Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Relationship Between Amount of Egg Lipit, Egg Size and Hatchery Performance in Rainbow Trout, Brown Trout and Brook Trout

Yıl 2011, Cilt: 20 Sayı: 1, 18 - 24, 23.03.2012

Öz

In this study, the relationship between egg lipit amount, egg size and hatchery performance investigated in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Brown trout (Salmo trutta fario) and Brook trout (Salvelinus fontinalis) that produced the same culture conditions and fed the same feed. Egg diameters were measured at 5.04±0.15, 4.74±0.37 and 4.35±0.75 mm for these trout species, respectively. The amount of lipit in eggs and hatchery performance of tree species was calculatedat 12.44±0.23% and 94.43±0.76% in rainbow trout; 11.33±0.46% and 88.21±0.72% in brown trout; 10.83±0.31%. and 80.87±0.53% in brook trout. Therefore, we supposed that amount of egg lipit may be a good predictor of hatchery performance.

Kaynakça

  • Aras, N.M., Kocaman E.M., Aras, M.S., 2000. Genel Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığı Temel Esasları. Atatürk Ünv. Ziraat Fak. Su Ürünleri Bölümü, ErzurumYayın No:216.
  • Aras, N.M., Haliloğlu, H.İ., Atamanalp, M., Kocaman, E.M., 2003. Damızlık Gökkuşağı Glabalıklarının (Oncorhnchus mykiss) Yumurta ve Spermlerinin Yağ Asidi Kom- pozisyonunun Karşılaştırılması, Turk. J. Vet. Anim. Sci., 27, 833-837.
  • Arıman, H., 2005. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) ve Kaynak Alabalığı (Salvelinus fontinalis Mitchil,1814)’nın Yumurta Çapı ile Vücüt Büyük- lüğü Arasındaki ve Yumurta Verimleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 22 (3–4),435– 438.
  • Atılgan, E., 2003. Farklı Yaşlardaki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Dişilernden Alınan Yumurtaların ve Bunlardan Çıkan yavruların Mukayese- leri Üzerine Bir Araştırma.Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Başçınar, N., ve Okumuş, İ., 2004. Kaynak Alabalığı (Salvelinus fontinalis, Mitchill)’nda Erken Gelişim: Alevinlerin Yaşama ve Büyüme Oranı. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 28: 297-301.
  • Çakmak, E., Kurtoğlu, İ.Z., Çavdar, Y., Aksungur, N., Firidin, Ş., Başçınar, N., Aksungur, M., Zengin, B., Ak, O., ve Esenbuğa, H., 2007. Karadeniz Alabalığı (Salmo trutta labrax Pallas, 1844)’nın Yetiştiriciliği ve Balıklandırma Amacıyla Kullanımı. Pro- je Raporu, TAGEM, Proje no: TAGEM/HAYSÜD/2001/07/01/20.
  • Çelikkale, M.S., 1994, İç Su Balıkları Yetiştiriciliği. Cilt 1, II. Basım, K.T.Ü., Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Yay., Trabzon.
  • Folch, J., Less, M., Stanley G. H. S., 1957. A simple method for the isolation and prification of total lipids from annimal tissue. Journal of Biological Chemistry 226, 497–509.
  • Gall, G.A.E., 1975 Genetics of Reproduction in Domesticated Rainbow Trout. J. Animal Sci. 40: 19-28.
  • Güner, Y., ve Tekinay, A.A., 2002. Ege Bölgesi’nde Ticari Bir İşletmedeki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Anaçlarının Yumurta Verimi ve Yavrularının Büyüme Özelliklerinin Araştırılması. E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, Cilt 19, Sayı (3-4): 359 – 369.
  • Henderson, R.J., ve Tocher D.R., 1987. The Lipid Composition and Biochemistry of Freshwater Fish. Progress in Lipid Research, vol. 26, 281-347.
  • Izquierdo, M. S., 1996. Essential fatty acid requirements of cultured marine fish larvae. Aquaculture Nutrition, 2, 183–191.
  • Johnson, B.R., 2009. Lipid Deposition in Oocytes of Teleost Fish During Secondary Oocyte Growth. Reviews in Fisheries Science, 17(1):78-89.
  • Kocaman, E.M., Bayır, A., Sirkecioğlu, A.N., Bayır, M., Yanık, T., ve Arslan, H., 2009. Comparison of Hatchery Performances of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss), Brown Trout (Salmo trutta fario) and Brook Trout (Salvelinus fontinalis) under the Same Environmental Conditions. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8:7, 1429-1431
  • Okumuş, İ., 2003. Damızlık Stok Yönetimi-III: Döl Alımı. Yunus Araştırma Bülteni, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 3:2.
  • Sargent, J.R., 1995. Origins and functions of egg lipids: Nutritional implications. In: Bromage, N.R., Roberts. R.J. (Eds.), Broodstock Management and Egg and Larval Quality. Blackwell, Oxford, pp. 353-372.
  • Springate, J.R.C., Bromage, N.R., 1985. Effect of Egg Size on Early Growth and Survival in Rainbow Trout (Salmo gairdneri R.). Aquaculture. 47: 163-172.
  • Suziki, R. and Fukuda, Y., 1971. Survival potential of F1 hybrids among salmonid fisher. Bull. Freswather Fish Res. Zub. 21 (1), 69–83.
  • Tocher, D. R., 2003. Metabolism and functions of lipids and fatty acids in teleost fish. Reviews in Fisheries Science, 11(2), 107–184.
  • Tveiten, H., Jobling, M. ve Andreassen, I., 2004. Influence of egg lipids and fatty acids on egg viability, and their utilization during embryonic development of spotted wolf- fish, Anarhichas minor Olafsen. Aquaculture, 35,152-161.
  • Yousefian, M., 2011. The Relationship Between Egg Size, Fecunditiy and Fertilization Rate in Acipenser persicus, Rutilus ferissi kutum and Cyprinus carpio. World Applied Sciences Journal, 12(8): 1269-1273.
  • Yusuf Güner, Y. ve Tekinay A. 2002. Ege Bölgesi’nde Ticari Bir İşletmedeki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Anaçlarının Yumurta Verimi ve Yavrularının Büyüme Özelliklerinin Araştırılması. E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2002 Cilt/Volume 19, Sayı/Issue (3-4): 359 – 369.
  • Waston,C.A., ve Chapman, F.A., 2000. Articial Incubation of Fish Eggs. EDIS, FA32.

Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki

Yıl 2011, Cilt: 20 Sayı: 1, 18 - 24, 23.03.2012

Öz

Araştırmada aynı kültür şartlarında ve aynı yem ile beslenen Gökkuşağı alabalığı
(Oncorhynchus mykiss), Dere alabalığı (Salmo trutta fario) ve Kaynak alabalığı (Salvelinus
fontinalis)’in damızlıklarından elde edilen yumurtaların yağ miktarının yumurta çapı ve
kuluçka performansı üzerine etkisi araştırılmıştır. Yumurta çapları üç türde sırasıyla
5,04±0,15, 4,74±0,37 ve 4,35±0,75 mm olarak ölçülmüştür. Yumurtaların ihtiva ettikleri
lipit miktarı ise gökkuşağı alabalığında %12,44±0,23, dere alabalığında %11,33±0,46 ve
kaynak alabalığı yumurtalarında %10,83±0,31 değerleri hesaplanmıştır. Üç alabalık türü nün kuluçka randımanları ise sırasıyla %94,43±0,76, %88,21±0,72 ve %80,87±0,53 olarak
hesaplanmış ve sonuçlar hem lipit miktarı hem de yumurta çapı ile arasında pozitif bir ilişki
olduğunu göstermiştir. Bundan dolayı balık yumurtaların lipit miktarı kuluçka randımanın
bir göstergesi olabileceği düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Aras, N.M., Kocaman E.M., Aras, M.S., 2000. Genel Su Ürünleri ve Kültür Balıkçılığı Temel Esasları. Atatürk Ünv. Ziraat Fak. Su Ürünleri Bölümü, ErzurumYayın No:216.
  • Aras, N.M., Haliloğlu, H.İ., Atamanalp, M., Kocaman, E.M., 2003. Damızlık Gökkuşağı Glabalıklarının (Oncorhnchus mykiss) Yumurta ve Spermlerinin Yağ Asidi Kom- pozisyonunun Karşılaştırılması, Turk. J. Vet. Anim. Sci., 27, 833-837.
  • Arıman, H., 2005. Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) ve Kaynak Alabalığı (Salvelinus fontinalis Mitchil,1814)’nın Yumurta Çapı ile Vücüt Büyük- lüğü Arasındaki ve Yumurta Verimleri. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 22 (3–4),435– 438.
  • Atılgan, E., 2003. Farklı Yaşlardaki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Dişilernden Alınan Yumurtaların ve Bunlardan Çıkan yavruların Mukayese- leri Üzerine Bir Araştırma.Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Başçınar, N., ve Okumuş, İ., 2004. Kaynak Alabalığı (Salvelinus fontinalis, Mitchill)’nda Erken Gelişim: Alevinlerin Yaşama ve Büyüme Oranı. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 28: 297-301.
  • Çakmak, E., Kurtoğlu, İ.Z., Çavdar, Y., Aksungur, N., Firidin, Ş., Başçınar, N., Aksungur, M., Zengin, B., Ak, O., ve Esenbuğa, H., 2007. Karadeniz Alabalığı (Salmo trutta labrax Pallas, 1844)’nın Yetiştiriciliği ve Balıklandırma Amacıyla Kullanımı. Pro- je Raporu, TAGEM, Proje no: TAGEM/HAYSÜD/2001/07/01/20.
  • Çelikkale, M.S., 1994, İç Su Balıkları Yetiştiriciliği. Cilt 1, II. Basım, K.T.Ü., Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Yay., Trabzon.
  • Folch, J., Less, M., Stanley G. H. S., 1957. A simple method for the isolation and prification of total lipids from annimal tissue. Journal of Biological Chemistry 226, 497–509.
  • Gall, G.A.E., 1975 Genetics of Reproduction in Domesticated Rainbow Trout. J. Animal Sci. 40: 19-28.
  • Güner, Y., ve Tekinay, A.A., 2002. Ege Bölgesi’nde Ticari Bir İşletmedeki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Anaçlarının Yumurta Verimi ve Yavrularının Büyüme Özelliklerinin Araştırılması. E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, Cilt 19, Sayı (3-4): 359 – 369.
  • Henderson, R.J., ve Tocher D.R., 1987. The Lipid Composition and Biochemistry of Freshwater Fish. Progress in Lipid Research, vol. 26, 281-347.
  • Izquierdo, M. S., 1996. Essential fatty acid requirements of cultured marine fish larvae. Aquaculture Nutrition, 2, 183–191.
  • Johnson, B.R., 2009. Lipid Deposition in Oocytes of Teleost Fish During Secondary Oocyte Growth. Reviews in Fisheries Science, 17(1):78-89.
  • Kocaman, E.M., Bayır, A., Sirkecioğlu, A.N., Bayır, M., Yanık, T., ve Arslan, H., 2009. Comparison of Hatchery Performances of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss), Brown Trout (Salmo trutta fario) and Brook Trout (Salvelinus fontinalis) under the Same Environmental Conditions. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8:7, 1429-1431
  • Okumuş, İ., 2003. Damızlık Stok Yönetimi-III: Döl Alımı. Yunus Araştırma Bülteni, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 3:2.
  • Sargent, J.R., 1995. Origins and functions of egg lipids: Nutritional implications. In: Bromage, N.R., Roberts. R.J. (Eds.), Broodstock Management and Egg and Larval Quality. Blackwell, Oxford, pp. 353-372.
  • Springate, J.R.C., Bromage, N.R., 1985. Effect of Egg Size on Early Growth and Survival in Rainbow Trout (Salmo gairdneri R.). Aquaculture. 47: 163-172.
  • Suziki, R. and Fukuda, Y., 1971. Survival potential of F1 hybrids among salmonid fisher. Bull. Freswather Fish Res. Zub. 21 (1), 69–83.
  • Tocher, D. R., 2003. Metabolism and functions of lipids and fatty acids in teleost fish. Reviews in Fisheries Science, 11(2), 107–184.
  • Tveiten, H., Jobling, M. ve Andreassen, I., 2004. Influence of egg lipids and fatty acids on egg viability, and their utilization during embryonic development of spotted wolf- fish, Anarhichas minor Olafsen. Aquaculture, 35,152-161.
  • Yousefian, M., 2011. The Relationship Between Egg Size, Fecunditiy and Fertilization Rate in Acipenser persicus, Rutilus ferissi kutum and Cyprinus carpio. World Applied Sciences Journal, 12(8): 1269-1273.
  • Yusuf Güner, Y. ve Tekinay A. 2002. Ege Bölgesi’nde Ticari Bir İşletmedeki Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Anaçlarının Yumurta Verimi ve Yavrularının Büyüme Özelliklerinin Araştırılması. E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2002 Cilt/Volume 19, Sayı/Issue (3-4): 359 – 369.
  • Waston,C.A., ve Chapman, F.A., 2000. Articial Incubation of Fish Eggs. EDIS, FA32.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

A.necdet Sirkecioğlu Bu kişi benim

Abdulkadir Bayır Bu kişi benim

H. İbrahim Haliloğlu Bu kişi benim

N. Mevlüt Aras Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 20 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sirkecioğlu, A., Bayır, A., Haliloğlu, H. İ., Aras, N. M. (2012). Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki. Alinteri Journal of Agriculture Science, 20(1), 18-24.
AMA Sirkecioğlu A, Bayır A, Haliloğlu Hİ, Aras NM. Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki. Alinteri Journal of Agriculture Science. Mart 2012;20(1):18-24.
Chicago Sirkecioğlu, A.necdet, Abdulkadir Bayır, H. İbrahim Haliloğlu, ve N. Mevlüt Aras. “Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı Ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı Ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki”. Alinteri Journal of Agriculture Science 20, sy. 1 (Mart 2012): 18-24.
EndNote Sirkecioğlu A, Bayır A, Haliloğlu Hİ, Aras NM (01 Mart 2012) Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki. Alinteri Journal of Agriculture Science 20 1 18–24.
IEEE A. Sirkecioğlu, A. Bayır, H. İ. Haliloğlu, ve N. M. Aras, “Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 20, sy. 1, ss. 18–24, 2012.
ISNAD Sirkecioğlu, A.necdet vd. “Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı Ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı Ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki”. Alinteri Journal of Agriculture Science 20/1 (Mart 2012), 18-24.
JAMA Sirkecioğlu A, Bayır A, Haliloğlu Hİ, Aras NM. Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;20:18–24.
MLA Sirkecioğlu, A.necdet vd. “Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı Ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı Ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 20, sy. 1, 2012, ss. 18-24.
Vancouver Sirkecioğlu A, Bayır A, Haliloğlu Hİ, Aras NM. Gökkuşağı Alabalığı, Dere Alabalığı ve Kaynak Alabalığı Yumurtalarının Kuluçka Performansı, Yumurta Çapı ve Lipit Miktarı Arasındaki İlişki. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;20(1):18-24.