Araştırma Makalesi

DIŞ KAYNAK KULLANIMININ (OUTSOURCING) MAKROEKONOMİK ETKİLERİ

Cilt: 8 Sayı: 2 1 Aralık 2006
  • Ahmet Erdinç Tutar
  • Hüsamettin İnaç
  • Ümit Güner
PDF İndir
EN TR

DIŞ KAYNAK KULLANIMININ (OUTSOURCING) MAKROEKONOMİK ETKİLERİ

Öz

Outsourcing kavramı, literatüre ilk defa İngiltere’de, 20. yüzyılın ikinci yarısında girmiş ve maliyetleri düşürme üzerindeki olumlu etkisi, personel tasarrufu ve temel faaliyet için atıl personel yaratması gibi etkilerinden dolayı geleneksel biçimde organizasyonlar içinde gerçekleştirilen çeşitli faaliyetlerin, dış şirketlerden tedarik edilmesi yoluyla dış kaynaklardan kullanımı uygulamaları yaygınlaşmıştır. Outsourcing kavramı; bir işletmenin başka bir işletme için mal veya hizmet sağlama uygulamasını belirtmek amacıyla kullanılmıştır. Böylelikle, dış kaynak kullanımı ya da dış kaynaktan yararlanma biçimlerinde Türkçe’ye çevrilen bu uygulama, literatürdeki yerini almıştır. Bu çalışmada küreselleşme ve evrenselleşme bağlamında, sosyal mali ve ekonomik alanlarda dış kaynak kullanımının farklı tanımlamaları sunulmuştur. Çalışmamızda outsourcing kavramının farklı bakış açılarına göre tanımları yapılmış, farklı türleri tanıtılmış ve uygulama alanları üzerinde durulmuştur. Tanımlamalardan sonra dış kaynak kullanımının makroekonomik parametreler üzerindeki etkilerine yoğunlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmet BU7DAYCI, “Outsourcing Eve de Girecek”, Kapital Dergisi, May s 1998, s. 186
  2. Van MIEGHEM, J.A.V., “Coordinating Investment, Production and Sub-Contracting”, Management Science, C. 45, S.7, 1997, p. 954.
  3. BÜHNER R.,TUSCHKE, A.,” Outsourcing, Die Betriebswirtschaft”, S. 57(1), ss. 20-30; Quinn, J.B., Hilmer, F.G.,” Strategic Outsourcing”, 1994, Sloan Management Review, S. 35, p. 3-55
  4. WOODRUFF,D.,v.d.”VW’s Factory of The Future”,Business Week, Vol 7,October 1996, p.52-56
  5. Mary C LAC TY.;,Rudy Hirscheim;”The nformation systems Outsourcing Bandwagon”;Sloan management Review,C.35,S.1, 1993b, p. 73-85.
  6. V. M G BSON.;”Outsourcing Can Save Money and Increase Efficiency”,Benifit Administration, Mart,1996, p. 18-23.
  7. P.R EMBLETON.;,P.C Wright.;”A Pratical Guide to Succesfull Outsurcing”,Empowerment in Organisations, C. 6, S. 3,1998, p. 94-105.
  8. http://www.cvtr.net/makale/is_trend/outsourcing.htm 12.07.2003

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ahmet Erdinç Tutar Bu kişi benim

Hüsamettin İnaç Bu kişi benim

Ümit Güner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2006

Gönderilme Tarihi

8 Eylül 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster


22365

Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan tüm çalışmalar CC BY-NC 4.0 lisansı ile açık erişim ve ücretsiz olarak lisanslanmaktadır.