Bu çalışmada Afyonkarahisar ilinde
yetiştirilen kazlarda cinsiyet ve yaşın karkas özellikleri üzerine etkisi tespit
edilmeye çalışılmıştır. Afyonkarahisar ilinde yetiştirilen kazlardan 8-9 aylık,
19-20 aylık yaşta ve her yaş grubundan 12 erkek ve 12 dişi kaz kesilerek kesim
ve karkas özellikleri belirlenmiştir. İncelenen özelliklerden kesim öncesi
canlı ağırlık 8-9 aylık ve 19-20 aylık yaştaki erkek ve dişi kazlar için
sırasıyla; 4.08±0.49 kg ve 4.49±0.56 kg, 4.57±0.25 kg ve 4.00±0.64 kg; sıcak
karkas ağırlığı, 2.59±0.38 kg ve 2.82±0.38 kg,
2.93±0.2 kg ve 2.48±0.41 kg; soğuk karkas ağırlığı, 2.51±0.4 kg ve
2.81±0.35 kg, 2.86±0.26 kg ve 2.46±0.42 kg olarak belirlenmiştir. Yaş grupları
arasında canlı ağırlık, abdominal yağ, soğuk karkas, boyun, kanat, sırt
ağırlığı ortalamaları (p<0.01, p<0.05) düzeyinde önemli bir farklılık
göstermiştir. Cinsiyet grupları arasında canlı ağırlık, baş, sıcak karkas,
soğuk karkas, boyun, göğüs ve sırt ağırlığı ortalamaları (p<0.01, p<0.05)
düzeyinde önemli bir farklılık göstermiştir. Elde edilen sonuçlara göre,
Afyonkarahisar ilindeki yerli kazların besi için uygun olabileceği sonucuna
varılmıştır. Bu çalışmanın amacı; kaz etinin tüketiciler arasında tercih
edilebilir bir protein kaynağı olmasını sağlamak üzere, bu alanda yapılan
sınırlı sayıdaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamaktır.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
17.KARİYER.248
Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri ve Koordinasyon Birimi tarafından 17.KARİYER.248 numaralı proje ile desteklenmiştir.
In this
study, the effect of sex and age on carcass characteristics of geese reared in
Afyonkarahisar province was determined. 12
male and 12 female geese of 8-9 months old, 19-20 months old and all age groups
were slaughter and carcass characteristics were determined. The live
weight of pre-slaughtered male and female geese were 8-9 months old and 19-20
months old, respectively; 4.08 ± 0.49 kg and 4.49 ± 0.56 kg, 4.57 ± 0.25 kg and
4.00 ± 0.64 kg; hot carcass weight, 2.59 ± 0.38 kg and 2.82 ± 0.38 kg, 2.93 ±
0.2 kg and 2.48 ± 0.41 kg; cold carcass weight was determined as 2.51 ± 0.4 kg
and 2.81 ± 0.35 kg, 2.86 ± 0.26 kg and 2.46 ± 0.42 kg. There was a
significant difference between the age groups in terms of live weight,
abdominal fat, cold carcass, neck, wing, back weight (p <0.01, p <0.05).
There was a significant difference between the sex groups in the mean of body
weight, head, hot carcass, cold carcass, neck, chest and back weight (p
<0.01, p <0.05). The
obtained data showed that local geese in the region may be suitable for
fattening in terms of slaughter and carcass characteristics. The aim of this study is to
contribute to a limited number of scientific studies in this field in order to
make goose meat a preferable source of protein among consumers.
17.KARİYER.248
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 17.KARİYER.248 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 13 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1 |