DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME
Öz
Çatı bir kavram niteliğinde olan dezavantajlı gruplar kavramının içeriğinde engelliler, kadınlar ve gençler gibi birçok kategori bulunmasının yanı sıra yoksulluk, sosyal dışlanmışlık, ayrımcılık gibi çok sayıda da sosyoekonmik unsur bulunmaktadır. Engelli, kadın ve yoksulluk gibi örüntü birimlerinin fazlalığıyla dezavantajlı gruplar konusu çeşitli disiplinlerde oldukça ilgi görmekte ve birçok çalışmaya konu olmaktadır. Bu çerçevede dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar hem nitelik hem de nicelik bakımından bilimsel üretimde önemli bir yere gelmiş bulunmaktadır. Bu haliyle olgusal düzlemi gün geçtikçe genişleyen ve daha girift bir nitelik kazanan dezavantajlı gruplar konusunun bibliyometrik analizini amaç edindiğimiz bu çalışma ile dezavantajlılar özelinde toplumdaki eşitsizliklerin tespiti ve giderilmesini amaç edinen farklı disiplinlerdeki araştırmacılara ve kurumlara panoramik bir bakış açısı kazandırılması hedeflenmektedir. Söz konusu amaç doğrultusunda Web of Science veri tabanından 2000-2023 yılları arasında yayınlanmış dezavantajlı gruplar içeriğine sahip 3141 bilimsel çalışma VOSviewer programı ile analiz edilerek dezavantajlı gruplar konusuna yönelik ilginin yoğunlaştığı bilimsel kategoriler ve ilgi trendinin tespitinin yanı sıra yayın-atıf haritalama tekniğiyle öne çıkan ülke, kurum, yazar ve anahtar kavram birimlerine ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arıcı, E. (2019). Dezavantajlı Gruplara Yönelik Sosyal Politikauygulamalarının Yerel Düzeyde Bir Örneği Olarak: Kütahya Belediyesi. Dumlupınar Üniversitesi İİBF DERGİS(3-4), 40-48.
- Arslan, E. (2022). Sosyal Bilim Araştırmalarında VOSviewer ile Bibliyometrik Haritalama ve Örnek bir Uygulama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(Özel Sayı 2 ), 33-56.
- Börner, K., Chen, C., & Boyack, K. w. (2003). Visualizing Knowledge Domains. Annual Review of Information Science and Technology, 37(1), 179-255. doi:10.1002/aris. 1440370106/full Cambridge Dictionary. (tarih yok). Mayıs 5, 2023 tarihinde Cambridge Dictionary: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english-turkish/disadvantage
- Demir, Y. E., & Gedik, M. (2022). Engelli Kavramı ile İlgili Akademik Yayınların VOSviewer ile Bibliyometrik Analizi. Toplumsal Politika Dergisi, 3(1), 12-25.
- European Institute for Gender Equality. (tarih yok). Mayıs 5, 2023 tarihinde European Institute for Gender Equality: https://eige.europa.eu/thesaurus/terms/1083
- Gündoğdu, M. (2022). Dezavantajlı Gruplar Bağlamında Tokenizm Çalışmaları: Bibliyometrik Analiz DeğerlendirmeS. Selçuk 7. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (s. 624-637). Konya: Academy Global Confrences& Publishing.
- Hassan, K. M., Alshater, M. M., Banna, H., & Alam, R. M. (2022). A Bibliometric Analysis on Poverty Alleviation. International Journal of Ethics and System, 2-39. Nisan 2, 2023 tarihinde https://e-space.mmu.ac.uk/629837/1/PDF_Proof-3.PDF# adresinden alındı
- Kılıç, C. (2021). Engellilere Yönelik Sosyal Hizmet Uygulamaları: Bibliyometrik Haritalama. Etüsentez İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi(5), 1-18.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Kamu Yönetimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi
17 Mayıs 2023
Kabul Tarihi
23 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Sayı: 15
APA
Çilkaya, B., & Eraslan, E. (2023). DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, 15, 41-52. https://izlik.org/JA56GR37DD
AMA
1.Çilkaya B, Eraslan E. DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME. AKMYOSB. 2023;(15):41-52. https://izlik.org/JA56GR37DD
Chicago
Çilkaya, Bilal, ve Ersin Eraslan. 2023. “DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, sy 15: 41-52. https://izlik.org/JA56GR37DD.
EndNote
Çilkaya B, Eraslan E (01 Haziran 2023) DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi 15 41–52.
IEEE
[1]B. Çilkaya ve E. Eraslan, “DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME”, AKMYOSB, sy 15, ss. 41–52, Haz. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56GR37DD
ISNAD
Çilkaya, Bilal - Eraslan, Ersin. “DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi. 15 (01 Haziran 2023): 41-52. https://izlik.org/JA56GR37DD.
JAMA
1.Çilkaya B, Eraslan E. DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME. AKMYOSB. 2023;:41–52.
MLA
Çilkaya, Bilal, ve Ersin Eraslan. “DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, sy 15, Haziran 2023, ss. 41-52, https://izlik.org/JA56GR37DD.
Vancouver
1.Bilal Çilkaya, Ersin Eraslan. DEZAVANATJLI GRUPLARIN BİLİMSEL ÜRETİMDEKİ YERİ: BİBLİYOMETRİK BİR DEĞERLENDİRME. AKMYOSB [Internet]. 01 Haziran 2023;(15):41-52. Erişim adresi: https://izlik.org/JA56GR37DD