BibTex RIS Kaynak Göster

Tekstil Tasarımı Eğitiminde “Tapestry”Lerde Renk Uygulamalarına Bir Örnek

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

Tekstillerin renklendirilmesi, tekstil tarihinin ilk dönemlerine kadar uzanmakla birlikte, renk sistemlerinin geliştirilmesi için 17. ve 18. yüzyıllarda, fizikçilerden tasarımcılara kadar birçok kişinin yoğun çalışması gerekmiştir. Genel olarak tekstil tasarımında renk, önemli bir tasarım öğesi iken, resimli dokumalarda rengin işlevi daha da artmakta ve dolayısıyla rengi elde etme çabaları büyük önem kazanmaktadır. Özellikle dokuma sanatının resim sanatına paralel gelişiminde, iplikleri istenen renge boyama çalışmaları, tapestry atölyelerinde çalışan tasarımcıların ve ressamların temel sorunlarından biri olmuştur. Resimli dokuma sanatı olarak da bilinen tapestry tekniğinde, yüzey oluşturulması devamsız atkılarla sağlandığından, bir resim için gerekli olan tüm tonlamalar ipliklerle ve bu ipliklerin belirli oranlarda dokuma sırasındaki karışımlarıyla elde edilmeye çalışılmaktadır. Tekstillerin renklendirilmesi için sentetik boyar maddelere geçilmeden önce boyamanın çeşitliliğinin sağlanması için denemeler yapılmış ve yapılan bu çalışmalar genel renk teorilerinin geliştirilmesinde etkili olmuştur. Tapestry atölyesinde çalışmış bir kimyacı olarak Michel-Eugène Chevreul'ün renk konusunda deneyimi ise kendinden sonra gelen ve renk üzerinde çalışan birçok tekstil sanatçısını da etkilemiştir. Özellikle günümüz tasarımında ve temel tasarım eğitiminin renkle ilgili olan aşamasında Bauhaus sanatçıları kendinden önceki bu çalışmalardan etkilenmişlerdir. Bu çalışmada, tarihsel alt yapıya dayanan renk çalışmalarından yola çıkarak, renk denemelerinin esas alındığı tapestry uygulamaları yapılmıştır.

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 7, 0 - 0, 22.03.2011

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sedef ACAR Leyla Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 22 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA Leyla Yıldırım, S. A. (2011). Tekstil Tasarımı Eğitiminde “Tapestry”Lerde Renk Uygulamalarına Bir Örnek. Akdeniz Sanat, 4(7).

Akdeniz Sanat'ın 2024 Temmuz sayısı (cilt: 18 sayı: 34) için makale gönderimi 1-15 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Düzeltme: Sistemsel bir nedenden dolayı makale gönderimi 2-16 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.