Derleme

Gebelik Dönemindeki Potansiyel Kas-İskelet Sistemi Sorunları

Cilt: 31 Sayı: 4 30 Aralık 2022
PDF İndir
EN TR

Gebelik Dönemindeki Potansiyel Kas-İskelet Sistemi Sorunları

Öz

Gebelik sırasında kadınlarda çeşitli fizyolojik ve anatomik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu biyomekanik, hormonal ve vasküler değişiklikler gebelik ilerledikçe belirginleşmektedir. Kas-iskelet sistemi bu değişimlerden en çok etkilenen sistemlerden biridir. Gebelikle ilişkili kas-iskelet sistemi problemlerinin başında bel ağrısı gelmekte ve bunu sırt ağrısı, el-el bilek ağrısı ve kalça ağrısı takip etmektedir. Gebelikle ilişkili bu problemlerin çoğu gebelikten sonraki aylarda düzelmektedir. Ancak bazı gebelerde ciddi ağrı ve dizabiliteye neden olmaktadır. Bu nedenle, gebelik döneminde görülen kas-iskelet sistemi problemlerinin erken tanınması, koruyucu önlemlerin alınması ve bireysel tedavinin planlanması önemlidir. Bu yazıda, gebelik döneminde görülen kas-iskelet sistemi değişiklikleri, sık görülen patolojiler ve bu problemlerin tedavisi ile ilgili güncel literatürün gözden geçirilmesi amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler

gebelik , kas-iskelet sistemi , ağrı , kas-iskelet ağrısı

Kaynakça

  1. 1. Thabah M, Ravindran V. Musculoskeletal problems in pregnancy. Rheumatol Int. 2015;35:581-7.
  2. 2. Casagrande D, Gugala Z, Clark SM, Lindsey RW. Low back pain and pelvic girdle pain in pregnancy. J Am Acad Orthop Surg. 2015;23: 539-4
  3. 3. Conder R, Zamani R, Akrami M. The Biomechanics of Pregnancy: A Systematic Review. J Funct Morphol Kinesiol. 2019;4:72.
  4. 4. Levendoğlu F. Gebelik ve Rehabilitasyon. In: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon 3rd Ed. (Eds Beyazova M ve Gökçe Kutsal Y):1425-38. Ankara, Güneş Tıp Kitapevleri, 2016.
  5. 5. Heckman JD, Sassard R. Musculoskeletal considerations in pregnancy. J Bone Joint Surg Am. 1994;76:1720-30.
  6. 6. Kesikburun S, Güzelküçük Ü, Fidan U, Demir Y, Ergün A, Tan AK. Musculoskeletal pain and symptoms in pregnancy: a descriptive study. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2018;10:229-34.
  7. 7. Sencan S, Ozcan-Eksi EE, Cuce I, Guzel S, Erdem B. Pregnancy-related low back pain in women in Turkey: Prevalence and risk factors. Ann Phys Rehabil Med. 2018;61:33-7.
  8. 8. Wang SM, Dezinno P, Maranets I, Berman MR, Caldwell-Andrews AA, Kain ZN. Low back pain during pregnancy: prevalence, risk factors, and outcomes. Obstet Gynecol. 2004;104:65-70.
  9. 9. Fiat F, Merghes PE, Scurtu AD, Almajan Guta B, Dehelean CA, Varan N, Bernad E. The Main Changes in Pregnancy-Therapeutic Approach to Musculoskeletal Pain. Medicina (Kaunas). 2022;58:1115.
  10. 10. Wu WH, Meijer OG, Uegaki K, Mens JM, van Dieën JH, Wuisman PI, et al. Pregnancy-related pelvic girdle pain (PPP), I: Terminology, clinical presentation, and prevalence. Eur Spine J. 2004;13:575-89.

Kaynak Göster

AMA
1.Sarıyıldız A, Coşkun Benlidayı İ. Gebelik Dönemindeki Potansiyel Kas-İskelet Sistemi Sorunları. aktd. 2022;31(4):279-283. doi:10.17827/aktd.1178874