Araştırma Makalesi

Türkçedeki Salgın: “Aynen”

Sayı: 21 30 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Türkçedeki Salgın: “Aynen”

Öz

Bireyler arasında anlaşmayı sağlayan dil, iletişimin temel aracıdır. Duygu ve düşüncelerini muhatabına konuşmak suretiyle iletmek isteyen birey, bu süreçte dilin iki yönünden birini oluşturan konuşma dilini kullanır. Konuşma dili, günlük yaşantıda çevremizdeki bireylerle iletişim kurmak için kullandığımız dildir. Konuşma dilinde muhatabı anlamak, kendini de iyi, doğru ve güzel ifade edebilmek için bireyin dili etkili ve başarılı kullanması bir zorunluluktur. Aksi hâlde eksik, kusurlu ya da yanlış anlaşılmalar, gülünç duruma düşme, küçümsenme, eğlence konusu olma, aşağılanma vb. durumlar yaşanabilmektedir. Çalışmanın konusunu oluşturan “aynen” sözcüğünün sözlük anlamı dışında cevaplama ve onaylama bildirmek için son zamanlarda başta gençler olmak üzere her yaş grubundaki bireylerin konuşma diline pelesenk olduğu görülmüştür. Hâlbuki Türkçe; duygu, düşünce, istek, deneyim vb.lerimizi muhataba başarılı bir şekilde iletebilmemizi sağlayan zengin bir söz varlığına sahiptir. Bu çalışmada “aynen” sözcüğü yerine kullanılabilecek bazı kelime ve ifadelerin varlığına işaret edilerek bireylere etkili ve başarılı iletişim için dilimizin zengin söz dağarcığından yararlanabileceklerini hatırlatmak ve Türkçenin söz varlığı üzerine bir farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda Türkçenin zengin bir kelime hazinesine sahip olduğuna değinilerek bireyin çevresindeki insanlarla iyi, doğru ve güzel bir iletişim kurabilmesi için dili etkili ve başarılı kullanması gerektiğinin altı çizilmiştir. Bunun için bireyin okuma eylemine önem vermesi gerektiğine işaret edilmiş ve nihayetinde okuma yoluyla Türkçenin zengin söz varlığının farkına varan ve kendi sözcük hazinesini de geliştiren bireyden, konuşma dilinde “aynen” sözcüğünün yerine söylenebilecek kelime ve ifadelerin varlığını bilerek bu doğrultuda konuşmasının beklendiği vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

TÜBİTAK

Proje Numarası

1919B012418682

Kaynakça

  1. Akalın, Ş. H. (2009). “Türk Dili: Dünya Dili”, Türk Dili, Sayı 687 (Mart), s. 195-204.
  2. Aksan, D. (2000). Her Yönüyle Dil Ana Çizgileriyle Dilbilim, Cilt I, Ankara, TDK Yayınları.
  3. Aksan, D. (2004). “Türk Dili Zengin Bir Dil Midir?”, Dilbilim ve Türkçe Yazıları, İstanbul, Multilingual Yayınları, s. 119-124.
  4. Aksan, D. (2006). Türkçenin Zenginlikleri, İncelikleri, (2. Baskı), Ankara, Bilgi Yayınevi.
  5. Aksan, D. (2014). Anadilimizin Söz Denizinde, (3. Baskı), Ankara, Bilgi Yayınevi.
  6. Aksan, D. (2015). Türkçenin Sözvarlığı, (1. Baskı), Ankara, Bilgi Yayınevi.
  7. Aktaş, Ş. (2010). “Dilin Doğru ve Güzel Kullanımı Üzerine”, TÜBAR, XXVII, Bahar, s. 37-42.
  8. Aktaş, Ş. & Gündüz, O. (2003). Yazılı ve Sözlü Anlatım, (4. Baskı), Ankara, Akçağ Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

30 Ocak 2026

Kabul Tarihi

12 Mart 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA
Yüksel, T., & Çiftçi, Y. İ. (2026). Türkçedeki Salgın: “Aynen”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 14-20. https://izlik.org/JA52BD46MT
AMA
1.Yüksel T, Çiftçi Yİ. Türkçedeki Salgın: “Aynen”. AKMYOSB. 2026;(21):14-20. https://izlik.org/JA52BD46MT
Chicago
Yüksel, Tahsin, ve Yağmur İmge Çiftçi. 2026. “Türkçedeki Salgın: ‘Aynen’”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, sy 21: 14-20. https://izlik.org/JA52BD46MT.
EndNote
Yüksel T, Çiftçi Yİ (01 Haziran 2026) Türkçedeki Salgın: “Aynen”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi 21 14–20.
IEEE
[1]T. Yüksel ve Y. İ. Çiftçi, “Türkçedeki Salgın: ‘Aynen’”, AKMYOSB, sy 21, ss. 14–20, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52BD46MT
ISNAD
Yüksel, Tahsin - Çiftçi, Yağmur İmge. “Türkçedeki Salgın: ‘Aynen’”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi. 21 (01 Haziran 2026): 14-20. https://izlik.org/JA52BD46MT.
JAMA
1.Yüksel T, Çiftçi Yİ. Türkçedeki Salgın: “Aynen”. AKMYOSB. 2026;:14–20.
MLA
Yüksel, Tahsin, ve Yağmur İmge Çiftçi. “Türkçedeki Salgın: ‘Aynen’”. Selçuk Üniversitesi Akşehir Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Dergisi, sy 21, Haziran 2026, ss. 14-20, https://izlik.org/JA52BD46MT.
Vancouver
1.Tahsin Yüksel, Yağmur İmge Çiftçi. Türkçedeki Salgın: “Aynen”. AKMYOSB [Internet]. 01 Haziran 2026;(21):14-20. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52BD46MT