BibTex RIS Kaynak Göster

Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province

Yıl 2011, Cilt: 21 Sayı: 2, 11 - 19, 23.03.2012

Öz

Özet: Bu çalışmada; hızla gelişen ambalajlı su sektöründe, tüketicilerin ambalajlı su tüketimindeetkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ankara ili Keçiörenilçesinde 271 tüketiciden anket yoluyla veriler toplanmıştır. Elde edilen verilere uygulananFaktör Analizi sonucunda "Üretim safhası", "Duyusal özellikler", "Reklam", "İşleme" ve"Pazarlama" faktörlerinin ambalajlı su tüketiminde etkili olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Ambalajlı su, Faktör Analizi, Kümeleme Analizi, Ankara.
Abstract: The objective of this study is to determine the factors in Keçiören Countyaffecting the consumption of bottled water which is a rapidly growing sector in theeconomy. The data was collected through questionnaires conducted with 271 consumers inKeçiören district. As a result of the Factor Analysis of the data, it has been determined thatthe factors such as "production processing", "sensory characteristics", "advertisement","processing", "marketing" have been effective in the consumption of bottled water.Keywords: Bottled water, Factor Analysis, Cluster Analysis, Ankara

Kaynakça

  • Akçaöz, H., Özkan B., Karadeniz, C. F. ve Fert, C., 2006. Tarımsal Üretimde Risk Kaynakları ve Risk Stratejileri: Antalya İli Örneği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi No:19 (1), sy:89-97, Antalya.
  • Akın, M. ve Akın, G. 2007. Suyun Önemi, Türkiye’de Su Potansiyeli, Su Havzaları ve Kirliliği, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 47, 2 (2007) 105-118
  • Anonim 2008. World Wild Fund for Nature. www.wwf.org.tr/su/rakamlarla-su-sorunu/ (Erişim Tarihi: 24.11.2008)
  • Anonim 2009. Keçiören Belediyesi istatistikleri
  • Anonim 2011. SUDER kayıtları, http://www.suder.org.tr/sektor.html
  • Atasoy, M., 2004. “Türkiye’nin su kaynakları ve kirlilik yönünden incelenmesi” , Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara 1-15.
  • Bektaş, Z.K., Miran, B., Uysal, Ö.K., Günden, C. ve Cankurt, M. 2010. Dondurulmuş Gıda Ürünlerine Yönelik Tüketici Tercihleri: İzmir İli Örneği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(3):211-221.
  • Bilgiç, A., Karlı, B. ve Eren G. 2009. Olası Değerlendirme Metodu ve Sınırlı Bağımsız Değişken Yardımı ile Doğal Kaynakların Değerlendirilmesi: GAP Bölgesi İçme Suyu Örneği, 10. Ekonometri Sempozyumu, 27-29 Mayıs, Erzurum.
  • Dölekoğlu, C.Ö. ve Yurdakul, O. 2004. Adana İlinde Hanehalkının Beslenme Düzeyleri ve Etkili Faktörlerin Logit Analizi ile Belirlenmesi, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (8), 6286.
  • Gül, A., Akbay, A.Ö., Dölekoğlu, C.Ö., Özel, R. ve Akbay, C. 2003. Adana İli Kentsel Alanda Ailelerin Ev Dışı Gıda Tüketimlerinin Belirlenmesi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No:95, ISBN 975-407-119-5, Ankara.
  • Kuleli, S., 1995. Çevre ve İnsan Dergisi, 27-31.
  • Kurtuluş, K. 2004. Pazarlama Araştırmaları. (Genişletilmiş 7. Basım) Literatür Yayınları: 114, s:397-418, İstanbul.
  • Miran, B., 2003. Temel İstatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Ness, M. 2000. Multivariate Techniques in Marketing Research. Curso de Especializacion Postuniversitaria en Marketing Agroalimentario. CHIEAM, Spain.
  • Kalaycı, Ş., 2009. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, ISBN 975-909114-3, Asil Yayın Dağıtım Şirketi, Ankara.
  • Tatlıdil, H., 1996. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Ankara.
  • Tümer, E.İ. 2011. Erzurum, Erzincan ve Bayburt İllerinde (TRA I Bölgesi) Çiftçilerin Riske Karşı Tutumları ve Olası Sigorta Primlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi (Yayınlanmamış), Erzurum.
  • Tümer, E.İ., Birinci, A. ve Aksoy, A., 2010a. Tarımsal Üretimi Etkileyen Risk Faktörleri ve Stratejilerinin Belirlenmesi: Erzurum İli Örneği. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, 22-24 Eylül (2010), Şanlıurfa.
  • Tümer, E.İ., Dağdemir, V. ve Eker, Z. 2010b. Civil Peynir Tüketiminde Etkili Olan Değişkenlerin Belirlenmesi, IX. Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi, 22-24 Eylül, Şanlıurfa.
  • Tümer, E.İ., A. Birinci, A. Aksoy. 2010c. Çiftçilerin Sosyo-ekonomik Özelliklerinin Kümeleme Analizi Yöntemiyle Belirlenmesi, Erzurum İli Örneği, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41 (1), 29-37
  • Tümer, E.İ., Dağdemir, V. ve Eker, Z. 2011. Analyzing The Factors Affectıng Civil Cheese Consumption: The Case Of Erzurum In Turkey African Journal of Business Management Vol.5 (6), pp. 2175-2179.
  • Usta, R. ve Memiş, L. 2010. Belediye Hizmetlerinde Kalite: Giresun Belediyesi Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.15, S.2 s.333-355.
  • Yıldırım, Ç. 2009. Ambalajlı ve Şebeke Suyu Tüketim Eğilimleri İle İlgili Bir Araştırma: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, Mezuniyet Tezi (Yayınlanmamış), Erzurum.
Yıl 2011, Cilt: 21 Sayı: 2, 11 - 19, 23.03.2012

Öz

Kaynakça

  • Akçaöz, H., Özkan B., Karadeniz, C. F. ve Fert, C., 2006. Tarımsal Üretimde Risk Kaynakları ve Risk Stratejileri: Antalya İli Örneği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi No:19 (1), sy:89-97, Antalya.
  • Akın, M. ve Akın, G. 2007. Suyun Önemi, Türkiye’de Su Potansiyeli, Su Havzaları ve Kirliliği, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 47, 2 (2007) 105-118
  • Anonim 2008. World Wild Fund for Nature. www.wwf.org.tr/su/rakamlarla-su-sorunu/ (Erişim Tarihi: 24.11.2008)
  • Anonim 2009. Keçiören Belediyesi istatistikleri
  • Anonim 2011. SUDER kayıtları, http://www.suder.org.tr/sektor.html
  • Atasoy, M., 2004. “Türkiye’nin su kaynakları ve kirlilik yönünden incelenmesi” , Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara 1-15.
  • Bektaş, Z.K., Miran, B., Uysal, Ö.K., Günden, C. ve Cankurt, M. 2010. Dondurulmuş Gıda Ürünlerine Yönelik Tüketici Tercihleri: İzmir İli Örneği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(3):211-221.
  • Bilgiç, A., Karlı, B. ve Eren G. 2009. Olası Değerlendirme Metodu ve Sınırlı Bağımsız Değişken Yardımı ile Doğal Kaynakların Değerlendirilmesi: GAP Bölgesi İçme Suyu Örneği, 10. Ekonometri Sempozyumu, 27-29 Mayıs, Erzurum.
  • Dölekoğlu, C.Ö. ve Yurdakul, O. 2004. Adana İlinde Hanehalkının Beslenme Düzeyleri ve Etkili Faktörlerin Logit Analizi ile Belirlenmesi, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (8), 6286.
  • Gül, A., Akbay, A.Ö., Dölekoğlu, C.Ö., Özel, R. ve Akbay, C. 2003. Adana İli Kentsel Alanda Ailelerin Ev Dışı Gıda Tüketimlerinin Belirlenmesi, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No:95, ISBN 975-407-119-5, Ankara.
  • Kuleli, S., 1995. Çevre ve İnsan Dergisi, 27-31.
  • Kurtuluş, K. 2004. Pazarlama Araştırmaları. (Genişletilmiş 7. Basım) Literatür Yayınları: 114, s:397-418, İstanbul.
  • Miran, B., 2003. Temel İstatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Ness, M. 2000. Multivariate Techniques in Marketing Research. Curso de Especializacion Postuniversitaria en Marketing Agroalimentario. CHIEAM, Spain.
  • Kalaycı, Ş., 2009. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, ISBN 975-909114-3, Asil Yayın Dağıtım Şirketi, Ankara.
  • Tatlıdil, H., 1996. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Ankara.
  • Tümer, E.İ. 2011. Erzurum, Erzincan ve Bayburt İllerinde (TRA I Bölgesi) Çiftçilerin Riske Karşı Tutumları ve Olası Sigorta Primlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi (Yayınlanmamış), Erzurum.
  • Tümer, E.İ., Birinci, A. ve Aksoy, A., 2010a. Tarımsal Üretimi Etkileyen Risk Faktörleri ve Stratejilerinin Belirlenmesi: Erzurum İli Örneği. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, 22-24 Eylül (2010), Şanlıurfa.
  • Tümer, E.İ., Dağdemir, V. ve Eker, Z. 2010b. Civil Peynir Tüketiminde Etkili Olan Değişkenlerin Belirlenmesi, IX. Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi, 22-24 Eylül, Şanlıurfa.
  • Tümer, E.İ., A. Birinci, A. Aksoy. 2010c. Çiftçilerin Sosyo-ekonomik Özelliklerinin Kümeleme Analizi Yöntemiyle Belirlenmesi, Erzurum İli Örneği, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 41 (1), 29-37
  • Tümer, E.İ., Dağdemir, V. ve Eker, Z. 2011. Analyzing The Factors Affectıng Civil Cheese Consumption: The Case Of Erzurum In Turkey African Journal of Business Management Vol.5 (6), pp. 2175-2179.
  • Usta, R. ve Memiş, L. 2010. Belediye Hizmetlerinde Kalite: Giresun Belediyesi Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.15, S.2 s.333-355.
  • Yıldırım, Ç. 2009. Ambalajlı ve Şebeke Suyu Tüketim Eğilimleri İle İlgili Bir Araştırma: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, Mezuniyet Tezi (Yayınlanmamış), Erzurum.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Emine İkikat Tümer Bu kişi benim

Avni Birinci Bu kişi benim

Çağatay Yıldırım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İkikat Tümer, E., Birinci, A., & Yıldırım, Ç. (2012). Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province. Alinteri Journal of Agriculture Science, 21(2), 11-19.
AMA İkikat Tümer E, Birinci A, Yıldırım Ç. Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province. Alinteri Journal of Agriculture Science. Mart 2012;21(2):11-19.
Chicago İkikat Tümer, Emine, Avni Birinci, ve Çağatay Yıldırım. “Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province”. Alinteri Journal of Agriculture Science 21, sy. 2 (Mart 2012): 11-19.
EndNote İkikat Tümer E, Birinci A, Yıldırım Ç (01 Mart 2012) Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province. Alinteri Journal of Agriculture Science 21 2 11–19.
IEEE E. İkikat Tümer, A. Birinci, ve Ç. Yıldırım, “Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 21, sy. 2, ss. 11–19, 2012.
ISNAD İkikat Tümer, Emine vd. “Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province”. Alinteri Journal of Agriculture Science 21/2 (Mart 2012), 11-19.
JAMA İkikat Tümer E, Birinci A, Yıldırım Ç. Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;21:11–19.
MLA İkikat Tümer, Emine vd. “Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 21, sy. 2, 2012, ss. 11-19.
Vancouver İkikat Tümer E, Birinci A, Yıldırım Ç. Ambalajlı Su Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Ankara İli Keçiören İlçesi Örneği/Determination of Factor Affecting Bottled Water Comsumption: The Case of Keçiören County of Ankara Province. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;21(2):11-9.