Araştırma Makalesi

Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi

Cilt: 28 Sayı: 2 25 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi

Öz

Dijital enformasyon teknolojilerinin sebep olduğu değişimler, bireysel ve toplumsal anlamda farklı kavramsallaştırmalara ve tartışma biçimlerine olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Bu kavramsallaştırmalardan biri olan homo dijital, özneyi yeni tanımlama biçimlerinden biri olurken, buna bağlı olarak rızanın yeniden üretimi de günümüz öznesine dair bir diğer temel tartışmadır. Bu çalışma, modern özneyi düşünceye dayalı tartışmalar üzerinden konu alan Descartes’ten, tüketim ve performans olguları üzerinden tartışan Han’a kadar olan çalışmalar üzerinden ele alınmıştır. Sanayileşme ile birlikte bireyin emeğe yabancılaşması ile başlayan süreç, bugün dijital enformasyon teknolojileri ile birlikte öznede rızanın üretimini kolaylaştırmış ve bireyi kendine ve içinde yaşadığı topluma karşı da yabancılaştırmıştır. Çalışmada yabancılaşma, rıza üretimi ve homo dijital kavramlarının yanında ikna teknolojilerinin kavramsallaştırmalarından biri olan captology ve dijital dünyada değişen yönetim biçimlerinden biri olan ve rızanın yeni üretim biçimi olan enfokrasinin kavramsal analizi yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı, modern dönem ile başlayan ve günümüzde de devam eden öznenin değişim biçimlerinin tarihsel serüvenini incelemek ve buradan hareketle dijitalleşmenin yabancılaşma ve rıza üretiminde nasıl etkili olduğunu anlamaya çalışmaktır. Araştırmanın sorusu ise araştırmanın amacına bağlı olarak dijital enformasyon teknolojilerinin günümüz öznesini rıza üretmede nasıl etkinleştirdiğini ve ayrıca yeni yabancılaşma biçimi olarak homo dijital kavramının günümüz öznesini nasıl tanımladığıdır. Son olarak çalışmanın yöntem ve yaklaşımı, literatüre bağlı olarak özneye dair modernizmdeki ilk tartışmalardan günümüzdeki tartışmalara değin bahsi geçen birtakım konuların karşılaştırmalı bir analizini yapmak ve tartışmayı kavramsal çözümleme üzerinden devam ettirmektir.

Anahtar Kelimeler

Yabancılaşma, Rıza Üretimi, Enfokrasi, Captology, Homo Dijital

Destekleyen Kurum

Çalışma herhangi bir kurum tarafından desteklenmiyor.

Etik Beyan

Çalışma tüm etik kurallar dikkate alınarak yazılmıştır.

Teşekkür

Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisine ve Tüm Ekibine, Sosyal Bilimlere Sağlamış Oldukları Katkılardan Ötürü Teşekkürlerimi Sunuyorum.

Kaynakça

  1. Kaynakça Andrew, E. (1970). Work and freedom in Marcuse and Marx. Canadian Political Science Association and the Société québécoise de science politique, 3(2), 241-256. Erişim adresi: https://www.jstor.org/stable/i362125
  2. Baudrillard, J. (2011). Simülakrlar ve simülasyon (O. Adanır Çev.). Ankara: Doğu Batı Yayınları.
  3. Bauman, Z. (1988). Freedom. England: Open University Press.
  4. Bauman, Z. (2018). Parçalanmış hayat (İ. Türkmen Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  5. Bauman, Z. ve Lyon, D. (2020). Akışkan gözetim (E. Yılmaz Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  6. Bauman, Z. (2021). Akışkan hayat (İ. Türkmen Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  7. Bernays, E. L. (1923). Crystallizing public opinion. United States of America: Liveright Publishing Corporation New York.
  8. Box, R. C. (2011). Marcuse was right: one-dimensional society in the twenty-first century. Administrative Theory & Praxis, 33(2), 169-191. Erişim adresi: https://www.jstor.org/stable/29783181
  9. Boehnert, J. (2021). Twitter Toplumsal Fabrikasındaki Çelişkiler: Kylie Jarrett’ın Bölümü Üzerine Düşünceler (G. Boztepe Çev.). Büyük Veri Çağında Kapitalizm, Emek ve Siyaset Üzerine Disiplinlerarası Yaklaşımlar, Dijital Nesneler, Dijital Özneler, D. Chandler & C. Fuchs (Ed.). İstanbul: NotaBene Yayınları.
  10. Curley, E. M. (1993). Analysis in the meditations: the quest for clear and distinct ıdeas. S. Tweyman (Ed.), Rene Descartes meditations on first philosophy içinde (s.159-184). London: Routledge.

Kaynak Göster

APA
Aykut, G. (2026). Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 28(2), 602-615. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1842542
AMA
1.Aykut G. Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi. AKÜSBD. 2026;28(2):602-615. doi:10.32709/akusosbil.1842542
Chicago
Aykut, Gözde. 2026. “Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 28 (2): 602-15. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1842542.
EndNote
Aykut G (01 Haziran 2026) Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 28 2 602–615.
IEEE
[1]G. Aykut, “Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi”, AKÜSBD, c. 28, sy 2, ss. 602–615, Haz. 2026, doi: 10.32709/akusosbil.1842542.
ISNAD
Aykut, Gözde. “Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 28/2 (01 Haziran 2026): 602-615. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1842542.
JAMA
1.Aykut G. Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi. AKÜSBD. 2026;28:602–615.
MLA
Aykut, Gözde. “Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 28, sy 2, Haziran 2026, ss. 602-15, doi:10.32709/akusosbil.1842542.
Vancouver
1.Gözde Aykut. Günümüz Öznesinde Yeni Yabancılaşma Biçimi Olarak Homo Dijital ve Rızanın Yeniden Üretimi. AKÜSBD. 01 Haziran 2026;28(2):602-15. doi:10.32709/akusosbil.1842542