ÂKİF’İN ESERLERİNDE ÇOCUK, ÇOCUKLUK VE ESERLERİNİN ÇOCUK EDEBİYATI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Öz
Mehmed Âkif şiirlerini Safahat adlı kitapta toplamıştır. Safahat’a girmeyen şiirleri de vardır.
Mehmet Âkif’in çocuklara karşı özel bir ilgisi vardır. Eserlerinde çocuk konusuna özel olarak yer vermiştir. Âkif’in eserlerinin çocuk eğitimi ve çocuk edebi-yatı açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir.
İnsanlığı anlamanın yolu da insanlığa hizmet etmenin yolu da çocukları tanı-maktan ve onları yetiştirmekten geçer.
Âkif eserleriyle çocukları tanıdığını ispat etmektedir. O, ideal bir gençlik yetiştirmek çabasındadır. Bu amaçla da çocukların anne-babalarına, öğretmenlere, topluma ve çocuklara hitap eden eserler kaleme almıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aksoy, Ömer Asım; Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, İnkilâp Kitabevi, İstanbul 1994.
- Bacanlı, Hasan; “İnsan Algısı ve Şiddet”, Çocuk ve Ergene Yönelik Şiddetin Önlenmesi Sempozyumu, Ankara 2006, s.25–34.
- Bilgin, Beyza; “Çocukta Ferdî, Dinî ve Millî Duygunun Gelişimi”, Birinci Çocuk Edebiyatı Sempozyumu, (Hazırlayan: Zeki Gürel), Ankara 1995.
- Birinci Çocuk Edebiyatı Sempozyumu, (Hazırlayan: Zeki Gürel), Ankara 1995.
- Bolay, Süleyman Hayri; “Mehmet Âkif’in Çocuğa Bakışı”, Millî Eğitim, 1986, Nu.:70, s.:38-42.
- Canan, İbrahim; Hadis Ansiklopedisi Kütüb-i Sitte, Akçağ Yayınları, c. 4, Ankara 2012.
- Çetin, Nurullah; “İstiklâl Marşı’mızın Tarihî, Edebî, Dinî ve Kültürel Kaynakları”, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, Mart 2010, Yıl:11, Sayı:121, s. 6–32.
- Dumont, Paul;”La Litarature Enfont Armedu Progresisme Turc/Türk İlericilerinin Yeni Silahı Çocuk Edebiyatı”, (Çeviren: Cengiz Ertem), Littera Edebiyat Ya-zıları, 1992, Cilt:3, Sayı:3, s.66-73.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Zeki Gürel
Bu kişi benim
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Çocuk Edebiyatçıları Birliği Kurucu Başkanı
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
1 Şubat 2016
Gönderilme Tarihi
14 Temmuz 2017
Kabul Tarihi
1 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 8
Cited By
Sosyal ve Vatandaşlık Yetkinliği Açısından Mehmet Akif Ersoy’un Eserleri: Türkçe Dersi için Metin Önerisi
ODÜ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (ODÜSOBİAD)
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1108349A Social Perspective on the Concepts of Child, Youth, Family and Education from Mehmet Akif Ersoy's Perspective
ODÜ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi (ODÜSOBİAD)
https://doi.org/10.48146/odusobiad.1108805