Araştırma Makalesi

YUNANİSTAN İLE TÜRKİYE’DE UYGULANAN TURİZM YATIRIM TEŞVİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Cilt: 8 Sayı: 1 1 Haziran 2006
  • İsmail Aydoğuş
  • H Hüseyin Soybalı
  • Ahmet Baytok
PDF İndir
EN TR

YUNANİSTAN İLE TÜRKİYE’DE UYGULANAN TURİZM YATIRIM TEŞVİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Öz

Turizm sürekli büyüyen yapısıyla dünyanın en fazla ekonomik değer yaratan üç sektöründen birisi olmakla birlikte turizm yatırımları geri dönüşü uzun yıllar alan, sermaye/hasıla oranı yüksek, siyasal, sosyal, doğal ve ekonomik olaylara son derece duyarlı ve kırılgan, dolayısıyla da girişimciler için riskli yatırımlardır. Bu durum devletlerin turizm sektörünün sağladığı ekonomik ve sosyal faydaların artarak devam etmesini sağlamak için politik, ekonomik ve sosyal yönlerden sektörün yapısının gerektirdiği yasal düzenlemeleri uygulamaya koyma gerekliliklerini ortaya çıkarmaktadır. Bu uygulamalar arasında özel sektörü turizm alanında yatırıma yönlendirici teşvikler önemli yer tutmaktadır. Çalışmada bu bağlamda Türkiye ve Yunanistan’ın turizm sektöründe uyguladığı turizm teşvik politikalarının karşılaştırması yapılarak aralarındaki farklar ortaya konmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ATAER, M. U ur, ERDEML-, Saltuk ve VARIELI, Ali, “Turizm Sektörüne Sa lanan Devlet Yard mlar ”, Hazine Dergisi, Say .16, 2003, s.1-11.
  2. BOZ, Necip, Turizm Hukuku, Seçkin Yay nc l k, Ankara, 2002.
  3. Business Monitor International Ltd, Greece Q1 2005 Economic Outlook, 2005.
  4. ÇAMUR, Erol, “Türkiye’de Be inci Be Y ll k Plan Döneminde Sanayile me ve -hracat Te vik -çin Sa lanan Kredi -mkanlar ve Özel Sektör Taraf ndan Bu Amaç -le Kullan lan Krediler” 1990-1991 Hesap Uzmanlar Kurulu Konferanslar II, Maliye ve Gümrük Bakanl A.P.K.K.B. Yay n , Ankara, 1991.
  5. ÇIMAT, Ali ve BAHAR, Ozan, “Turizm Sektörünün Türkiye Ekonomisi -çindeki Yeri ve Önemi Üzerine Bir De erlendirme”, Akdeniz -.-.B.F. Dergisi, 6, 2003, s.1-18.
  6. Ç-LOKLU, -smail, “Te vik Politikalar n n Yönlendirme Gücü”, Hazine Dergisi, Ocak, 2000, s.29-48.
  7. Ç-LOKLU, -smail, “Te vik Sisteminin De erlendirilmesi”, Hazine Dergisi, Ekim, 1997, s.1-15.
  8. DURAN, Mustafa, Türkiye’de Yat r mlara Sa lanan Te vikler ve Etkinli i, Ekonomik Ara t rmalar Genel Müdürlü ü Dizisi, No:32, Hazine Yay n , Ankara. 2003.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

İsmail Aydoğuş Bu kişi benim

H Hüseyin Soybalı Bu kişi benim

Ahmet Baytok Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2006

Gönderilme Tarihi

8 Eylül 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver
1., İsmail Aydoğuş, H Hüseyin Soybalı, Ahmet Baytok. YUNANİSTAN İLE TÜRKİYE’DE UYGULANAN TURİZM YATIRIM TEŞVİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI. KOCATEPEİİBFD [Internet]. 01 Haziran 2006;8(1):1-22. Erişim adresi: https://izlik.org/JA93RK83SF


22365

Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan tüm çalışmalar CC BY-NC 4.0 lisansı ile açık erişim ve ücretsiz olarak lisanslanmaktadır.