Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde COVID-19 Enfeksiyonu: Korunma ve Kontrol Önerileri

Yıl 2020, Cilt: 29 Sayı: Özel Sayı, 67 - 72, 19.12.2020

Öz

Enfeksiyonun önlenmesi ve kontrol edilmesine yönelik uygulamaların sağlık hizmetlerinin sürdürülmesinde ve enfeksiyonun toplum üzerindeki etkilerini azaltmada kritik öneme sahip olduğu bilinmektedir. Gerek enfeksiyon zincirininin kırılmasına yönelik uygulamalarda, gerekse hastaların pandemi sürecinde ihtiyaç duydukları diğer sağlık hizmetlerinin karşılanmasında birinci basamak sağlık hizmetlerinin rolü tartışılmazdır. Bu makalede birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda COVID-19 enfeksiyonunun önlenmesi ve kontrolüne yönelik güncel öneriler üç başlık altında (sağlık çalışanlarına, çalışma ortamına, sunulan sağlık hizmetlerine ve hizmet alanlara yönelik öneriler) gözden geçirilmiştir.

Kaynakça

  • Referans 1. T.C. Sağlık Bakanlığı. Sağlık kurumlarında çalışma rehberi ve enfeksiyon kontrol önlemleri. Available from: https://covid19.saglik.gov.tr/Eklenti/39076/0/covid-19saglikkurumlarindacalismarehberiveenfeksiyonkontrolonlemleripdf.pdf.
  • Referans 2. World Health Organization. Infection prevention and control during health care when COVID-19 is suspected. Available from: https://www.who.int/publications/i/item/10665-331495. Accessed: 01 November 2020.

COVID-19 Infection in Primary Health Care: Prevention and Control Recommendations

Yıl 2020, Cilt: 29 Sayı: Özel Sayı, 67 - 72, 19.12.2020

Öz

It is known that practices for the prevention and control of infection are critical in maintaining healthcare services and reducing the effects of infection on society. The role of primary healthcare services is indisputable both in practices aimed at breaking the infection chain and in meeting other healthcare services that patients need during the pandemic process. In this article, current recommendations for the prevention and control of COVID-19 infection in the delivery of primary health care services are reviewed under three headings (recommendations for healthcare professionals, working environment, healthcare services and service users).

Kaynakça

  • Referans 1. T.C. Sağlık Bakanlığı. Sağlık kurumlarında çalışma rehberi ve enfeksiyon kontrol önlemleri. Available from: https://covid19.saglik.gov.tr/Eklenti/39076/0/covid-19saglikkurumlarindacalismarehberiveenfeksiyonkontrolonlemleripdf.pdf.
  • Referans 2. World Health Organization. Infection prevention and control during health care when COVID-19 is suspected. Available from: https://www.who.int/publications/i/item/10665-331495. Accessed: 01 November 2020.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Derleme
Yazarlar

Zeliha Yelda Özer Bu kişi benim 0000-0003-4753-1311

Sevgi Özcan Bu kişi benim 0000-0003-4601-5032

Yayımlanma Tarihi 19 Aralık 2020
Kabul Tarihi 23 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 29 Sayı: Özel Sayı

Kaynak Göster

AMA Özer ZY, Özcan S. Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde COVID-19 Enfeksiyonu: Korunma ve Kontrol Önerileri. aktd. Aralık 2020;29(Özel Sayı):67-72.