Muhasebe Meslek Mensuplarının Tükenmişlik ve İş Doyum Düzeyleri
Öz
Bu çalışmada muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik ve iş doyum düzeylerini ölçmek amacıyla bir anket uygulanmıştır. Önce katılımcıların demografik özellikleri sıklık ve yüzde değerleri itibariyle incelenmiştir. Sonra katılımcıların tükenmişlik anketinin üç ve iş doyum anketinin iki alt ölçeğine verdikleri karşılıkların ortalamalarının mesleki unvanları ve işletmedeki konumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığının analizi tek yönlü anova ile yapılmıştır. Duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı alt ölçeklerinden orta düzeyde tükenmişlik tespit edilmiştir. Bu ölçeklerdeki ifadelerin ortalamaları “çok nadir” ile “bazen” arasındadır. Meslek mensupları mesleki kariyerlerinde ilerledikçe duygusal tükenmişlik düzeyleri azalmaktadır. Minesota iş doyum anketindeki ifadelere verilen karşılıkların ortalamaları “memnunum” ve “kesinlikle memnunum” arasındadır. Ruhsat sahibi olmak ve buna yaklaşmak iş doyumunu arttıran bir faktördür. Ayrıca meslek mensubu işletme sahipliğine doğru ilerledikçe iş doyumu artmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- AKBULUT, Nihal Çetin. (2010). Tükenmişlik Sendromu ve İş Tatmini Arasındaki İlişki, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
- ALPAR, Reha. (2003). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Yöntemlere Giriş I, Nobel, Ankara.
- ARDIÇ, Kadir – POLATÇI, Sema. (2008). “Tükenmişlik Sendromu Akademisyenler Üzerinde Bir Uygulama (GOÜ Örneği)”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10 (2): 69-96.
- AY, Mustafa – AVŞAROĞLU, Selahattin. (2010). “Muhasebe Çalışanlarının Mesleki Tükenmişlik, İş Doyumu ve Yaşam Doyumlarının İncelenmesi 1- Mesleki tükenmişlik düzeyleri” , Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7 (1): 1170-1189.
- AYBAS, Meryem – ELMAS, Sevgi – DÜNDAR, Gönen. (2013). “İş Güvencesizliğinin Tükenmişliğe Etkisinde İstihdam Edilebilirliğin Düzenleyici Rolü”, 21.Ulusal Yönetim Ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı, 77-82.
- BOYAR, Ender. (2011). Türkiye’de Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Tükenmişlik Durumlarının Araştırılması, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora tezi.
- DALĞAR, Hüseyin – TEKŞEN, Ömer. (2014). “Muhasebecilerin Mesleki Tükenmişlik Düzeyleri ile Rol Çelişkisi Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 62: 37-53.
- DERAN, Ali – BELLER, Beyhan. (2015). “Muhasebe Meslek Mensuplarında Tükenmişlik Sendromu Üzerine Giresun İl Merkezinde Yapılan Bir Araştırma”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 45: 69-93.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ekonomi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Selçuk Yalçın
0000-0002-9402-7524
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Eylül 2018
Gönderilme Tarihi
31 Mayıs 2018
Kabul Tarihi
11 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 3
Cited By
KADIN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN TÜKENMİŞLİĞİ İLE İŞ PERFORMANSI İLİŞKİSİ: KÜTAHYA VE ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi
https://doi.org/10.21560/spcd.vi.683524The Effects of Unethical Practices on the Burnout Level of Accounting Professionals and an Implementation in Bursa Province
Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi
https://doi.org/10.59293/anadoluiid.1507450