BibTex RIS Kaynak Göster

Studies On The Microbiological Quality Of Ice Cream Sold İn Afyonkarahisar Markets

Yıl 2008, Cilt: 8 Sayı: 1, 91 - 104, 01.06.2008

Öz

Kaynakça

  • Anonim. TS 4265 Dondurma-Süt Esaslı. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara (1992).
  • Tekinşen, O.C. Süt Ürünleri Teknolojisi. 3. Baskı. Selçuk Ü. Basımevi., Konya (2000).
  • Yöney, Z. Dondurma Teknolojisi. Ankara Ü. Zir. Fak. Yayınları No : 360 Ankara. (1968).
  • Demirci, M. ve Şimşek, O. Süt İşleme Teknolojisi. Hasat Yayıncılık. İstanbul (1997).
  • Gürsel, A. ve Karacabey, A. Dondurma Teknolojisine ilişkin Hesaplamalar, Reçeteler ve Kalite Kontrol Testleri. Ankara Ü. Zir. Fak. Yayınları : 1498. Yardımcı Ders Kitabı : 452 Ankara. (1998).
  • Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. Gıda Mikrobiyolojisi. 3. Baskı. Ege Ü. Ege Meslek Yüksekokulu. Ege Ü. Bornova-İzmir (200 ).
  • Tekinşen, O.C. Dondurma Üretim Teknolojisi. Selçuk Ü. Vet. Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Selçuk.Ü. Basımevi, Konya (1993)
  • Boynukara, B.ve Sağun, S. Van İlinde Satılan Dondurmaların Hijyenik Kaliteleri Üzerine Bir Araştırma. Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg.1 (1) : 72 – 75 (1990).
  • Çelik, C., Patır, B., Saltan, S.ve Güven, A. Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Hijyenik Kalitesi ve Genel Koloni Sayısı İle Metilen Mavisi İndirgeme Süresi Arasındaki Korelasyon Üzerine Araştırmalar. Vet. Bil. Derg. 11 (1) : 67 – 72 (1995)
  • Ergün, Ö.ve Civan, E. İstanbul’da Tüketime Sunulan Ambalajlı, Ambalajsız Yerli ve İthal Dondurmaların Genel Mikrobiyolojik Kaliteleri. Veterinarium. 3 (1) : 29 – 31 (199).
  • Uysal, H. Dondurmaların Faydaları. Pasta- Ekmek-Dondurma ve Teknik Derg., 2 (7) : 14 (1997).
  • Sezgin, E.,Atamer, M., Yamaner, N., Odabaşı, S. ve Bozkurt, Ş. Ankara’da Satılan Pastane Dondurmalarının Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar. Gıda Sanayi. 52 : 40 - 44 (1997).
  • Fidan, Ö. ve Demirci, M. Çorlu Piyasasında Satılan Süt Esaslı Dondurmaların Duyusal, Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Trakya Ü. Fen Bilimleri Enst. Tekirdağ. (1997).
  • Mukan, M.ve Evliya, B. Adana Piyasasında Tüketime Sunulan Sade – Kaymaklı Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Tüketici Sağlığı Açısından Değerlendirilmesi. Gıda, 27 (6) : 489 – 496 (2002).
  • Kırdar, S. Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar. Gıda, 28 (2) : 175 -181 (2003).
  • Akın, M. İnek, Keçi ve Koyun Sütlerinden Üretilen Dondurmaların Kimyasal, Fiziksel ve Duyusal Bazı Özelliklerinin Saptanması Üzerine Karşılaştırmalı Araştırma. Yüksek Lisans Tezi Çukurova Ü. Fen Bilimleri Enst. Adana (1990).
  • Çon, A.H. Kanbakan, U. and Ayar, A. Determination of Microbiological Contamination Sources During Ice Cream Production in Denizli, Turkey. Food Control 15 : 463 – 470. (2004).
  • Maifreni. M.F.,Civilini, M., Domenis, C., Manzano, M., Di Prima, R. And Comi, G. Microbiological Quality of Artisanal Ice Cream. Zentralbl Hyg. Umweltmed 194 (5 – 6) : 553-570 (1993).
  • Özçelik, S. Gıda Mikrobiyolojisi. Süleyman Demirel Ü. Zir. Fak. Yayınları No : 6. Isparta (1993).
  • Sekin, Y. ve Karagözlü, N. Gıda Mikrobiyolojisi. GıdaEndüstrisi İçin Temel Esaslar ve Uygulamalar. Klaus Pichhardt 4.Basımdan Çeviri. Literatür Yayıncılık : 115 İstanbul (2004).
  • Anonim. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Katoloğu. (2002b).
  • Saldamlı, İ. ve Temiz, A. Ankara’da Tüketime Sunulan Maraş Dondurmalarının Kaliteleri Üzerine Araştırmalar. Sütçülük. 7 : 17 – 21 (1988).
  • Dülger, B. ve Gücin, F. Bursa’da Tüketilen Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi. Cerrahpaşa Ü. Tıp Fak. Derg. 19 (4) : 257 – 260 (1997).
  • Anonim. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği 2001 / 19 (2001).
  • Kıvanç, M., Yamaç, M. ve Kunduhoğlu, B. Eskişehir’de Halkın Tüketimine Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Analizi. Gıda 19 (5) : 317 – 322 (1994).
  • Konar, A.ve Akın, M.S. İnek ve Koyun Sütlerinden Üretilen Dondurmaların Kimyasal, Fiziksel ve Duyusal Bazı Özelliklerinin Saptanması Üzerine Karşılaştırmalı Bir araştırma. Doğa. 16 : 711 – 720 (1992).
  • Nıckerson, J.T.and Sinskey, A.J. Microbiology of Food and Food Prossesinng. American Elsevier Publishing Company, New York. (1974).
  • Öztürk, A. Ankara’da İşlenen Dondurmaların Yapılışları ve Genel Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Ankara Ü. Zir. Fak. Yayınları : 341. Ankara (1969).
  • Gönç, S., Kınık, Ö. ve Akalın, S. Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar. Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Yayını. Ege Ü. Zir. Fak. Süt Tek.Bölümü. Ege Ü. Zir. Fak. Yayınları : 527. Ege Üniversitesi Basımevi. Bornova – İzmir (1998).
  • Aslantaş, Ö. Kars İlinde Tüketime Sunulan Dondurmaların Bakteriyolojik Kalitesi. Kafkas Ü. Vet. Fak. Derg. 7 (2) : 143 – 147 (2001).
  • Warke, R., Kamat, A., Kamat, M. and Thomas, P. Indicence of Pathogenic Psychrotrophs in Ice Cream Sold in Some Retail Outlets in Mumbai. Food Control 11 (2) : 77 – 83 (2000).
  • Arda, M., Minbay, A., Leloğlu, N., Aydın, N., Kahraman, M., Akay, Ö., Ilgaz, A., İzgür, M. ve Diker, S. Özel Mikrobiyoloji. Medisan Yayınları : 26, 4. Baskı. Ankara (1997).

AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR

Yıl 2008, Cilt: 8 Sayı: 1, 91 - 104, 01.06.2008

Öz

Bu çalışmada, Afyonkarahisar merkezindeki dondurma satış yerlerinden
alınan, 50 adet sade dondurma örneğinde, toplam mezofil, toplam psikrofil,
koliform bakteriler ve S. aureus sayıları belirlendi.
Araştırmada incelenen dondurmaların % 22’sinin toplam aerobik mezofil
bakteri sayısı , % 44’ünün koliform bakteri sayısı ve % 22 ‘inin S. aureus
sayısı yönünden TS 4265 Dondurma Standardında ve Türk Gıda Maddeleri
Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır değerlerini aştığı
gözlendi.
Dondurma numuneleri total olarak incelendiğinde ise; 50 adet dondurma
numunesinden 23 adedinin (% 46) TS 4265 Dondurma Standardında ve
Türk Gıda Maddeleri Tüzüğü Sade Dondurma Tebliğinde belirtilen sınır
değerlerinin üzerinde olduğu saptandı.
Bu araştırmada elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, incelenen
dondurma numunelerinden açıkta satılan örneklerin genellikle hijyenik
kalitelerinin istenilen düzeyde olmadığı, üretimde ilkel ve hijyenik olmayan
yöntemler kullanıldığı ve bu tip dondurmaların halk sağlığı açısından
potansiyel bir tehlike oluşturabileceği kanaatine varıldı. Paketlenmiş olarak
satılan dondurma numunelerin ise hijyenik yönden standartlara uygun
olduğu ve halk sağlığı açısından herhangi bir risk teşkil etmediği kanısına
varıldı.

Kaynakça

  • Anonim. TS 4265 Dondurma-Süt Esaslı. Türk Standartları Enstitüsü. Ankara (1992).
  • Tekinşen, O.C. Süt Ürünleri Teknolojisi. 3. Baskı. Selçuk Ü. Basımevi., Konya (2000).
  • Yöney, Z. Dondurma Teknolojisi. Ankara Ü. Zir. Fak. Yayınları No : 360 Ankara. (1968).
  • Demirci, M. ve Şimşek, O. Süt İşleme Teknolojisi. Hasat Yayıncılık. İstanbul (1997).
  • Gürsel, A. ve Karacabey, A. Dondurma Teknolojisine ilişkin Hesaplamalar, Reçeteler ve Kalite Kontrol Testleri. Ankara Ü. Zir. Fak. Yayınları : 1498. Yardımcı Ders Kitabı : 452 Ankara. (1998).
  • Ünlütürk, A. ve Turantaş, F. Gıda Mikrobiyolojisi. 3. Baskı. Ege Ü. Ege Meslek Yüksekokulu. Ege Ü. Bornova-İzmir (200 ).
  • Tekinşen, O.C. Dondurma Üretim Teknolojisi. Selçuk Ü. Vet. Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Selçuk.Ü. Basımevi, Konya (1993)
  • Boynukara, B.ve Sağun, S. Van İlinde Satılan Dondurmaların Hijyenik Kaliteleri Üzerine Bir Araştırma. Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg.1 (1) : 72 – 75 (1990).
  • Çelik, C., Patır, B., Saltan, S.ve Güven, A. Elazığ’da Tüketime Sunulan Dondurmaların Hijyenik Kalitesi ve Genel Koloni Sayısı İle Metilen Mavisi İndirgeme Süresi Arasındaki Korelasyon Üzerine Araştırmalar. Vet. Bil. Derg. 11 (1) : 67 – 72 (1995)
  • Ergün, Ö.ve Civan, E. İstanbul’da Tüketime Sunulan Ambalajlı, Ambalajsız Yerli ve İthal Dondurmaların Genel Mikrobiyolojik Kaliteleri. Veterinarium. 3 (1) : 29 – 31 (199).
  • Uysal, H. Dondurmaların Faydaları. Pasta- Ekmek-Dondurma ve Teknik Derg., 2 (7) : 14 (1997).
  • Sezgin, E.,Atamer, M., Yamaner, N., Odabaşı, S. ve Bozkurt, Ş. Ankara’da Satılan Pastane Dondurmalarının Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar. Gıda Sanayi. 52 : 40 - 44 (1997).
  • Fidan, Ö. ve Demirci, M. Çorlu Piyasasında Satılan Süt Esaslı Dondurmaların Duyusal, Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Trakya Ü. Fen Bilimleri Enst. Tekirdağ. (1997).
  • Mukan, M.ve Evliya, B. Adana Piyasasında Tüketime Sunulan Sade – Kaymaklı Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Tüketici Sağlığı Açısından Değerlendirilmesi. Gıda, 27 (6) : 489 – 496 (2002).
  • Kırdar, S. Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar. Gıda, 28 (2) : 175 -181 (2003).
  • Akın, M. İnek, Keçi ve Koyun Sütlerinden Üretilen Dondurmaların Kimyasal, Fiziksel ve Duyusal Bazı Özelliklerinin Saptanması Üzerine Karşılaştırmalı Araştırma. Yüksek Lisans Tezi Çukurova Ü. Fen Bilimleri Enst. Adana (1990).
  • Çon, A.H. Kanbakan, U. and Ayar, A. Determination of Microbiological Contamination Sources During Ice Cream Production in Denizli, Turkey. Food Control 15 : 463 – 470. (2004).
  • Maifreni. M.F.,Civilini, M., Domenis, C., Manzano, M., Di Prima, R. And Comi, G. Microbiological Quality of Artisanal Ice Cream. Zentralbl Hyg. Umweltmed 194 (5 – 6) : 553-570 (1993).
  • Özçelik, S. Gıda Mikrobiyolojisi. Süleyman Demirel Ü. Zir. Fak. Yayınları No : 6. Isparta (1993).
  • Sekin, Y. ve Karagözlü, N. Gıda Mikrobiyolojisi. GıdaEndüstrisi İçin Temel Esaslar ve Uygulamalar. Klaus Pichhardt 4.Basımdan Çeviri. Literatür Yayıncılık : 115 İstanbul (2004).
  • Anonim. Merck Gıda Mikrobiyolojisi Katoloğu. (2002b).
  • Saldamlı, İ. ve Temiz, A. Ankara’da Tüketime Sunulan Maraş Dondurmalarının Kaliteleri Üzerine Araştırmalar. Sütçülük. 7 : 17 – 21 (1988).
  • Dülger, B. ve Gücin, F. Bursa’da Tüketilen Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitesi. Cerrahpaşa Ü. Tıp Fak. Derg. 19 (4) : 257 – 260 (1997).
  • Anonim. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği 2001 / 19 (2001).
  • Kıvanç, M., Yamaç, M. ve Kunduhoğlu, B. Eskişehir’de Halkın Tüketimine Sunulan Dondurmaların Mikrobiyolojik Analizi. Gıda 19 (5) : 317 – 322 (1994).
  • Konar, A.ve Akın, M.S. İnek ve Koyun Sütlerinden Üretilen Dondurmaların Kimyasal, Fiziksel ve Duyusal Bazı Özelliklerinin Saptanması Üzerine Karşılaştırmalı Bir araştırma. Doğa. 16 : 711 – 720 (1992).
  • Nıckerson, J.T.and Sinskey, A.J. Microbiology of Food and Food Prossesinng. American Elsevier Publishing Company, New York. (1974).
  • Öztürk, A. Ankara’da İşlenen Dondurmaların Yapılışları ve Genel Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Ankara Ü. Zir. Fak. Yayınları : 341. Ankara (1969).
  • Gönç, S., Kınık, Ö. ve Akalın, S. Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar. Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Yayını. Ege Ü. Zir. Fak. Süt Tek.Bölümü. Ege Ü. Zir. Fak. Yayınları : 527. Ege Üniversitesi Basımevi. Bornova – İzmir (1998).
  • Aslantaş, Ö. Kars İlinde Tüketime Sunulan Dondurmaların Bakteriyolojik Kalitesi. Kafkas Ü. Vet. Fak. Derg. 7 (2) : 143 – 147 (2001).
  • Warke, R., Kamat, A., Kamat, M. and Thomas, P. Indicence of Pathogenic Psychrotrophs in Ice Cream Sold in Some Retail Outlets in Mumbai. Food Control 11 (2) : 77 – 83 (2000).
  • Arda, M., Minbay, A., Leloğlu, N., Aydın, N., Kahraman, M., Akay, Ö., Ilgaz, A., İzgür, M. ve Diker, S. Özel Mikrobiyoloji. Medisan Yayınları : 26, 4. Baskı. Ankara (1997).
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gökhan Akarca Bu kişi benim

Yahya Kuyucuoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2008
Gönderilme Tarihi 8 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akarca, G., & Kuyucuoğlu, Y. (2008). AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 8(1), 91-104.
AMA Akarca G, Kuyucuoğlu Y. AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. Haziran 2008;8(1):91-104.
Chicago Akarca, Gökhan, ve Yahya Kuyucuoğlu. “AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 8, sy. 1 (Haziran 2008): 91-104.
EndNote Akarca G, Kuyucuoğlu Y (01 Haziran 2008) AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 8 1 91–104.
IEEE G. Akarca ve Y. Kuyucuoğlu, “AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 8, sy. 1, ss. 91–104, 2008.
ISNAD Akarca, Gökhan - Kuyucuoğlu, Yahya. “AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 8/1 (Haziran 2008), 91-104.
JAMA Akarca G, Kuyucuoğlu Y. AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2008;8:91–104.
MLA Akarca, Gökhan ve Yahya Kuyucuoğlu. “AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 8, sy. 1, 2008, ss. 91-104.
Vancouver Akarca G, Kuyucuoğlu Y. AFYONKARAHİSAR PİYASASINDA SATILAN DONDURMALARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2008;8(1):91-104.