Araştırma Makalesi

Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği

Sayı: 16 31 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği

Öz

Teknoloji, internetin gelişimi başta olmak üzere, akıllı olarak nitelendirilen mobil cihazlarda kullanılması insan hayatında bilgiye ulaşma noktasında önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Sürekli gelişen kitle iletişim araçları teknolojilerine bağlı olarak oluşturulan uygulamalar son zamanlarda toplum yaşantısında ve alışkanlıklarında da önemli değişiklikleri ortaya çıkarmıştır. Bankacılık sektöründe ise internet tabanlı uygulamalar gerek bankalar açısından gerekse tüketiciler açısından önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu duruma karşılık olarak kitle iletişim araçlarının gelişmesi aynı zamanda bilginin kolay erişimi ve hızını da artırmış ve buna bağlı olarak sosyal medya yönetimi ve itibar yönetimi önem kazanmıştır. Araştırmanın amacı; bankaların mobil uygulamalarının özelliklerinin mobil bankacılık kalitesine etkisi ve mobil bankacılık kalitesinin banka itibarı üzerine etkisini kamu ve özel bankalar şeklinde sınıflandırarak belirlemektir. Araştırmada veriler anket tekniği ile elde edilmiştir. Araştırmada sonuç olarak mobil bankacılık uygulamalarının özellikleri mobil bankacılık kalitesini ve mobil bankacılık kalitesinin banka itibarını önemli ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların tercih ettikleri banka türü, kullandıkları mobil bankacılık uygulama sayısı ve mobil bankacılık kullanım sıklıklarına göre mobil bankacılık uygulamalarının özelliklerinin mobil bankacılık kalitesi üzerine etkileri arasında farklılıklar tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ajayi, O. A., Mmutle, T., Chaka, M. (2021). A Stakeholders’ Perspective of Reputation Dimensions for Service Organisations: Evidence From a Developing Country Context. Corporate Reputation Review, 1-13.
  2. Akın, S. (2023). Mobil Bankacılık E-Hizmet Kalitesinin Müşteri Memnuniyetine Etkisi. Eurasian Academy of Sciences Social Sciences Journal, (46), 61-74.
  3. Alpar, R. (2013). Çok Değişkenli İstatistik Yöntemler. Ankara: Detay Yayıncılık
  4. Bach, P. M., Starešinić, B., Omazić, M. A., Aleksić, A., & Seljan, S. (2020). M-Banking Quality And Bank Reputation. Sustainability, 12(10), 4315.
  5. Barnes, S. J., Corbitt, B. (2003). Mobile Banking: Concept And Potential. International Journal of Mobile Communications, 1(3), 273-288.
  6. Dayı, F., Yıldız, B. (2020). Banka Hizmet Kalitesinin Kurumsal İmaj, Müşteri Tatmini ve Tekrar Satın Alma Davranışı Üzerindeki Etkisinin Yapısal Eşitlik Modeli ile Analizi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 12(1), 1-17.
  7. Demirdağ, M. Ö. (2020). İnternet ve Mobil Bankacılıkta Hizmet Kalite Algısının Değerlendirilmesi: Özel Bir Banka Örneği, Yükseklisans Tezi, Işık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  8. Doğan, H., Burucuoğlu, M. (2018). Tüketicilerin Mobil Bankacılık Hizmet Kalitesi Algıları Ve Tekrar Kullanma Niyetleri: Ampirik Bir Araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 14(4), 1183-1198.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ticari Bankacılık

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

29 Kasım 2023

Kabul Tarihi

18 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA
Korkmaz, Ö. F., Soğukoğlu Korkmaz, S., & Sunar, H. (2023). Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, 16, 146-160. https://izlik.org/JA79WA57XJ
AMA
1.Korkmaz ÖF, Soğukoğlu Korkmaz S, Sunar H. Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği. AKMYOSB. 2023;(16):146-160. https://izlik.org/JA79WA57XJ
Chicago
Korkmaz, Ömer Faruk, Selin Soğukoğlu Korkmaz, ve Halil Sunar. 2023. “Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, sy 16: 146-60. https://izlik.org/JA79WA57XJ.
EndNote
Korkmaz ÖF, Soğukoğlu Korkmaz S, Sunar H (01 Aralık 2023) Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi 16 146–160.
IEEE
[1]Ö. F. Korkmaz, S. Soğukoğlu Korkmaz, ve H. Sunar, “Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği”, AKMYOSB, sy 16, ss. 146–160, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79WA57XJ
ISNAD
Korkmaz, Ömer Faruk - Soğukoğlu Korkmaz, Selin - Sunar, Halil. “Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi. 16 (01 Aralık 2023): 146-160. https://izlik.org/JA79WA57XJ.
JAMA
1.Korkmaz ÖF, Soğukoğlu Korkmaz S, Sunar H. Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği. AKMYOSB. 2023;:146–160.
MLA
Korkmaz, Ömer Faruk, vd. “Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, sy 16, Aralık 2023, ss. 146-60, https://izlik.org/JA79WA57XJ.
Vancouver
1.Ömer Faruk Korkmaz, Selin Soğukoğlu Korkmaz, Halil Sunar. Kamu ve Özel Bankalarda Mobil Bankacılık Özelliklerinin Mobil Bankacılık Kalitesi Üzerine ve Mobil Bankacılık Kalitesinin Banka İtibarı Üzerine Etkisinin Belirlenmesi: Giresun İli Örneği. AKMYOSB [Internet]. 01 Aralık 2023;(16):146-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79WA57XJ