Bu çalışmada, Afyonkarahisar merkezindeki dondurma satış yerlerinden
alınan, 50 adet sade dondurma örneğinde, toplam mezofil, toplam psikrofil,
koliform bakteriler ve S. aureus sayıları belirlendi.
Araştırmada incelenen dondurmaların % 22’sinin toplam aerobik mezofil
bakteri sayısı , % 44’ünün koliform bakteri sayısı ve % 22 ‘inin S. aureus
sayısı yönünden TS 4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri
Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerini aştığı
gözlendi.
Dondurma numuneleri total olarak incelendiğinde ise; 50 adet dondurma
numunesinden 23 adedinin (% 46) TS 4265 Dondurma Standardında ve
Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır
değerlerinin üzerinde olduğu saptandı.
Bu araştırmada elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, incelenen
dondurma numunelerinden açıkta satılan örneklerin genellikle hijyenik
kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı, üretimde ilkel ve hijyenik olmayan
yöntemler kullanıldığı ve bu tip dondurmaların halk sağlığı açısından
potansiyel bir tehlike oluşturabileceği kanaatine varıldı. Paketlenmiş olarak
satılan dondurma numunelerin ise hijyenik yönden standartlara uygun
olduğu ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmediği kanısına
varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2008 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2008 Cilt: 8 Sayı: 1 |