Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Afyonkarahisar İlinde Yetiştirilen Yerli Kazlarda Cinsiyet ve Yaşın Karkas Özellikleri Üzerine Etkisi

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 21 - 26, 15.06.2020

Öz

Bu çalışmada Afyonkarahisar ilinde
yetiştirilen kazlarda cinsiyet ve yaşın karkas özellikleri üzerine etkisi tespit
edilmeye çalışılmıştır. Afyonkarahisar ilinde yetiştirilen kazlardan 8-9 aylık,
19-20 aylık yaşta ve her yaş grubundan 12 erkek ve 12 dişi kaz kesilerek kesim
ve karkas özellikleri belirlenmiştir. İncelenen özelliklerden kesim öncesi
canlı ağırlık 8-9 aylık ve 19-20 aylık yaştaki erkek ve dişi kazlar için
sırasıyla; 4.08±0.49 kg ve 4.49±0.56 kg, 4.57±0.25 kg ve 4.00±0.64 kg; sıcak
karkas ağırlığı, 2.59±0.38 kg ve 2.82±0.38 kg, 
2.93±0.2 kg ve 2.48±0.41 kg; soğuk karkas ağırlığı, 2.51±0.4 kg ve
2.81±0.35 kg, 2.86±0.26 kg ve 2.46±0.42 kg olarak belirlenmiştir. Yaş grupları
arasında canlı ağırlık, abdominal yağ, soğuk karkas, boyun, kanat, sırt
ağırlığı ortalamaları (p<0.01, p<0.05) düzeyinde önemli bir farklılık
göstermiştir. Cinsiyet grupları arasında canlı ağırlık, baş, sıcak karkas,
soğuk karkas, boyun, göğüs ve sırt ağırlığı ortalamaları (p<0.01, p<0.05)
düzeyinde önemli bir farklılık göstermiştir. Elde edilen sonuçlara göre,
Afyonkarahisar ilindeki yerli kazların besi için uygun olabileceği sonucuna
varılmıştır. Bu çalışmanın amacı; kaz etinin tüketiciler arasında tercih
edilebilir bir protein kaynağı olmasını sağlamak üzere, bu alanda yapılan
sınırlı sayıdaki bilimsel çalışmalara katkı sağlamaktır. 

Destekleyen Kurum

Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

17.KARİYER.248

Teşekkür

Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri ve Koordinasyon Birimi tarafından 17.KARİYER.248 numaralı proje ile desteklenmiştir.

Kaynakça

  • 1. KIRMIZIBAYRAK, T., ÖNK, K., YAZICI K. (2011). Kars ilinde serbest çiftlik koşullarında yetiştirilmiş yerli ırk kazların kesim ve karkas özellikleri üzerine yaş ve cinsiyetin etkisi. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 17(1): 41-45
  • 2. TİLKİ, M., İNAL, Ş. (2004). Türkiye’de yetiştirilen değişik orjinli kazların verim özellikleri ııı. kesim ve karkas özellikleri. Türk J Vet Anim Sci. 28, 165-171.
  • 3. ÇELİK B., BOZKURT Z. (2009). Muş yöresi yerli kazlarında kesim ve karkas özellikleri. Lalahan Hay. Araşt. Derg. 49(1) 37-46.
  • 4. YAKAN, A., ELMALI, D. A.. ELMALI, M., ŞAHİN, T., MOTOR, S., CAN, Y. (2012). Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazlarda karkas ve et kalitesi özellikleri. Kafkas Univ.Vet Fak Derg 18(4): 663-670.
  • 5. SPSS for Windows Release 10. 27 Oct 1999 Copyright (SPSS inc 1989-1999).
  • 6. SARICA, M., BOZ, M.A., YAMAK, U.S. (2015). Yozgat ili halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların kesim ve karkas özellikler. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknolojisi Dergisi, 3(3): 142-147.
  • 7. İŞGÜZAR, E., PİNGEL, H. (2003) Growth, carcass composition and nutrient of meat of different local geese in ısparta region of Turkey. Arch. Tierz., Dummerstorf 46(1), 71-76.
  • 8. TİLKİ, M., SAATÇİ, M., KIRMIZIBAYRAK, T., AKSOY, A.R. (2004). Kars ili Boğazköy’de yetiştirilen kazların kesim ve karkas özellikleri. Kafkas Üniv. Vet.Fak. Derg. 10(2): 143-146.
  • 9. KIRMIZIBAYRAK, T. (2002). Kars İlinde halk elinde yetiştirilen yerli ırk kazların kesim ve karkas özellikleri. Turk J Vet Anim Sci. 26, 667-670.
  • 10. SOLE, M., DOMENECH, V., CLEMENTE, I., POLVİLLO O, V. J, VERONA, C., RUBİ, M., MOLİNA, A. (2016). Carcass and meat quality traits in an Embden x Toulouse goose cross raised in organic dehesa. Asian Australas. J.Anim.Sci. 29(6): 8388-844.
  • 11. ÜNAL, Y., KAYA, İ., SAATÇİ, M., YILDIZ, S., ÖNCÜER, A. (2005). Farklı protein düzeylerinde beslemenin kazlarda besi performansına etkisi. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg. 45(1) 33-39.
  • 12. MAZANOWSKI, A., SMALEC,E. (1998). Rearing performance of 12 week old crossbreds of genders and geese from genetic reserve flocks compared with White Koluda. Rocz. Nauk. Zoot.25: 191-205.
  • 13. BOZ, M.A. (2015). Doğal ve yapay kuluçka ile elde edilen kazların entansif koşullarda büyüme, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Samsun.
  • 14. PINGEL, H. (2011). Waterfowl Production for Food Security. Lohmann İnformation 46(2): 32-42.
  • 15. ALKAN, S., EREN, E.(2019). Investigation of Goose Breeding in Agrı Province. Mediterranean Agricultural Sciences. 32(2):251-256.
  • 16. GELDENHUYS, G., HOFFMAN, C.L., MULLER, N. (2013). The Effect of Season, Sex and Portion on the Carcass Characteristics, pH, Color and Proximate Composition of Egyptian Goose (Alopochen aegyptiacus) meat. Poultry Science. 92:3283-3291.

The Effect of Gender and Age on Carcass Characteristics in Geese Grown in Afyonkarahisar Province

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 21 - 26, 15.06.2020

Öz

In this
study, the effect of sex and age on carcass characteristics of geese reared in
Afyonkarahisar province was determined.
12
male and 12 female geese of 8-9 months old, 19-20 months old and all age groups
were slaughter and carcass characteristics were determined. The live
weight of pre-slaughtered male and female geese were 8-9 months old and 19-20
months old, respectively; 4.08 ± 0.49 kg and 4.49 ± 0.56 kg, 4.57 ± 0.25 kg and
4.00 ± 0.64 kg; hot carcass weight, 2.59 ± 0.38 kg and 2.82 ± 0.38 kg, 2.93 ±
0.2 kg and 2.48 ± 0.41 kg; cold carcass weight was determined as 2.51 ± 0.4 kg
and 2.81 ± 0.35 kg, 2.86 ± 0.26 kg and 2.46 ± 0.42 kg. There was a
significant difference between the age groups in terms of live weight,
abdominal fat, cold carcass, neck, wing, back weight (p <0.01, p <0.05).
There was a significant difference between the sex groups in the mean of body
weight, head, hot carcass, cold carcass, neck, chest and back weight (p
<0.01, p <0.05).
The
obtained data showed that local geese in the region may be suitable for
fattening in terms of slaughter and carcass characteristics.
The aim of this study is to
contribute to a limited number of scientific studies in this field in order to
make goose meat a preferable source of protein among consumers. 

Proje Numarası

17.KARİYER.248

Kaynakça

  • 1. KIRMIZIBAYRAK, T., ÖNK, K., YAZICI K. (2011). Kars ilinde serbest çiftlik koşullarında yetiştirilmiş yerli ırk kazların kesim ve karkas özellikleri üzerine yaş ve cinsiyetin etkisi. Kafkas Univ Vet Fak Derg. 17(1): 41-45
  • 2. TİLKİ, M., İNAL, Ş. (2004). Türkiye’de yetiştirilen değişik orjinli kazların verim özellikleri ııı. kesim ve karkas özellikleri. Türk J Vet Anim Sci. 28, 165-171.
  • 3. ÇELİK B., BOZKURT Z. (2009). Muş yöresi yerli kazlarında kesim ve karkas özellikleri. Lalahan Hay. Araşt. Derg. 49(1) 37-46.
  • 4. YAKAN, A., ELMALI, D. A.. ELMALI, M., ŞAHİN, T., MOTOR, S., CAN, Y. (2012). Halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazlarda karkas ve et kalitesi özellikleri. Kafkas Univ.Vet Fak Derg 18(4): 663-670.
  • 5. SPSS for Windows Release 10. 27 Oct 1999 Copyright (SPSS inc 1989-1999).
  • 6. SARICA, M., BOZ, M.A., YAMAK, U.S. (2015). Yozgat ili halk elinde yetiştirilen beyaz ve alaca kazların kesim ve karkas özellikler. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknolojisi Dergisi, 3(3): 142-147.
  • 7. İŞGÜZAR, E., PİNGEL, H. (2003) Growth, carcass composition and nutrient of meat of different local geese in ısparta region of Turkey. Arch. Tierz., Dummerstorf 46(1), 71-76.
  • 8. TİLKİ, M., SAATÇİ, M., KIRMIZIBAYRAK, T., AKSOY, A.R. (2004). Kars ili Boğazköy’de yetiştirilen kazların kesim ve karkas özellikleri. Kafkas Üniv. Vet.Fak. Derg. 10(2): 143-146.
  • 9. KIRMIZIBAYRAK, T. (2002). Kars İlinde halk elinde yetiştirilen yerli ırk kazların kesim ve karkas özellikleri. Turk J Vet Anim Sci. 26, 667-670.
  • 10. SOLE, M., DOMENECH, V., CLEMENTE, I., POLVİLLO O, V. J, VERONA, C., RUBİ, M., MOLİNA, A. (2016). Carcass and meat quality traits in an Embden x Toulouse goose cross raised in organic dehesa. Asian Australas. J.Anim.Sci. 29(6): 8388-844.
  • 11. ÜNAL, Y., KAYA, İ., SAATÇİ, M., YILDIZ, S., ÖNCÜER, A. (2005). Farklı protein düzeylerinde beslemenin kazlarda besi performansına etkisi. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg. 45(1) 33-39.
  • 12. MAZANOWSKI, A., SMALEC,E. (1998). Rearing performance of 12 week old crossbreds of genders and geese from genetic reserve flocks compared with White Koluda. Rocz. Nauk. Zoot.25: 191-205.
  • 13. BOZ, M.A. (2015). Doğal ve yapay kuluçka ile elde edilen kazların entansif koşullarda büyüme, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi. Doktora Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Samsun.
  • 14. PINGEL, H. (2011). Waterfowl Production for Food Security. Lohmann İnformation 46(2): 32-42.
  • 15. ALKAN, S., EREN, E.(2019). Investigation of Goose Breeding in Agrı Province. Mediterranean Agricultural Sciences. 32(2):251-256.
  • 16. GELDENHUYS, G., HOFFMAN, C.L., MULLER, N. (2013). The Effect of Season, Sex and Portion on the Carcass Characteristics, pH, Color and Proximate Composition of Egyptian Goose (Alopochen aegyptiacus) meat. Poultry Science. 92:3283-3291.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Günnur Peşmen 0000-0002-9164-6629

Ahmet Yönetken 0000-0003-1844-7233

Proje Numarası 17.KARİYER.248
Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi 13 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Peşmen, G., & Yönetken, A. (2020). The Effect of Gender and Age on Carcass Characteristics in Geese Grown in Afyonkarahisar Province. International Journal of Engineering Technology and Applied Science, 3(1), 21-26.