Araştırma Makalesi

Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği

Sayı: 13 1 Temmuz 2022
PDF İndir

Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği

Öz

Son yıllarda, “adalet” algısı iş dünyasında daha çok tartışılmaya başlanmıştır. Adalet algısı yüksek olan çalışanların işyerinde daha istekli ve gayretli çalışacaklarına yönelik beklentiler vardır. Bu bağlamda, örgütsel adalet algısının bileşenlerinin ve genel düzeylerinin saptanması önemlidir. Colquitt’in (2001) dört boyutlu örgütsel adalet ölçeği, adalet algısını ölçmede çok kapsamlı ve güvenilir bir ölçek olarak görülmektedir. Buna göre, çalışanların örgütlerindeki adalet algılarını dört boyut belirlemektedir: Dağıtımsal adalet, süreçsel adalet, kişilerarası adalet ve bilgilendirme adaleti. Bu çalışmada, örgütsel adalet algısının genel düzeyini belirleyen örgütsel adaletin bileşenleri (boyutları) üzerinde durulmuş ve çalışanların örgütsel adalet algılarının demografik özelliklerine bağlı olarak değişip değişmediği saptanmıştır. Araştırmanın örneklemini Afyonkarahisar’da faaliyette bulunan beş yıldızlı bir termal otel işletmesindeki 102 çalışan oluşturmaktadır. Veriler 2020 Mart/ Haziran aylarını kapsayan dört aylık sürede yüz yüze anket uygulaması yoluyla elde edilmiştir. Anket ile ilgili gerekli açıklamalar yapılmıştır. Anket çalışanlara dağıtılmış ve uygun bir süre verilerek toplanmıştır. Dolayısıyla, çalışanların özgür bir şekilde ankete cevap vermelerine imkân sağlanmıştır. 102 çalışandan anket yoluyla elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Örgütsel adalet algısının genel düzeyini belirleyen örgütsel adalet algısı ve bileşenlerinin, çalışanların demografik özelliklere bağlı olarak anlamlı değişip değişmediğini belirlemek için Ki-Kare (Chi-Square) Analizi yapılmıştır. Sonuçta yaş ile kişilerarası adalet algısı ve süreçsel adalet algısı arasında; gelir ile örgütsel adalet algısı, dağıtımsal adalet algısı, kişilerarası adalet algısı ve bilgilendirme adaleti algısı arasında; unvan ve kıdem ile sadece bilgilendirme adaleti algısının anlamlı değiştiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Sayın editör makalemizin değerlendirilmesi için gösterdiğiniz çabaya teşekkür ederim. Meslek hayatınızda başarılar dilerim.

Kaynakça

  1. Aggarwal, A. vd., (2018), “Examining the Impact of Leader-Member Exchange on Perceptions of Organizational Justice: The Mediating Role of Perceptions of Organizational Politics, Theoretical Economics Letters”, 2018, 8.
  2. Altaş, Sabiha Sevinç ve Hülya Gündüz Çekmecelioğlu (2015). “Örgütsel Adalet Algısının İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık ve İş Performansı Üzerindeki Etkileri: Okul Öncesi Öğretmenleri Üzerinde Bir Araştırma”, İktisadî ve İdarî Bilimler Dergisi, Cilt: 29, Sayı: 3, 421-439.
  3. Au, Al K. C. ve Kwok Leung (2016). “Differentiating the Effects of Informational and Interpersonal Justice in Co-Worker Interactions for Task Accomplishment”, Applied Psychology: An International Review, 65 (1), 132–159.
  4. Azeem vd,(2015), “Impact of Organizational Justice and Psychological Empowerment on Perceived Organizational Performance: The Mediating Role of Organizational Citizenship Behaviour., American Journal of Industrial and Business Management”, 5.
  5. Ci̇hangi̇roğlu, N, Yılmaz, A . (2010). “Çalışanların Örgütsel Adalet Algısının Örgütler İçin Önemi”, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 10 (19) , 194-213. Collins Cobuild English Language Dictionary, Printed and Bound in Great Britain by Harper Collins Manufacturing, Glasgow, 1994.
  6. Çolak, M. ve Erdost, H.E. (2004); “Organizational Justice: A Review Of The Literature And Some Suggestions For Future Research ”, H.Ü. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 22, Sayı 2, 2004, 51-84.
  7. Dai, L.T. and Xie, H.X. (2016), “Review and Prospect on Interactional Justice”, Open Journal of Social Sciences, 2016, 4, 55-61.
  8. El Shikieri, A. B. ve Musa, H. A. (2012), “Factors Associated with Occupational Stress and Their Effects on Organizational Performance in a Sudanese University”,SciRes(http://www.SciRP.org/journal/ce)http://dx.doi.org/10.4236/ce.2012.31022. Vol.3, No.1, 134-144.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2022

Gönderilme Tarihi

12 Haziran 2022

Kabul Tarihi

27 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA
Demirtaş, M., & Ertan, H. (2022). Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, 13, 71-84. https://izlik.org/JA53CW29JA
AMA
1.Demirtaş M, Ertan H. Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği. AKMYOSB. 2022;(13):71-84. https://izlik.org/JA53CW29JA
Chicago
Demirtaş, Mehmet, ve Hayrettin Ertan. 2022. “Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, sy 13: 71-84. https://izlik.org/JA53CW29JA.
EndNote
Demirtaş M, Ertan H (01 Temmuz 2022) Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi 13 71–84.
IEEE
[1]M. Demirtaş ve H. Ertan, “Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği”, AKMYOSB, sy 13, ss. 71–84, Tem. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53CW29JA
ISNAD
Demirtaş, Mehmet - Ertan, Hayrettin. “Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi. 13 (01 Temmuz 2022): 71-84. https://izlik.org/JA53CW29JA.
JAMA
1.Demirtaş M, Ertan H. Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği. AKMYOSB. 2022;:71–84.
MLA
Demirtaş, Mehmet, ve Hayrettin Ertan. “Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, sy 13, Temmuz 2022, ss. 71-84, https://izlik.org/JA53CW29JA.
Vancouver
1.Mehmet Demirtaş, Hayrettin Ertan. Çalışanların Demografik Özelliklerinin Örgütsel Adalet Algılarına Etkisi: Afyonkarahisar’da Bir Termal Otel İşletmesi Örneği. AKMYOSB [Internet]. 01 Temmuz 2022;(13):71-84. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53CW29JA