In this study, the effects of environmental factors on mycelium development of Pleurotus ostreatus was investigated. Besides, optimum nutritional factors for bioprotein production by the isolate were selected by Plackett-Burman design. Temperature of 30 °C, pH 8 and 4% inoculant size were selected among 7 incubation temperature (15-45 °C), 9 pH values (4.0-8.0), and 9 inoculant size (1-16%) for maximum mycelial growth of the isolate. In the case of Pleurotus ostreatus, dog food, lactose, corn steep liquor, gibberellic acid, CaCl2 and KH2POsignificantly influenced the bioprotein production. © Afyon Kocatepe Üniversitesi
Bu çalışmada, Pleurotus ostreatus makrofungus izolatının misel gelişimi üzerine etki eden çevresel faktörler belirlenmiştir. Ayrıca izolatın biyoprotein üretimi için en uygun besinsel bileşenler PlackettBurman yöntemi ile seçilmiştir. Araştırma sonucunda 7 farklı inkübasyon sıcaklığı (15–45 °C), 9 farklı pH derecesi (4.0-8.0) ve 9 farklı inokülant miktarı (1-16 %) arasından en iyi misel gelişimi gözlenen sıcaklık 30 °C, pH 8 ve inokülant miktarı % 4 olarak belirlenmiştir Köpek yemi, laktoz, corn steep liquor, giberellik asit, CaCl2 ve KH2PO4 içerikli besiyerinin Pleurotus ostreatus izolatının biyoprotein üretimini önemli oranda arttırdığı belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 13 Sayı: 1 |