In this study, for the determination of cholesterol amperometric Prussian blue (PB) based amperometric biosensors were prepared. For this purpose, the cross-linking techniques using glutaraldehyde medium containing gelatin and PB and cholesterol oxidase (COX) enzyme was immobilized on the surface of the screen-printed electrode. SPE / PB / COX was observed that the electrodes are suitable for the determination of cholesterol and optimization study was performed using the enzyme electrodes. SPE / PB / COX enzyme optimum amount of gelatin to the electrodes, glutaraldehyde ratio of concentration, buffer type, buffer concentration, respectively, in phosphate buffer; 0.002 g, 0.5%, 0.02 M, 0.05 M; pH was set at 7.5. The enzyme electrode linear operating range for cholesterol, 2 × 10-6-2 × 10-5 M, observed ability to limit 2 × 10-6 M, response time of 50 h and shelf-life was found to be about a month. Optimization of SPE/PB/COX cholesterol biosensor preparation was successfully achieved.
Bu çalışmada, kolesterol amperometrik tayini için Prusya mavisi (PB) temelli amperometrik biyosensörler hazırlandı. Bu amaçla, jelatin ve gluteraldehit içeren ortam kullanılarak çapraz bağlama tekniği ile PB ve kolesterol oksidaz (COx) enzimi screen-printed elektrotların (SPE) yüzeyine immobilize edildi. SPE/PB/COx elektrotların kolesterol tayini için uygun oldukları gözlendi ve optimizasyon çalışmaları bu enzim elektrotları kullanılarak yapıldı. SPE/PB/COx enzim elektrodu için optimum jelatin miktarı, gluteraldehit oranı, PB derişimi, tampon cinsi, tampon derişimi, sırasıyla fosfat tamponu; 0,002 g, % 0.5, 0.02 M, 0.05 M; pH:7,5 olarak belirlendi. Enzim elektrodun, kolesterol için doğrusal çalışma aralığı 2×10-6-2×10-5 M, gözlenebilme sınırı 2×10-6 M, cevap süresi 50 s ve raf ömrü yaklaşık bir ay olarak bulundu. SPE/PB/COX kolesterol biyosensörü hazırlanması optimizasyonu başarılı bir şekilde elde edildi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji , Nükleer Fizik, Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 6 Haziran 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1 |