Bu araştırma için derlenen bilgiler İstanbul ili küçük çekmece ilçesindeki 400 hane
halkı ile birebir görüşülerek elde edilmiştir. Yapılan anket sayısı Anakitle Oranlarına Dayalı
Kümelendirilmemiş Tek Aşamalı Basit Tesadüfî Olasılık Örneklemesi ile belirlenmiştir.
İkincil verilerden Türkiye’nin sığır ve dana etinde 4,5 kg, koyun ve keçi etinde 4,5 kg,
kanatlı etinde 16 kg ve balıketinde 10 kg kişi başına tüketime sahip olduğu belirlenmiştir.
Çalışmada haneler için beyaz ve kırmızı et tüketiminde etkili olan demografik faktörler
üzerinde durulmuştur. Regresyon analizi sonucunda hanelerin geliri arttıkça hem kırmızı
hem de beyaz et tüketimi artmakta, bayanlar erkeklere göre hem kırmızı eti hem de beyaz
eti tüketiminde daha etkili olmakta, hanelerin ev sahibi olması kırmızı et tüketimini artırırken,
hanelerin kiracı olması beyaz et tüketimini artırmaktadır. Yaş ilerledikçe hanelerin
kırmızı et tüketimi azalırken beyaz et tüketimi artmaktadır. Hanelerin eğitim seviyesi yükseldikçe,
beyaz ve kırmızı et tüketimini azaltmaktadır. Birey sayısı arttıkça kırmızı et tüketimi
azalırken beyaz et tüketimi artmaktadır. Aile reisinin mesleği işçi olunca hane halkının
kırmızı et tüketimi azalmakta, iş adamı olunca da beyaz et tüketimi artmaktadır. Sadece
İstanbul küçük çekmece ilçesi değil Türkiye’nin büyük bir kısmında bitkisel ağırlıklı beslenme
yapılmaktadır. Türkiye gibi hayvancılıkta önde gelen bir ülke için hayvansal ürünlerle
beslenmenin çok düşük düzeylerde kalması şaşırtıcıdır. Bu nedenle ailelere kitle yayım
araçları ile hayvansal besin kaynaklarının yararlarından bahsedilmelidir. Böylece tüketicilerin
daha fazla hayvansal kaynaklı besinleri almaları sağlanmalıdır.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Mart 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 21 Sayı: 2 |