Tez Özeti

Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme

Sayı: 44 28 Nisan 2024
PDF İndir
TR EN

Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme

Öz

Medya işletmeleri, diğer işletmelerle benzer bazı özelliklerinin yanında, kendine özgü değişkenlerle faaliyette bulunan işletmelerdir. Sermaye, maliyet, gelir-gider, ürün, sahiplik ve örgüt yapısı gibi değişkenler, medya işletmelerinin özgünlüğü çerçevesinde gelişim ve dönüşüm göstermiştir. Diğer işletmelerden ayırt edici temel özelliklerinden olan ideolojik üretim yapması, medyanın, sahiplik yapısı ve eleştirel ekonomi politik kapsamında ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu yaklaşım, medyayı ve onun tarihsel konumunu, ideolojik, kültürel, sosyo-ekonomik işlevi ve ilişkileri çerçevesinde incelemektedir. Bu noktada, 1980 sonrası neoliberal politikalar ekseninde yeniden şekillenen ve değişen üretim tarzı, medyanın çalışma biçimi ve ilişkilerini de değiştirmiştir. Serbest piyasa koşullarında faaliyet göstermeye başlayan medya, güçlü sermaye yapısına sahip, farklı iş kollarında faaliyet gösteren büyük holdinglere eklemlenerek ayakta kalmaya mecbur bırakılmıştır. Medyanın, güçlü sermaye ve finans yapısına ihtiyaç duyan işletmeler olması, ekonomik, toplumsal, siyasal düzlemde ve git gide artan oranlarda iktidarlara bağımlı bir yapı sürmesini beraberinde getirmiştir. Geldiğimiz noktada medya işletmeleri, kâr zarar hesabı yapan kurumlar olmaktan çıkmış; fizibilitesi yapılarak dolaylı getirileriyle yatırım kararı alınan bir alan hâline gelmiştir. Medya sektöründen kâr etmeyen; hatta zarar etmeleri pahasına bu alandaki varlığını sürdüren medya sahipleri, sadece faaliyette oldukları diğer iş kollarının kaldıracı olarak işlev gören, homojen bir medya ortamının oluşmasına neden olmaktadır. Çalışmada, medya endüstrili kompleksler dönemine karşılık gelen ve 2002’den günümüze uzanan süreç, nitel ve tarihsel yaklaşımla incelenmekte; örnekler ve medya temsilcileriyle yapılan görüşmeler aracılığıyla değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Medya İşletmeciliği, Basın İşletmeciliği, Medyanın Ekonomi Politiği, Medyanın Sahiplik Yapısı

Kaynakça

  1. Adaklı, G. (2006). Türkiye’de Medya Endüstrisi Neoliberalzm Çağında Mülkiyet ve Kontrol İlişkileri. Ütopya.
  2. Adaklı, G. (2009). 2002-2008: Türk Medyasında AKP Etkisi. Içinde İ. Uzgel & B. Duru (Ed.), AKP Kitabı: Bir Dönüşümün Bilançosu. Phoenix.
  3. Adorno, T. W. (2008). Kültür Endüstrisi ve Kültür Yönetimi (N. Ünler, M. Tüzel, & E. Gen, Çev.). İletişim.
  4. Adorno, T. W., & Horkheimer, M. (2000). Aydınlanmanın Diyalektiği (N. Ülner & E. Öztarhan Karadoğan, Çev.). Kabalcı.
  5. Althusser, L. (2008). Yeniden Üretim Üzerine (I. Ergüden & A. Tümertekin, Çev.). İthaki.
  6. Anderson, P. (1988). Antonio Gramsci Hegemonya Doğu/Batı Sorunu ve Strateji (T. Günersel, Çev.). Alan.
  7. Atılgan, S. (1999). Basın İşletmeciliği. Beta.
  8. Aykol, H. (2008). Haber Basınından İslamcı Medyaya. Agora Kitaplığı.
  9. Bagdikian, B. H. (2000). The Media Monopoly. Beacon Press.
  10. Bağçe, H. E. (2006). Sunuş Yazısı. Içinde Frankfurt Okulu (ss. 7-16). Doğu Batı.

Kaynak Göster

APA
Kılınç, E. P., & Şeker, M. (2024). Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 44, 181-202. https://doi.org/10.31123/akil.1428206
AMA
1.Kılınç EP, Şeker M. Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme. Akdeniz İletişim. 2024;(44):181-202. doi:10.31123/akil.1428206
Chicago
Kılınç, Elif Pınar, ve Mustafa Şeker. 2024. “Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, sy 44: 181-202. https://doi.org/10.31123/akil.1428206.
EndNote
Kılınç EP, Şeker M (01 Nisan 2024) Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 44 181–202.
IEEE
[1]E. P. Kılınç ve M. Şeker, “Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme”, Akdeniz İletişim, sy 44, ss. 181–202, Nis. 2024, doi: 10.31123/akil.1428206.
ISNAD
Kılınç, Elif Pınar - Şeker, Mustafa. “Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 44 (01 Nisan 2024): 181-202. https://doi.org/10.31123/akil.1428206.
JAMA
1.Kılınç EP, Şeker M. Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme. Akdeniz İletişim. 2024;:181–202.
MLA
Kılınç, Elif Pınar, ve Mustafa Şeker. “Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme”. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, sy 44, Nisan 2024, ss. 181-02, doi:10.31123/akil.1428206.
Vancouver
1.Elif Pınar Kılınç, Mustafa Şeker. Eleştirel Ekonomi Politik Bağlamında Türkiye’de Medya İşletmeciliğinin Yapısal Dönüşümü Üzerine Bir Değerlendirme. Akdeniz İletişim. 01 Nisan 2024;(44):181-202. doi:10.31123/akil.1428206