Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

VERMEER RESİMLERİ VE BATI ANADOLU HALILARI ÜZERİNE BİR YAKLAŞIM

Yıl 2020, Cilt: 14 Sayı: 26, 245 - 265, 29.07.2020

Öz

Resim sanatı tarihinin en büyük ustalarından biri olan XVII. yüzyıl sanatçısı Vermeer, yirmi yıl gibi kısa süren kariyerinde yaklaşık altmışa yakın resim yapmıştır. Eserlerinden bugüne kadar gelen otuz altı tanesi kayıtlardadır ve uzmanlara göre, tuvallerinde dönemin popüler nesnesi olan çok çeşit ve tarzlardaki Batı Anadolu halılarından iki farklı stildeki halıyı boyar.
Bu çalışma, Hollanda’nın Altın Çağ dönemine, Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkilerine değinir ve Vermeer’in eserlerinde boyadığı Batı Anadolu halılarına odaklanır. Bu coğrafya kökenli halıların Altın Çağ resim sanatındaki yerini araştırır. Batı Anadolu’dan Kuzey Avrupa’ya uzanan ve çok çeşitli tipleri olan bu halıların yolculuklarını, XVII. yüzyıl Hollanda iç mekânlarındaki yerini, resim sanatına ve Vermeer resimleri üzerine etkilerini bulgular; Vermeer yapıtlarındaki plastik çözümlemelere yer verir.
Sonuç, Vermeer’in Batı Anadolu halılarına yer verdiği tablolarındaki sıradışı plastik kalitenin; sanatçının özel mekânlara verdiği önemden, sınıf ayrımı yapmaksızın betimlediği genç kadınların içinde bulundukları atmosferi fotografik bir gerçeklikle yansıtmasından ve bu kalın estetik dokumaları üretimlerindeki duyarlılıkla boyamasından kaynaklandığı gerçeğidir.
Vermeer, Hollanda Altın Çağı’nın bu büyük ustası, yapıtlarının kahramanları olan genç kadınları ve Batı Anadolu halılarını dengeli ve ayrıcalık yaratan şiirsel bir yapı içinde zamanı aşarak okuyucusu ile paylaşır.

Kaynakça

  • Aslanapa, O. (2005), Türk Halı Sanatının Bin Yılı, İstanbul: İnkılap Yayınevi.
  • Atalay, B. (1967), Türk Halıcılığı ve Uşak Halıları, Ankara: İş Bankası Kültür Yayınları.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nurcan Perdahcı

Yayımlanma Tarihi 29 Temmuz 2020
Gönderilme Tarihi 13 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 14 Sayı: 26

Kaynak Göster

APA Perdahcı, N. (2020). VERMEER RESİMLERİ VE BATI ANADOLU HALILARI ÜZERİNE BİR YAKLAŞIM. Akdeniz Sanat, 14(26), 245-265.

Akdeniz Sanat'ın 2024 Temmuz sayısı (cilt: 18 sayı: 34) için makale gönderimi 1-15 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Düzeltme: Sistemsel bir nedenden dolayı makale gönderimi 2-16 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Makale gönder butonu Google Chrome tarayıcısında hata verebilmektedir. Farklı bir tarayıcı kullanmanız halinde sorun çözülmektedir.


Creative Commons Lisansı
Akdeniz Sanat  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.