Laktoferrin 75.000 ile 80.000 Dalton molekül ağırlığına sahip tek zincirli bir polipeptid olup transferlin ailesinin biyoaktif bir glikoproteindir. Laktoferrin sütte ve memelilerin vücut sıvılarında bulunan çok fonksiyonlu proteinlerden biridir. Laktoferrinin biyolojik özelliklerinin bir çoğu demir bağlaması ile ilişkilidir. Bununla birlikte anti bakteriyel, antiviral, antifungal, antikanser, antiinflamatuar ve antioksidan özelliklere de sahiptir. Sığır laktoferlini günümüzde uygun demir dağılımı, insan sütünün taklit edilmesi ve hastalıklara karşı doğal savunmaya yardımcı olması gibi amaçlarla ticari ürünlerde kullanılmaktadır. Ayrıca bebek maması, gıda, kozmetik ve tıbbi bakım alanlarında da yeralmaktadır. Bu nedenle çalışmada laktoferrinin yapısı, biyokimyasal ve teknolojik özellikleri hakkında bilgi verilmiştir.
Demir Bağlayan Glikoprotein Laktoferrin Kesilmiş Süt Proteinleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2005 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.