Sıgla (Günlük tree, Liquidambar orientalis ) which is an endemic plant species is grown in the districts of Fethiye, Ula, Köyceğiz of Muğla city.Sığla oil obtained from Günlük tree is a good antiseptic and antiparasitic. It is useful in skin diseases like scabies and fungal. İt is also used in the treatment of gastric diseases, respiratory diseases such as asthma and bronchitis.Sığla oil is very important economically. İ t is used as fixators in perfumery, in cosmetics, in the odour of soaps, in the preparation of some drugs, in the flavored of chewing gum and tobacco, also it is used as natural sources of chemicals such as cinnamic acids and cinnamic alcohol. Neutral essential oil which is obtained from sığla oil by steam distillation is entered to the composition of many valuable natural scents of perfume. Antioxidant properties of sığla oil that is contained cinnamic acid have been revealed by scientific studies. Health benefits, economically usage and promotion of sığla oil is intended in this study. © Afyon Kocatepe Üniversitesi
Endemik bir bitki türü olan Sığla (Günlük Ağacı, Liquidambar orientalis) Muğla ilimize bağlı Marmaris, Fethiye, Köyceğiz ve Ula ilçelerinde yetişmektedir. Günlük ağacından elde edilen sığla yağı iyi bir antiseptik ve parazit öldürücüdür. Pomat ve yakı halinde uyuz ve mantar gibi cilt hastalıklarında yararlıdır. Mide hastalıklarının tedavisinde, astım bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarında da kullanılmaktadır. Sığla yağı ekonomik açıdan da çok önemlidir: fiksatör olarak parfümeride, kozmetikte, sabunların kokulandırılmasında, eczacılıkta bazı ilaçların hazırlanmasında, ciklet ve tütünlerin kokulandırılmasında, ayrıca sinnamik asit, sinnamik alkol gibi kimyasal maddelerin doğal kaynağı olarak kullanılmaktadır. Sığla yağından su buharı destilasyonu ile elde edilen nötral uçucu yağ da pek çok değerli doğal esanslı parfümün bileşimine girmektedir.Sinnamik asit içeren sığla yağının yapılan çalışmalarla antioksidan özelliği ortaya konmuştur.Bu çalışmamızda sığla yağının sağlığa faydaları, ekonomik açıdan faydalanımı ve tanıtımı amaçlanmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2014 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 14 Sayı: 1 |