Bir kişinin yaşamını sağlıklı ve verimli bir şekilde sürdürebilmesinde beslenme önemlidir. Çeşitlilik, ölçülülük, denge ve maliyet beslenme planlamalarındaki önemli unsurlardır. Bu unsurları sağlayacak menü planlarının hazırlanması gerçek yaşamda sürekli olarak karşılaşılan önemli bir problem olup, diyet problemi kapsamında ele alınır. Diyet probleminin çözülmesiyle bireyin yaşma, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun menüler hazırlanır. 0-1 Tamsayılı Doğrusal Programlama (TDP), Doğrusal Hedef Programlama (DHP) ve Bulanık Doğrusal Programlama (BDP) diyet probleminin çözümünde kullanılabilecek tekniklerdir. Çalışmanın amacı TDP, DHP ve BDP tekniklerinin diyet problemine yaklaşım farklılıklarını göstermektir. Bu doğrultuda her üç en iyileme tekniğinin diyet problemine yaklaşımları tartışılmış ve genel diyet problemine ilişkin TDP, DHP ve BDP modelleri karşılaştırmalı olarak kurulmuştur. Uygulamada 19-30 yaş grubunda orta fiziksel aktiviteye sahip 65 kg. ağırlığındaki sağlıklı erkeklere ilişkin bir diyet problemi menü planlama kapsamında tanımlanmıştır. Bu probleme söz konusu tekniklerin çözümleme aşamasındaki yaklaşım farklılıkları değerlendirilmiş ve uygulayıcılar ile araştırıcılara öneriler sunulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2005 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.