine etkisi Çukurova-86 ve izmir-85 çeşitleri için sırasıyla Y = 198.24 + 11.26X - 0.429X2 ve Y = 173.31 + 18.60X - 0.455X2 eşitliklerini veren ikinci dereceden polinomiyal denklemler ile açıklanmıştır. Geliştirilen model yardımıyla maksimum ve ekonomik optimum tane verimi için gerekli azot seviyeleri belirlenmiştir. Azot dozu-tane verimi ilişkisini açıklayan fonksiyonel denklemlere göre, maksimum verim için gerekli azot seviyeleri Çukurova-86 ve İzmir-85 çeşitleri için sırasıyla 13.12 ve 20.44 kg N/da'dır. Buna karşılık, azotlu gübre ve buğday fiyatlarına göre, ekonomik azotlu gübre dozu Çukurova-86 çeşidinde 11 kg N/da, izmir-85 çeşidi için 18 kg N/da olarak hesaplanmıştır.
This research has been carried out to determine the effect of increasing nitrogen rates on grain yield of Çukurova-86 and Izmir-85 bread wheat cultivars in Sinop ecological conditions. Response to increasing nitrogen rates was adequately described by a 2nd-degree polynomial with the models of Y = 198.24 + 11.26X - 0.429X2 and Y = 173.31 + 18.60X -0.455X2 for Çukurova-86 and izmir-85 cultivars, respectively. The models were used to estimate the nitrogen level corresponding to a maximum yield and an economically optimal yield. According to the quadratic equations obtained, maximum yield levels were attained from 13.12 and 20.44 kg N/da doses for Çukurova-86 and Izmir-85 cultivars, respectively. Based on price relationships between nitrogen fertilizer and grain, however, the most economic nitrogen rates for Çukurova-86 and izmir-85 cultivars were 11 kg N/da and 18 kg N/da, repectively.
Wheat Triticum aestivum L nitrogen fertilizer Nitrogen nitrogen rates
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 8 Sayı: 1 |