Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DOĞAL İŞSİZLİK ORANI KAVRAMINA YÖNELİK TARTIŞMALAR VE POLİTİKA ÖNERİLERİ

Yıl 2002, Cilt: 4 Sayı: 1, 65 - 78, 01.01.2002

Öz

Orijinal Philips eğrisine bir alternatif olarak, Friedman ve Phelps uzun ve kısa dönemli iki ayrı zaman dilimi içeren Doğal işsizlik Oranı hipotezini geliştirdiler. Modelin altında yatan varsayım, birimlerin adaptif beklentileri olduğudur. Politika uygulamadaki anlamı ise; Hükümet tarafından açıklanan politikanın etkili olmayacağıdır. Yeni Klasik Hareket monetaristler tarafından atılan temeller üzerinde şekillenmiştir. Doğal oran hipotezine en büyük etkileri, adaptif beklentiler hipotezini rasyonel beklentiler kavramı içerisinde geliştirmeleri olmuştur. Rasyonel Beklentiler Teorisinde, doğal işsizlik oranı ile ilgili kullanılan tüm formüller rasyonel unsurlara dayandırılmıştır.
Yeni Keynesyenler Doğal oran hipotezi açısından en çok Yeni Klasiklerden farklılık gösterirler. Çünkü rasyonel beklentiler varsayımını reddederler. Bunun yerine hipotezin daha geleneksel biçimini, yani Friedman ve ilk Yeni Keynesyenlerden Edmund Phelps in önerdiği halini tercih ederler. Yeni Keynesyenler doğal işsizlik oranını, "enflasyonu hızlandırmayan işsizlik oranı" (NAIRU) olarak adlandırırlar.

Kaynakça

  • Kaynakçaya PDF dosyası içerisinden erişebilirsiniz.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hasan İslatince Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2002
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İslatince, H. (2002). DOĞAL İŞSİZLİK ORANI KAVRAMINA YÖNELİK TARTIŞMALAR VE POLİTİKA ÖNERİLERİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 65-78.

28220