Araştırma Makalesi

Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma

Cilt: 27 Sayı: 3 29 Eylül 2025
Burak Öz , Erol Yener *
PDF İndir
TR EN

Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma

Öz

Yirminci yüzyılın ortasından itibaren dünyada islami finansal ürünler hızlı bir şekilde yaygınlık göstermeye başlamış; geleneksel finansal ürünlere alternatif olarak ve İslam hukukçularının tasvip ettiği bu ürünler özellikle müslüman coğrafyada cazip bir hâl almıştır. Katılım bankacılığının hızla yayılmasının ardından, alternatif bir islami sigortacılık sisteminin oluşması elzem olarak görülmüş ve geleneksel sigortacılık sistemine alternatif olarak katılım sigortacılığı sistemi kurulmuştur. İlk olarak Sudan’da (1979) kurulmasının ardından, sistem hızla yaygınlaşmış ve özellikle İslam coğrafyasında bir “katılım sigortacılığı pazarı” oluşmuştur. Hâlihazırda küresel çapta 47 ülkede 300’ün üzerinde katılım sigorta şirketi bulunmaktadır ve 2021 yılı itibariyle bu şirketlerin pazar payı 73 milyar dolar seviyesindedir. Türkiye’de ise 2009 yılında faaliyete başlayan sistem, 2021 yılı sonu itibariyle 5,5 milyar TL ile sigortacılık sektörünün toplam pazar payının % 5,2’sine ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemlerde bu payın artması öngörülmektedir. Bu çalışma, bireylerin katılım sigortacılığını tercih nedenlerinin belirlenebilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda, rastgele seçilmiş olan mevcut ve potansiyel katılım sigortacılığı müşterileri çalışmaya dâhil edilmiş ve bireylerin katılım sigortacılığını tercih nedenleri araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler AHP tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilerin ışığında mevcut ve potansiyel katılım sigortacılığı müşterilerinin büyük çoğunluğunun (% 63,2) islami hassasiyetler sebebiyle katılım sigortacılığını tercih ettikleri sonucuna varılmıştır. Poliçenin fiyatı, satış kanalına olan yakınlık ve şirketin güvenilirliği hususlarının ise birbirine yakın sonuçlar göstererek katılım sigortacılığı müşterileri üzerinde, poliçe satın alma sebepleri arasında ikincil planda kaldığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Katılım Sigortacılığı, Sigortacılık, Tekafül, İslami Sigorta, AHP.

Kaynakça

  1. Alani, F. ve Yaacob, H. (2012). A study on takaful and conventional insurance preferences: The Case of Brunei. International Journal of Business and Social Science, 163-176.
  2. Alp, S. ve Engin, T. (2011). Trafik kazalarının nedenleri ve sonuçları arasındaki ilişkinin Topsis ve AHP yöntemleri kullanılarak analizi ve değerlendirilmesi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi , 65-87.
  3. Benkovic, S., Knežević, S., Delibašić, B. ve Mandic, K. (2017). Analysis of the efficiency of insurance companies in Serbia using the Fuzzy AHP and TOPSIS methods. Economic Research , 550-565.
  4. Caner Akın, G., Eren, Ö., Oral, H. V. ve Heperkan, H. A. (2020). Yeni bir risk değerlendirme yöntemi ile tersane işletmelerinin sınıflandırılması. Business & Management Studies: An International Journal , 232-254.
  5. Çakır, S. (2016). Türk sigortacılık sektöründe Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri (ÇKKV) ile performans ölçümü: BİST uygulaması. Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi , 127-147.
  6. Çalışkan, E. ve Eren, T. (2016). Bankaların performanslarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemiyle değerlendirilmesi. Ordu Üniversitesi Bilim Teknik dergisi , 85-107.
  7. Çiğdem, İ. ve Ertaş, F. C. (2018). Türkiye'de katılım sigortacılığı: modeller ve branşlar. Katılım Finans: Teorik ve Ampirik Çalışmalar , 368-380.
  8. Çoruh, E. ve Tortum, A. (2014). Türkiye'de illerin trafik güvenliğinin Analitik Hiyerarşi Prosesi(AHP) ile belirlenmesi. Ordu Üniversite Bilim Teknik Dergisi, 57-69.
  9. Demirdöğen, Y. ve Özdemir, O. (2019). Katılım (Takaful) sigortacılığı sektörün gelişimi ve mali açıdan değerlendirilmesi: Türkiye örneği. Katılım Finans: Teorik ve Ampirik Çalışmalar, 422-446.
  10. Doğu, E. ve Özgürel, B. (2008). Kalite Fonksiyon Göçerimi ile bireysel emeklilik sistemleri pazarlayan sigorta şirketlerinin teknik özelliklerinin incelenmesi üzerine bir çalışma. İsletme Fakültesi Dergisi , 33-45.

Kaynak Göster

APA
Öz, B., & Yener, E. (2025). Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27(3), 963-974. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1387693
AMA
1.Öz B, Yener E. Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma. AKÜSBD. 2025;27(3):963-974. doi:10.32709/akusosbil.1387693
Chicago
Öz, Burak, ve Erol Yener. 2025. “Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 27 (3): 963-74. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1387693.
EndNote
Öz B, Yener E (01 Eylül 2025) Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 27 3 963–974.
IEEE
[1]B. Öz ve E. Yener, “Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma”, AKÜSBD, c. 27, sy 3, ss. 963–974, Eyl. 2025, doi: 10.32709/akusosbil.1387693.
ISNAD
Öz, Burak - Yener, Erol. “Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 27/3 (01 Eylül 2025): 963-974. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1387693.
JAMA
1.Öz B, Yener E. Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma. AKÜSBD. 2025;27:963–974.
MLA
Öz, Burak, ve Erol Yener. “Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 27, sy 3, Eylül 2025, ss. 963-74, doi:10.32709/akusosbil.1387693.
Vancouver
1.Burak Öz, Erol Yener. Katılım Sigortacılığı ve Bireylerin Katılım Sigortacılığını Tercih Nedenlerine Yönelik Bir Araştırma. AKÜSBD. 01 Eylül 2025;27(3):963-74. doi:10.32709/akusosbil.1387693