Güncel Sayı

Cilt: 7 Sayı: 1, 15.06.2024

Yıl: 2024
Doç. Dr. Abdullah GENÇ ısparta uygulamalı bilimler üniversitesi 0000-0002-7699-2822
Elektrik Mühendisliği, Mühendislik Elektromanyetiği, Elektronik, Elektronik Harp, Radyo Frekansı Mühendisliği, İletişim Mühendisliği, Mühendislik
Prof. Dr. Ahmet UYUMAZ Burdur Mehmet Akif Ersoy University 0000-0003-3519-0935
İçten Yanmalı Motorlar, Otomotiv Yanma ve Yakıt Mühendisliği
Biyomedikal Bilimler ve Teknolojiler, Yeni Ürün Geliştirme, Katmanlı Üretim, CAD/CAM Sistemleri, Biyomekanik, Makine Mühendisliği
Makine Mühendisliği, İçten Yanmalı Motorlar, Otomotiv Yanma ve Yakıt Mühendisliği
Mühendislik, Elektronik, Elektrik Mühendisliği
Otomotivde Isı Transferi, Kimyasal Termodinamik ve Enerji Bilimi, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Elektrokimyasal Enerji Depolama ve Dönüşüm, Otomotiv Yanma ve Yakıt Mühendisliği
Görüntü İşleme, Derin Öğrenme, Yapay Zeka, Elektrik Makineleri ve Sürücüler, Üretimde Optimizasyon, Hassas Tarım Teknolojileri
Otomotiv Mühendisliği, İçten Yanmalı Motorlar, Otomotiv Mühendisliği ve Malzemeleri, Otomotiv Yanma ve Yakıt Mühendisliği, Taşıt Tekniği ve Dinamiği
Otomotiv Yanma ve Yakıt Mühendisliği, Termodinamik ve İstatistiksel Fizik, Kimyasal Termodinamik ve Enerji Bilimi, Enerji Üretimi, Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç), İçten Yanmalı Motorlar
Dr. Öğr. Üyesi Rabia TOPRAK KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-3306-1163
Kablosuz Haberleşme Sistemleri ve Teknolojileri (Mikro Dalga ve Milimetrik Dalga dahil), Elektrik Mühendisliği (Diğer), Mühendislik Elektromanyetiği, Elektrik Mühendisliği, Biyomedikal Tanı, Elektronik Enstrümantasyon, Antenler ve Yayılma
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk ATASOY Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Malzeme Tasarım ve Davranışları
Dr. Öğr. Üyesi Tolga ÖZER AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Güç Elektroniği, Elektrik Enerjisi Üretimi (Yenilenebilir Kaynaklar Dahil, Fotovoltaikler Hariç), Akıllı Robotik
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk GÜLER AFYON KOCATEPE UNIVERSITY, FACULTY OF TECHNOLOGY 0000-0002-3344-341X
Akışkan Akışı, Isı ve Kütle Transferinde Deneysel Yöntemler, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Enerji Üretimi, Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç)
Katı Mekanik, Sonlu Elemanlar Analizi, Endüstriyel Ürün Tasarımı, Kontrol Mühendisliği, Mekatronik ve Robotik, Mekatronik Mühendisliği, Biyomekanik, Makine Tasarımı ve Makine Elemanları
Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Ayhan BAYDIR Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi 0000-0001-7136-7860
Otomotiv Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği (Diğer), Otomotiv Yanma ve Yakıt Mühendisliği, İçten Yanmalı Motorlar

  • Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik Teknolojileri ve Uygulamalı Bilimler Dergisi temel ve mühendislik bilimlerindeki son bilimsel/teknik gelişmeleri ilgili bilim insanlarına ve okuyucularına ulaştırmayı hedefler. Dergi, temel bilimler ve mühendisliğin hem deneysel hem de kuramsal çalışmalarını kendisine konu edinir.

  • Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik Teknolojileri ve Uygulamalı Bilimler Dergisi (AKU-IJETAS)(e-ISSN:2667-4165), mühendisliğin tüm konularını kapsayan multidisipliner bir dergidir. Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Dergisi temel ve mühendislik bilimlerindeki son bilimsel/teknik gelişmeleri ilgili bilim insanlarına ve okuyucularına ulaştırmayı hedefler. Dergi, temel bilimler ve mühendisliğin hem deneysel hem de kuramsal çalışmalarını kendisine konu edinir.

Yazım Kuralları

Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik Teknolojileri ve Uygulamalı Bilimler dergisi, Fen ve Mühendislik alanlarında yapılan önemli, özgün ve kaliteli araştırma ve çalışmaları içeren bir dergidir. Dergide yayınlanacak makalelerin yazım esasları aşağıda verilmektedir. Tüm makaleler bilimsel katkıları, orjinallikleri ve içerikleri açısından bilimsel komite tarafından değerlendirilirler. Yazarlar verilerinin doğruluğundan sorumludurlar. Dergi gerekli gördüğü yerlerde dil ve yazım ile ilgili uygun düzeltmeleri yapma hakkını saklı tutar. Makaleler gerekli görüldüğünde revizyon yapılmak üzere sorumlu yazara geri gönderilebilir. Dergide basılan yazılar derginin malı haline gelir ve yazıların telif hakkı “Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik  ve Uygulamalı Bilimler”  dergisi adına alınır. Daha önce herhangi bir dilde basılmış yazılar dergide basılmak üzere değerlendirilmez. Yazarlar Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik  ve Uygulamalı Bilimler Dergisi’ne gönderdikleri bir yazıyı başka bir dergiye gönderemezler. Makalelerde yapılacak tüm değişiklerde yazar ve basım evinin izni alınır.
Yazarlar online sistem üzerinden (e-manuscript) makale ile birlikte “üst yazı” ve “Telif hakkı devir formu” göndermek zorundadırlar (Telif hakkı devir formu makale kabul edildikten sonra da gönderilebilir). Makale ile birlikte gönderilen üst yazıda makale içindeki bilgilerin herhangi bir kısmının daha önce elektronik ortam dahil yayınlanıp yayınlanmadığı veya değerlendirilmek üzere gönderilip gönderilmediği bildirilmelidir. Üst yazıda iletişim kurulacak yazarın adresi, telefonu, fax numarası ve e-posta adresi olmalıdır.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Uluslararası Mühendislik  ve Uygulamalı Bilimler Dergisine sunulacak makalelerde yazım düzeni sağlamak için hazırlanmış bu örneğe, derginin web sayfasındaki “Örnek makale” den ulaşabilirsiniz. Lütfen makale sunumunuzu MS-Word® formatında hazırlayınız.
Sunulan makaleler ilgili alan editörleri tarafından incelenip değerlendirilecek, makalenin durumu hakkında yayın sahibi bilgilendirilecektir.

NOT: MAKALE YAZIMINDA AŞAĞIDA VERİLEN ÖRNEK MAKALE ŞABLONUNU KULLANINIZ..

Yazım dili Türkçe veya İngilizce’dir.
-Kenar Boşlukları; (Sağ-Sol-Alt-Üst) 2 cm olmalıdır.
-Sütun Ölçüleri; Sütün Genişliği 8,15 cm , Aralık 0,7 cm olmalıdır.
Başlık; 16 Punto, Calibri font, Sola Hizalı ve İlk Harfleri Büyük Olmalıdır (ve, ile vs. hariç)
-Anahtar kelimler; maksimum 6 tane, 9 punto, Calibri font ve ortalanmış olmalıdır. Anahtar kelimelerin ilk harfleri büyük olmalı ve “;” ile ayrılmalıdır.
-Özet; Türkçe ve İngilizce olarak  250 kelimeyi aşmamalı ve paragraf kullanılmamalıdır. Özet 9 punto, Calibri font ve iki yana hizalı olmalıdır.
-Metin; çift sütun halinde Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümlerinden oluşan makale metni Calibri ile yazılmış 11 punto, Aralıklar 0 cm, Birden Çok (1.15 cm) satır aralığı ve iki yana hizalı olacak şekilde biçimlendirilmelidir. Her bir sayfa için kenar boşlukları her yönden 2 cm olmalıdır. Gerekirse Bulgular ve Tartışma kısımları birlikte verilebilir. Bu durumda Sonuç ayrı bir başlık altında verilmelidir. Metin gerektiğinde numaralandırılmış alt baslıklar içerebilir. Her alt başlık içinde bulunduğu ana başlık altında kendi içerisinde sıralanmalıdır. Örneğin; 2.1., 2.2., 2.3. vb.
-Şekiller; Şekiller; JPEG veya TIFF formatında olmalı, Excel uzantısı olarak sunulmamalıdır. Şekil yazıları şeklin altında, Calibri font, 10 punto olmalıdır. Şekiller makale metnine gömülmeli ve ayrı bir dosya olarak da makale sunumu sırasında gönderilmelidir. Şekiller siyah-beyaz veya gri tonlamalı olacak şekilde sunulmalıdır. Şekillerin genişliği iki sütun için 8 cm’yi, tek sütun için ise 17 cm’yi geçmemelidir.
-Tablo; isimleri tablonun üst tarafında olmalı, Calibri font ve 10 punto ile yazılmalıdır. Tablo örneği için örnek (kılavuz) makaleye bakınız.
-Kaynaklar; (Girinti: Özel Asılı 0.5 cm ) metin içerisinde yuvarlak parantez içerisinde yazar soy ismi ve yıl olarak verilmelidir. (Ayrıntı için lütfen örnek (kılavuz) makaleye bakınız). Kaynaklar dizininde ise aşağıdaki gibi verilmelidir. Yazarın soyadı, adının baş harfleri, yayın yılı. Makalenin başlığı. Derginin uzun adı (İtalik), cilt numarası (varsa no), sayfa aralığı. Yazarın soyadı, adının baş harf(ler)i, yılı. Kitabın adı. cilt numarası, varsa editör(ler), yayınlayan yer, sayfa aralığı. Yazarın soyadı, adının baş harf(ler)i, tezin yılı. Tezin adı, tezin cinsi (Yüksek lisans, doktora), tezin sunulduğu enstitü, sunulduğu yer, toplam sayfa. 

Yazılar ICMJE (Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing ve Publication of Scholarly Work in Medical Journals) (Aralık 2015'te güncellenmiştir - http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf) standartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır.

Yayın Etiği
Yayın Etiği ve Hatalı Uygulama Beyanı
Bölüm A: Yayın ve yazarlık

Gönderilen tüm makaleler, belirli bir makale alanında uzman olan en az iki hakem tarafından sıkı bir hakemlik sürecine tabidir.
Gözden geçirme süreci kör bir hakem incelemesidir.
İncelemede dikkate alınan faktörler alaka düzeyi, sağlamlık, önem, özgünlük, okunabilirlik ve dildir.
Olası kararlar arasında kabul, revizyonlarla kabul veya ret yer alır.
Yazarlar bir gönderiyi revize etmeye ve yeniden göndermeye teşvik edilirse, revize edilen teklifin kabul edileceğine dair hiçbir garanti yoktur.
Reddedilen makaleler yeniden incelenmeyecektir.
Kağıdın kabulü, iftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili olarak daha sonra yürürlükte olacak yasal gerekliliklerle sınırlandırılmıştır.
Birden fazla yayına araştırma dahil edilemez

.AKU-IJETAS, Uluslararası hakemli bir dergi olup yılda iki kez yayınlanır. Dergimiz herhangi bir ücret talep etmemektedir. Makalelerin tümüne açık erişimle ulaşılabilir ve tam metin olarak indirilebilir.

Bölüm B: Yazarların sorumlulukları

Yazarlar, makalelerinin orijinal eserleri olduğunu onaylamalıdır.
Yazarlar, makalenin daha önce başka bir yerde yayınlanmadığını onaylamalıdır.
Yazarlar, makalenin halihazırda başka bir yerde yayınlanmak üzere düşünülmediğini onaylamalıdır.
Yazarlar hakem değerlendirme sürecine katılmalıdır.
Yazarlar, hataların geri çekilmesini veya düzeltilmesini sağlamakla yükümlüdür.
Makalede adı geçen tüm Yazarlar araştırmaya önemli ölçüde katkıda bulunmuş olmalıdır.
Yazarlar, makaledeki tüm verilerin gerçek ve gerçek olduğunu belirtmelidir.
Yazarlar, herhangi bir çıkar çatışmasını Editörlere bildirmelidir.
Yazarlar, makalelerinin oluşturulmasında kullanılan tüm kaynakları tanımlamalıdır.
Yazarlar, yayınlanmış makalelerinde buldukları hataları Editörlere bildirmelidir.
Bölüm C: Hakemlerin sorumlulukları

Hakemler, kağıtlarla ilgili tüm bilgileri gizli tutmalı ve bunları ayrıcalıklı bilgi olarak ele almalıdır.
İncelemeler, yazarın kişisel eleştirisi olmaksızın nesnel bir şekilde yürütülmelidir
Hakemler, destekleyici argümanlarla görüşlerini açıkça ifade etmelidir
Hakemler, yazarlar tarafından alıntı yapılmayan ilgili yayınlanmış çalışmayı tanımlamalıdır.
Hakemler ayrıca, incelenen makale ile kişisel bilgilerine sahip oldukları diğer yayınlanmış makaleler arasında herhangi bir önemli benzerlik veya örtüşme olup olmadığını Baş Editörün dikkatine çağırmalıdır.
Hakemler, rekabete dayalı, işbirliğine dayalı veya diğer ilişkilerden veya makalelerle bağlantılı herhangi bir yazar, şirket veya kurumla bağlantıdan kaynaklanan çıkar çatışmaları bulunan makaleleri incelememelidir.
Bölüm D: Editörlerin sorumlulukları

Editörler bir makaleyi reddetme / kabul etme konusunda tam sorumluluk ve yetkiye sahiptir.
Editörler, yayının içeriğinden ve genel kalitesinden sorumludur.
Editörler, yayını iyileştirmeye çalışırken her zaman yazarların ve okuyucuların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalıdır.
Editörler, makalelerin kalitesini ve akademik kayıtların bütünlüğünü garanti etmelidir.
Editörler, hata sayfası yayınlamalı veya gerektiğinde düzeltmeler yapmalıdır.
Editörler, araştırmanın finansman kaynaklarının net bir resmine sahip olmalıdır.
Editörler, kararlarını yalnızca makalelerin önemi, özgünlüğü, açıklığı ve yayının kapsamıyla alaka düzeyine dayandırmalıdır.
Editörler ciddi bir neden olmaksızın kararlarını tersine çevirmemeli ve önceki editörlerin kararlarını bozmamalıdır.
Editörler, hakemlerin anonimliğini korumalıdır.
Editörler, yayınladıkları tüm araştırma materyallerinin uluslararası kabul görmüş etik kurallara uygun olmasını sağlamalıdır.
Editörler, yalnızca makul ölçüde emin olduklarında bir makaleyi kabul etmelidir.
Editörler, bir makale yayınlanmış olsun ya da olmasın, suistimalden şüpheleniyorlarsa harekete geçmeli ve soruna bir çözüm bulmakta ısrar etmek için tüm makul çabaları göstermelidir.
Editörler makaleleri şüpheye dayalı olarak reddetmemelidir; suistimal kanıtı olmalıdır.
Editörler, personel, yazarlar, hakemler ve kurul üyeleri arasında herhangi bir çıkar çatışmasına izin vermemelidir.
İntihal Taraması Politikası

International Journal of Engineering Technologies and Management Research'e gönderilen makaleler CrossCheck / iThenticate intihal tespit araçları kullanılarak intihal açısından taranacaktır. International Journal of Engineering Technologies andApplied Sciences, intihale veya intihale yol açan makaleleri derhal reddedecektir.

Makaleleri hakemlere göndermeden önce, makalelerin benzerlik / intihal aracı olup olmadığı, editör ekibinin bir üyesi tarafından kontrol edilir. International Journal of Engineering Technologies and Management Research'e sunulan bildirilerin benzerlik düzeyi% 20'nin altında olmalıdır.

İntihal, başka bir kişinin düşüncelerini veya sözlerini, izniniz, itibarınız veya onayınız olmadan veya kaynaklardan uygun şekilde alıntı yapmadığınız için size aitmiş gibi ifşa etmektir. İntihal, harfi harfine kopyalamadan bir başkasının çalışmasının başka kelimelerle ifade edilmesine kadar çeşitli biçimler alabilir. Bir yazarın intihal yapıp yapmadığını doğru bir şekilde değerlendirmek için aşağıdaki olası durumları vurguluyoruz:

Bir yazar, başka bir yazarın çalışmasını izinsiz, kaynak göstermeden veya kaynak göstermeden tamamen veya kısmen kelime kelime kopyalayarak kopyalayabilir. Bu uygulama, kaynak ile intihal şüphesi bulunan makale / eser karşılaştırılarak belirlenebilir.
Önemli miktarda kopyalama, bir yazarın başka bir yazarın önemli bir bölümünü izin, onay veya alıntı olmaksızın çoğaltması anlamına gelir. Asıl terim, hem nitelik bakımından nicelik olarak anlaşılabilir, hem de genellikle Fikri mülkiyet bağlamında kullanılır. Koşul, kopyalanan metnin, çalışmanın bütünü ile orantılı olarak göreli değerini ifade eder.
Başka kelimelerle ifade etme, bir kaynaktan fikirleri, kelimeleri veya cümleleri almayı ve bunları yazı içinde yeni cümlelere dönüştürmeyi içerir. Yazar, orijinal çalışmayı / yazarı doğru bir şekilde alıntı yapmadığında veya onaylamadığında bu uygulama etik olmaz. Bu intihal türü, tanımlanması gereken daha ciddi formdur.

KISALTILMIŞ DERGİ ADI: AKU IJETAS 

Derginin tüm giderleri, Afyon Kocatepe Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır.

Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi için ücret talep edilmez.

Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlem yapma ücreti ya da yayınlama ücreti alınmaz.