BibTex RIS Kaynak Göster

Physicochemical Treatability of Cheese Whey by Coagulation/ Flocculation Process

Yıl 2011, Cilt: 11 Sayı: 2, 17 - 22, 01.08.2011

Öz

Kaynakça

  • Aguilar, M.I., Saez, J., Llorens, M., Soler, A. ve Ortuno, J.F. 2002. Nutrient removal and sludge production in the coagulation-flocculation process, Water Research, 36, 2910-2919.
  • Amokrane, A., Comel, C. ve Veron, J. 1997. Landfill leachates pretreatment Research, 31, 2775-2782. Water
  • Amuda, O.S. ve Alade, A. 2006. Coagulation/floccu-lation process in the treatment of abattoir wastewater, Desalination, 196, 22-31.
  • Amuda, O.S. ve Amoo, I.A. 2007. Coagulation/floccu-lation process and sludge conditioning in beverage industrial wastewater treatment, Journal of Hazardous Materials, 141, 778-783.
  • APHA, AWWA, WCPF. 1998. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 20th Edition, American Public Health Association, Washington, D.C.
  • EPA. 2003. Effects of acid rains: Lakes and streams. Washington, DC. US Environmental Protection Agency.
  • Fang, H.H.P. 1990. Treatment of wastewater from a whey processing plant using activated sludge and anaerobic processes, Journal of Dairy Science, 74, 2015-2019.
  • Farizoğlu, B., Keskinler, B., Yildiz, E. ve Nuhoğlu, A. 2004. Cheese whey treatment performance of an aerobic jet loop membrane bioreactor, Process Biochemistry, 39, 2283-2291.
  • Ghaly, A.E., Snow, A. ve Faber, B.E. 2006. Treatment of grease fitler washwater by chemical coagulation, Canadian Biosystems Engineering, 48, 13-22.
  • Güven, G., Perendeci, A. ve Tanyolaç, A. 2008. Electrochemical treatment of deproteinated whey wastewater and optimization of treatment conditions with response surface methodology, Journal of Hazardous Materials, 157, 69-78.
  • Kalyuzhnyi, S.V., Martinez, E.P. ve Martinez, R. 1997. Anaerobic treatment of high-strength cheese-whey wastewaters in laboratory and pilot UASB-reactors, Bioresource Technology, 60, 59-65.
  • Kotoupas, A., Rigas, F. ve Chalaris, M. 2007. Computer-aided process design, economic evaluation and environmental impact assessment for treatment of cheese whey wastewater”, Desalination, 213, 238–252.
  • Lo, K.V. ve Liao, P.H. 1986. Digestion of cheese whey with anaerobic rotating biological contact reactor”, Biomass, 10, 243-252.
  • Robert, J.S. ve Sheldon, J.B.D. 1996. Coagulation and precipitation of a mechanical pulping effluent. I: Removal of carbon, colour and turbidity, Water Research, 30, 1169- 1178.
  • Rodgers, M., Zhan, X.M. ve Dolan, B. 2004. Mixing characteristics and whey wastewater treatment of a novel moving Environmental Science and Health Part A, A39, 2183- 2193. reactor, Journal of
  • Rusten, B., Eikebrokk, B. ve Thovaldsen, G. 1990. Coagulation as pretreatment of food industry wastewater”, Water Science and Tecnology, 22, 1-8.
  • Song, Z., Williams, C.J. ve Edyvean, R.G.J. 2004. Treatment of tannery Desalination, 164, 249-259. by chemical coagulation,
  • Tatsi, A.A., Zouboulis, A.I., Matis, K.A. ve Samaras, P. 2003. Coagulation-flocculation pretreatment of sanita-ry landfill leachates”, Chemosphere, 53, 737-744.
  • Wildenauer, F.X. ve Winter, J. 1985. Anaerobic digestion of high strength acidic whey in a pH-controlled up-flow fixed- film Biotechnology, 22, 367-372. Microbiology and
  • Yan, J.Q., Lo, K.V. ve Pinder, K.L. 1993. Instability caused by high strength of cheese whey in a UASB reactor, Biotechnology and Bioengineering, 41, 700-706.

Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği

Yıl 2011, Cilt: 11 Sayı: 2, 17 - 22, 01.08.2011

Öz

Bu çalışmada, peyniraltı suyunun koagülasyon/flokülasyon yöntemiyle fizikokimyasal arıtılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, koagülant olarak alüminyum sülfat (alum), demir (III) klorür ve demir (II) sülfat kullanılmıştır. Koagülasyon/flokülasyon yönteminde farklı pH değerlerinin ve koagülant dozajlarının etkisi karşılaştırılmış ve optimum şartlar en yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve askıda katı madde (AKM) giderme verimine göre belirlenmiştir. Koagülant ile polielektrolit birlikte kullanılarak polielektrolitin farklı dozajlarının etkisi de çalışılmıştır. Alum, demir (III) klorür ve demir (II) sülfat için optimum pH (alum için: 6, demir (III) klorür için: 5, demir (II) sülfat için: 5), koagülant dozu (alum için: 300 mg/L, demir (III) klorür için: 400 mg/L, demir (II) sülfat için: 400 mg/L) ve polielekrolit dozu (her üç koagülant için: 20 mg/L) bulunmuş ve bu optimum alum, demir (III) klorür ve demir (II) sülfat değerlerinin kullanılması sonucu sırasıyla %34, %31 ve %29 KOİ giderme verimi ve %90, %92 ve %80 AKM giderme verimi elde edilmiştir. Polielektrolit ve koagülant dozunun birlikte kullanılması ile, yalnız koagülant kullanılması durumuna göre çamur hacmi üretimi alum için %45, demir (III) klorür için %32 ve demir (II) sülfat için %23 azalmıştır. Bu çalışmadan, koagülasyon/flokülasyon prosesinin peyniraltı suyunun ön arıtımında yararlı bir proses olacağı sonucu çıkarılmıştır.

Kaynakça

  • Aguilar, M.I., Saez, J., Llorens, M., Soler, A. ve Ortuno, J.F. 2002. Nutrient removal and sludge production in the coagulation-flocculation process, Water Research, 36, 2910-2919.
  • Amokrane, A., Comel, C. ve Veron, J. 1997. Landfill leachates pretreatment Research, 31, 2775-2782. Water
  • Amuda, O.S. ve Alade, A. 2006. Coagulation/floccu-lation process in the treatment of abattoir wastewater, Desalination, 196, 22-31.
  • Amuda, O.S. ve Amoo, I.A. 2007. Coagulation/floccu-lation process and sludge conditioning in beverage industrial wastewater treatment, Journal of Hazardous Materials, 141, 778-783.
  • APHA, AWWA, WCPF. 1998. Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 20th Edition, American Public Health Association, Washington, D.C.
  • EPA. 2003. Effects of acid rains: Lakes and streams. Washington, DC. US Environmental Protection Agency.
  • Fang, H.H.P. 1990. Treatment of wastewater from a whey processing plant using activated sludge and anaerobic processes, Journal of Dairy Science, 74, 2015-2019.
  • Farizoğlu, B., Keskinler, B., Yildiz, E. ve Nuhoğlu, A. 2004. Cheese whey treatment performance of an aerobic jet loop membrane bioreactor, Process Biochemistry, 39, 2283-2291.
  • Ghaly, A.E., Snow, A. ve Faber, B.E. 2006. Treatment of grease fitler washwater by chemical coagulation, Canadian Biosystems Engineering, 48, 13-22.
  • Güven, G., Perendeci, A. ve Tanyolaç, A. 2008. Electrochemical treatment of deproteinated whey wastewater and optimization of treatment conditions with response surface methodology, Journal of Hazardous Materials, 157, 69-78.
  • Kalyuzhnyi, S.V., Martinez, E.P. ve Martinez, R. 1997. Anaerobic treatment of high-strength cheese-whey wastewaters in laboratory and pilot UASB-reactors, Bioresource Technology, 60, 59-65.
  • Kotoupas, A., Rigas, F. ve Chalaris, M. 2007. Computer-aided process design, economic evaluation and environmental impact assessment for treatment of cheese whey wastewater”, Desalination, 213, 238–252.
  • Lo, K.V. ve Liao, P.H. 1986. Digestion of cheese whey with anaerobic rotating biological contact reactor”, Biomass, 10, 243-252.
  • Robert, J.S. ve Sheldon, J.B.D. 1996. Coagulation and precipitation of a mechanical pulping effluent. I: Removal of carbon, colour and turbidity, Water Research, 30, 1169- 1178.
  • Rodgers, M., Zhan, X.M. ve Dolan, B. 2004. Mixing characteristics and whey wastewater treatment of a novel moving Environmental Science and Health Part A, A39, 2183- 2193. reactor, Journal of
  • Rusten, B., Eikebrokk, B. ve Thovaldsen, G. 1990. Coagulation as pretreatment of food industry wastewater”, Water Science and Tecnology, 22, 1-8.
  • Song, Z., Williams, C.J. ve Edyvean, R.G.J. 2004. Treatment of tannery Desalination, 164, 249-259. by chemical coagulation,
  • Tatsi, A.A., Zouboulis, A.I., Matis, K.A. ve Samaras, P. 2003. Coagulation-flocculation pretreatment of sanita-ry landfill leachates”, Chemosphere, 53, 737-744.
  • Wildenauer, F.X. ve Winter, J. 1985. Anaerobic digestion of high strength acidic whey in a pH-controlled up-flow fixed- film Biotechnology, 22, 367-372. Microbiology and
  • Yan, J.Q., Lo, K.V. ve Pinder, K.L. 1993. Instability caused by high strength of cheese whey in a UASB reactor, Biotechnology and Bioengineering, 41, 700-706.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Engin Gürtekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2011
Gönderilme Tarihi 8 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gürtekin, E. (2011). Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 11(2), 17-22.
AMA Gürtekin E. Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Ağustos 2011;11(2):17-22.
Chicago Gürtekin, Engin. “Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 11, sy. 2 (Ağustos 2011): 17-22.
EndNote Gürtekin E (01 Ağustos 2011) Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 11 2 17–22.
IEEE E. Gürtekin, “Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 2, ss. 17–22, 2011.
ISNAD Gürtekin, Engin. “Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 11/2 (Ağustos 2011), 17-22.
JAMA Gürtekin E. Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2011;11:17–22.
MLA Gürtekin, Engin. “Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 11, sy. 2, 2011, ss. 17-22.
Vancouver Gürtekin E. Koagülasyon/Flokülasyon Prosesiyle Peyniraltı Suyunun Fizikokimyasal Arıtılabilirliği. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2011;11(2):17-22.


Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.