Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi ve Analizi

Yıl 2021, , 1453 - 1459, 31.12.2021
https://doi.org/10.35414/akufemubid.1004368

Öz

Günümüzde giderek yaygınlaşan çölyak hastalığı ile ilgili araştırmalara bakıldığında glütensiz yiyeceklerin ön planda olduğu görülmektedir. Çölyak hastalığı ve glüten duyarlılığı olan bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için beslenmelerinde olduğu gibi kişisel bakım ürünlerinde de glüten bulunmamalıdır. Meşe palamudu, meşe ağacının (Quercus) çeşitli türlerinden biridir. Ülkemiz, meşe ağacı cinsinin yayılış ve tür dağılımı bakımından en zengin merkezlerden birini oluşturmaktadır. Meşe ağacının meyvesine halk arasında palamut denilmektedir. Palamut, pelit ve kadeh (kupula) olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Meşe palamudunun antioksidan özelliği vardır ve glütensiz olması önemli özelliklerindendir. Bu araştırma kapsamında çölyak hastalarının kullanımına uygun glütensiz diş macunu formülasyonunun geliştirilmesi için ham madde olarak meşe palamudu kullanılmış, elde edilen diş macununun glütensiz olduğu analiz ile kanıtlanmış ve antibakteriyel etki göstermesi incelenmiştir.

Kaynakça

  • Bakkalbaşı, E. (2012). Tanenlerin Kimyası, Gıdalardaki Varlığı Ve Gıda İşlemenin Tanenler Üzerine Etkisi. Akademik Gıda Dergisi, 10(2), 96-108.
  • Bascunan, K., Vespa, M. C., & Araya, M. (2017). Celiac Disease: Understanding The Glüten-Free Diet. European Journal Of Nutrition, 56, 449-459.
  • Dağ, C., & Özalp, N. (2013). Ağız-Diş Sağlığının Vazgeçilmezi: Diş Macunları. Acta Odontol Turc, 30(3), 149-156.
  • Diren, Ş. (2002). Antibiyogram Yorumu. Çocuklarda Akılcı Antibiyotik Kullanımı (s. 19-24). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi.
  • Durlu Özkaya, F., Akbulut, B. A., & Tulga, D. (2017). Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9(16), 213-228.
  • Durna, D., & Kolukısa, H. (2020). Halk Hekimliği Üzerine Yapılmış Lisansüstü Tezlerde Diş Tedavilerine Yönelik Uygulamaların Tespiti Ve Bu Uygulamaların Diş Hekimliği Temelinde Değerlendirilmesi. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 69, 357-386.
  • Ercan Devrimci, E., & Türkün, L. (2020). Diş Macunu Seçimi Neye Göre Yapılmalı? Türkiye Klinikleri, 1, 23-30.
  • Hojjati, M., & Barzegar, H. (2017). Chemical Composition And Biological Activities Of Lemon (Citrus limon) Leaf Essential Oil. Nutrition And Food Sciences Research, 4(4), 15-24.
  • Karaahmet, F. (2018). Çölyak Hastalığında Teşhis Süresi. Ege Tıp Dergisi, 57(4), 228-231.
  • Karaca, M., Özbek , H., Him, A., Tütüncü, M., Akkan, H. A., & Kaplanoğlu, V. (2007). Investigation Of Anti-Inflammatory Activity Of Bergamot Oil. European Journal Of General Medicine, 4(4), 176-179.
  • Korus, A., Gumul, D., Krystyjan, M., Juszczak, L., & Korus, J. (2017). Evaluation Of The Quality, Nutritional Value And Antioxidant Activity Of Glüten-Free Biscuits Made From Corn-Acorn Flour Or Corn-Hemp Flour Composites. European Food Research And Technology, 243(8), 1429-1438.
  • Korus, J., Witczak, M., Ziobro, R., & Juszczak, L. (2015). The Influence Of Acorn Flour On Rheological Properties Of Glüten-Free Dough And Physical Characteristics Of The Bread. European Food Research Technology, 240, 1135-1143.
  • Martins, R. B., Gouvinhas, I., Nunes, M. C., Peres, J. A., Raymundo, A., & Barros, A. (2020). Acorn Flour As A Source Of Bioactive Compounds In Glüten-Free Bread. Molecules Journal, 25(16), 2-19.
  • Memon, Z., Baker, S., Han, A., Hashmi, H., & Gelfond, D. (2013). An Orthodontic Retainer Preventing Remission In Celiac Disease. Clinical Pediatrics, 52(11), 1034-1037.
  • Pernice, R., Borriello, G., Ferracane, R., Borrelli, R. C., Cennamo, F., & Ritieni, A. (2009). Bergamot: A Source Of Natural Antioxidants For Functionalized Fruit Juices. Elsevier, 112, 545-550.
  • Saeb, S., Amin, M., Gooybari, R. S., & Aghel, N. (2016). Evaluation Of Antibacterial Activities Of Citrus Limon, Citrus Reticulata, And Citrus Grandis Against Pathogenic Bacteria. International Journal of Enteric Pathogens, 4(4), 1-5.
  • Sharma, G., Williams, K., Rallabhandi, P., Herrmann, M., & Sadrieh, N. (2016). Glüten Quantitation In Cosmetic Products By Enzyme-Linked Immunosorbent Assay. Journal Of AOAC International, 99, 586-590.
  • Silva, S., Costa, E. M., Borges, A., Carvalho, A. P., Monteiro, M. J., & Pintado, M. (2016). Nutritional Characterization Of Acorn Flour ( A Traditional Component Of The Mediterranean Gastronomical Folklore). Journal Of Food Measurement And Characterization, 10, 584-588.
  • Tayfun, K. (2019). Aromaterapi. Journal Of Biotechnology And Strategic Health Research, 3, 67-73.
  • Topaloğlu, K. (2019). Glütensiz Bisküvi Üretimi. Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. http://hdl.handle.net/11452/11762 adresinden alındı.
  • Verma, A., Lionetti, E., Gatti, S., Franceschini, E., Catassi, G. N., & Catassi, C. (2019). Contribution Of Oral Hygiene And Cosmetics On Contamination Of Glüten-Free Diet-Do Celiac Customers Need To Worry About? Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition, 68(1), 26-29.
  • Vinha, A. F., Barreira, J., Costa, A., & Oliveira, M. (2016). A New Age For Quercus Spp. Fruits: Review On Nutritional And Phytochemical Composition And Related Biological Activities Of Acorns. Comprehensive Reviews In Food Science And Food Safety, 15(6), 947-981.

Obtaining and Analysis Of Gluten-Free Toothpaste From Acorn For Celiac Patients

Yıl 2021, , 1453 - 1459, 31.12.2021
https://doi.org/10.35414/akufemubid.1004368

Öz

When the researches on celiac disease, which are becoming more and more common today, are examined, it is seen that gluten-free foods are at the forefront. In order for individuals with celiac disease and gluten sensitivity to lead a healthy life, gluten should not be present in personal care products as well as in their diets. The acorn is one of the several species of the oak tree (Quercus). Our country is one of the richest centers in terms of the species distribution of the oak tree genus. The fruit of the oak tree is called acorn among the people. Acorn consists of two parts: valonia and cup. Having antioxidant properties and being gluten-free is one of acorns’ important features. Within the scope of this research, the use of acorn as a raw material for the development of gluten-free toothpaste formulation suitable for the use of celiac patients, the proof that the obtained toothpaste is gluten-free with analysis and its antibacterial effect were examined.

Kaynakça

  • Bakkalbaşı, E. (2012). Tanenlerin Kimyası, Gıdalardaki Varlığı Ve Gıda İşlemenin Tanenler Üzerine Etkisi. Akademik Gıda Dergisi, 10(2), 96-108.
  • Bascunan, K., Vespa, M. C., & Araya, M. (2017). Celiac Disease: Understanding The Glüten-Free Diet. European Journal Of Nutrition, 56, 449-459.
  • Dağ, C., & Özalp, N. (2013). Ağız-Diş Sağlığının Vazgeçilmezi: Diş Macunları. Acta Odontol Turc, 30(3), 149-156.
  • Diren, Ş. (2002). Antibiyogram Yorumu. Çocuklarda Akılcı Antibiyotik Kullanımı (s. 19-24). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi.
  • Durlu Özkaya, F., Akbulut, B. A., & Tulga, D. (2017). Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9(16), 213-228.
  • Durna, D., & Kolukısa, H. (2020). Halk Hekimliği Üzerine Yapılmış Lisansüstü Tezlerde Diş Tedavilerine Yönelik Uygulamaların Tespiti Ve Bu Uygulamaların Diş Hekimliği Temelinde Değerlendirilmesi. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 69, 357-386.
  • Ercan Devrimci, E., & Türkün, L. (2020). Diş Macunu Seçimi Neye Göre Yapılmalı? Türkiye Klinikleri, 1, 23-30.
  • Hojjati, M., & Barzegar, H. (2017). Chemical Composition And Biological Activities Of Lemon (Citrus limon) Leaf Essential Oil. Nutrition And Food Sciences Research, 4(4), 15-24.
  • Karaahmet, F. (2018). Çölyak Hastalığında Teşhis Süresi. Ege Tıp Dergisi, 57(4), 228-231.
  • Karaca, M., Özbek , H., Him, A., Tütüncü, M., Akkan, H. A., & Kaplanoğlu, V. (2007). Investigation Of Anti-Inflammatory Activity Of Bergamot Oil. European Journal Of General Medicine, 4(4), 176-179.
  • Korus, A., Gumul, D., Krystyjan, M., Juszczak, L., & Korus, J. (2017). Evaluation Of The Quality, Nutritional Value And Antioxidant Activity Of Glüten-Free Biscuits Made From Corn-Acorn Flour Or Corn-Hemp Flour Composites. European Food Research And Technology, 243(8), 1429-1438.
  • Korus, J., Witczak, M., Ziobro, R., & Juszczak, L. (2015). The Influence Of Acorn Flour On Rheological Properties Of Glüten-Free Dough And Physical Characteristics Of The Bread. European Food Research Technology, 240, 1135-1143.
  • Martins, R. B., Gouvinhas, I., Nunes, M. C., Peres, J. A., Raymundo, A., & Barros, A. (2020). Acorn Flour As A Source Of Bioactive Compounds In Glüten-Free Bread. Molecules Journal, 25(16), 2-19.
  • Memon, Z., Baker, S., Han, A., Hashmi, H., & Gelfond, D. (2013). An Orthodontic Retainer Preventing Remission In Celiac Disease. Clinical Pediatrics, 52(11), 1034-1037.
  • Pernice, R., Borriello, G., Ferracane, R., Borrelli, R. C., Cennamo, F., & Ritieni, A. (2009). Bergamot: A Source Of Natural Antioxidants For Functionalized Fruit Juices. Elsevier, 112, 545-550.
  • Saeb, S., Amin, M., Gooybari, R. S., & Aghel, N. (2016). Evaluation Of Antibacterial Activities Of Citrus Limon, Citrus Reticulata, And Citrus Grandis Against Pathogenic Bacteria. International Journal of Enteric Pathogens, 4(4), 1-5.
  • Sharma, G., Williams, K., Rallabhandi, P., Herrmann, M., & Sadrieh, N. (2016). Glüten Quantitation In Cosmetic Products By Enzyme-Linked Immunosorbent Assay. Journal Of AOAC International, 99, 586-590.
  • Silva, S., Costa, E. M., Borges, A., Carvalho, A. P., Monteiro, M. J., & Pintado, M. (2016). Nutritional Characterization Of Acorn Flour ( A Traditional Component Of The Mediterranean Gastronomical Folklore). Journal Of Food Measurement And Characterization, 10, 584-588.
  • Tayfun, K. (2019). Aromaterapi. Journal Of Biotechnology And Strategic Health Research, 3, 67-73.
  • Topaloğlu, K. (2019). Glütensiz Bisküvi Üretimi. Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. http://hdl.handle.net/11452/11762 adresinden alındı.
  • Verma, A., Lionetti, E., Gatti, S., Franceschini, E., Catassi, G. N., & Catassi, C. (2019). Contribution Of Oral Hygiene And Cosmetics On Contamination Of Glüten-Free Diet-Do Celiac Customers Need To Worry About? Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition, 68(1), 26-29.
  • Vinha, A. F., Barreira, J., Costa, A., & Oliveira, M. (2016). A New Age For Quercus Spp. Fruits: Review On Nutritional And Phytochemical Composition And Related Biological Activities Of Acorns. Comprehensive Reviews In Food Science And Food Safety, 15(6), 947-981.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kimya Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Öznur Yaşa Şahin 0000-0002-8558-2892

Hande Kamal 0000-0002-1362-5646

Azra Melek Yaşar Bu kişi benim 0000-0002-0062-7204

Ece Şule Kaya Bu kişi benim 0000-0001-5703-8796

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 4 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021

Kaynak Göster

APA Yaşa Şahin, Ö., Kamal, H., Yaşar, A. M., Kaya, E. Ş. (2021). Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi ve Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 21(6), 1453-1459. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1004368
AMA Yaşa Şahin Ö, Kamal H, Yaşar AM, Kaya EŞ. Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi ve Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Aralık 2021;21(6):1453-1459. doi:10.35414/akufemubid.1004368
Chicago Yaşa Şahin, Öznur, Hande Kamal, Azra Melek Yaşar, ve Ece Şule Kaya. “Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi Ve Analizi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 21, sy. 6 (Aralık 2021): 1453-59. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1004368.
EndNote Yaşa Şahin Ö, Kamal H, Yaşar AM, Kaya EŞ (01 Aralık 2021) Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi ve Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 21 6 1453–1459.
IEEE Ö. Yaşa Şahin, H. Kamal, A. M. Yaşar, ve E. Ş. Kaya, “Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi ve Analizi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 21, sy. 6, ss. 1453–1459, 2021, doi: 10.35414/akufemubid.1004368.
ISNAD Yaşa Şahin, Öznur vd. “Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi Ve Analizi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 21/6 (Aralık 2021), 1453-1459. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1004368.
JAMA Yaşa Şahin Ö, Kamal H, Yaşar AM, Kaya EŞ. Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi ve Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2021;21:1453–1459.
MLA Yaşa Şahin, Öznur vd. “Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi Ve Analizi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 21, sy. 6, 2021, ss. 1453-9, doi:10.35414/akufemubid.1004368.
Vancouver Yaşa Şahin Ö, Kamal H, Yaşar AM, Kaya EŞ. Çölyak Hastaları İçin Meşe Palamudu Meyvesinden Glütensiz Diş Macunu Elde Edilmesi ve Analizi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2021;21(6):1453-9.

Cited By

Karaman İlinin Meşe Ormanları ve Silvikültürel Öneriler
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.55213/kmujens.1418399


Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.